יום כדור הארץ - חשיבותו ומשמעותו

יום כדור הארץ צוין לראשונה ב-1970 בהפגנות ענק בארצות הברית. כ-20 מיליון איש יצאו לרחובות, לפארקים ולאולמות והפגינו למען סביבה בריאה ואיכותית יותר
עד שנות השבעים היה נושא איכות הסביבה בארצות הברית רחוק מהכותרות ומסדר היום המדיני. עם פריחת הטכנולוגיה והתעשייה, החל עשן רעיל להיפלט ממכוניות, מפעלי תעשייה פלטו לסביבה עשן ושפכים וזיהום אוויר היה תופעה שרבים קיבלו אותה כתוצאה בלתי נמנעת של פיתוח ושגשוג.
הקליקו כאן כדי לשמוע ראיון עם אהרון בר מאגף החינוך והנוער של קק"ל, על פעילויות יום כדור הארץ.

איך נולד יום כדור הארץ?

בשנת 1963, הסנטור האמריקאי, גיילורד נלסון, החל לדאוג למצב הסביבה המידרדר, ועוד יותר היה מודאג מכך שלמעט מאוד אנשים היה אכפת מהמצב. בשנת 1969, אחרי מלחמת וייטנאם, החלה תנועת מחאה חזקה נגד המלחמה בארצות הברית. סטודנטים יצאו להפגנות סוערות והשלטון לא יכול היה להתעלם מהן. סנטור נלסון הבין שלציבור יש כוח להלחם על דברים שחשובים בעיניו, ולשנות את סדרי העדיפות של הממשל. הוא החליט להכריז על יום מיוחד שבו יעסקו כולם בסביבה ובכדור הארץ. הוא הפיץ את הרעיון בבתי הספר ובאוניברסיטאות, וגרף אחריו יותר ויותר אנשים שפעלו יחד למען מטרה משותפת.
ב-22.4.1970 צוין לראשונה יום כדור הארץ בהפגנות ענק ברחבי ארה"ב, שהשתתפו בהן כ-20 מיליון אנשים שיצאו לרחובות, לפארקים ולאולמות והפגינו למען סביבה בריאה ואיכותית יותר. כך החלום הפך למציאות: יום כדור הארץ הצליח מעבר לכל הציפיות, והוביל להקמת התנועה הסביבתית, והחקיקה הסביבתית הראשונה בארצות הברית.
מאז התפשט הרעיון של יום כדור הארץ בכל העולם, והוא הפך לאירוע מיוחד שבמהלכו תושבי העולם מתאחדים במחשבה על כדור הארץ. יום זה מוקדש להעלאת המודעות הסביבתית הציבורית ולגיוס הציבור למאבקים סביבתיים מקומיים וגלובליים.
מאגר טיהור שפכים בהרצליה. צילום: אילן מלסטר, המשרד לאיכות הסביבה

באותו זמן, בישראל...

גם בישראל של אותה תקופה המצב הסביבתי היה בכי רע. הים היה מזוהם בשפכים, וחופים רבים נסגרו לרחצה. הכנרת עברה שינויים אקולוגיים שהעמידו בספק את יכולתה לספק מים לאוכלוסייה, אירועים של זיהום אוויר נרשמו בחיפה, תל-אביב ובאר-שבע. הנחלים הפסיקו לזרום והפכו למובילי שפכים. לא היה כל פיקוח ובקרה על השימוש בחומרים כימיים רעילים, פסולת הושלכה ללא טיפול, ובאף רשות מקומית בארץ לא הוקמו תשתיות לטיפול בשפכים ובאשפה.
יחד עם זאת אפשר לציין כמה נקודות אור: אחד הנושאים הראשונים שבהם החלה התנועה הציונית לטפל, היה הנושא הסביבתי-אקולוגי. כבר בתחילת המאה ה-20 הוקמה קק"ל ופעלה לגאולת אדמות ולשיקום היערות בארץ. בתחילת שנות ה-50 הקימו מדענים ואנשי קיבוצים את החברה להגנת הטבע, שפעלה לשמירת הטבע והמשאבים הטבעיים בארץ. החברה להגנת הטבע פעלה לחקיקת חוק גנים לאומים ושמורות טבע, ובעקבותיה קמו רשות שמורות הטבע ורשות הגנים הלאומיים.
בשנות השבעים, במקביל להתעוררות בארצות הברית, הוקמה בארץ הוועדה הלאומית לביוספרה ואיכות סביבה – ויבאס, שהייתה ההתארגנות הראשונה בארץ לטיפול בבעיות הסביבה. הוועדה הקימה ועדות משנה, שהחלו לפרסם דוחות על מצב איכות המים והאוויר, הים, הסביבה העירונית ועוד. בשנת 1973 הוקם השירות לשמירת איכות הסביבה במשרד ראש הממשלה, שפעל ברציפות עד להקמת המשרד לאיכות הסביבה בסוף שנת 1988. (כדאי לקרוא: ד"ר אורי מארינוב – איכות הסביבה בישראל).
כיום פועלים בישראל גופים ירוקים רבים, שחרטו על דגלם את המאבק לשמירה על הסביבה בישראל. ארגון הגג של הארגונים הסביבתיים בישראל הוא "חיים וסביבה" – ארגון שבו חברים כ-100 ארגונים מכל רחבי הארץ, הפועלים לקידום איכות הסביבה והחיים, בריאות הציבור ושינוי חברתי-סביבתי. את רשימת כל הארגונים תוכלו למצוא כאן.
הארגונים הסביבתיים השונים מארגנים פעילויות רבות לרגל יום כדור הארץ, להעלאת המודעות הסביבתית הציבורית ולגיוס הציבור למאבקים הסביבתיים המקומיים והגלובליים.
האירוע השנתי של ארגוני הסביבה "טקס חלוקת אותות הגלובוס הירוק למצטיינים בשמירה על הסביבה" נערך ביום כדור הארץ הבינלאומי בנוכחות השר להגנת הסביבה, ארגוני סביבה ועוד. בטקס, מוענקים, מדי שנה, אותות הוקרה למצטיינים בשמירה על איכות הסביבה בישראל, וגם אות גנאי ("הגלובוס השחור") למי ש"הצטיין" בפגיעה בסביבה.

מנקים את עין איילה במסגרת מפעל יוסי יופה ז"ל. צילום: קק"ל

טיול: אל הר הזבל

כחלק מהחשיבה הסביבתית החלו לפעול בארץ מספר פרויקטים מובילים. כך למשל אתר חירייה הופך בשנים האחרונות ממזבלה למרכז סביבתי גדול ומתקדם, תחנת מעבר ל-3000 טון אשפה מדי יום ופארק תעשיות מחזור. לכבוד יום כדור הארץ מארגנת החברה להגנת הטבע סיור ברחבי האתר ובפארק המחזור בעקבות הפסולת. הטיול כולל ביקור במרכז לחינוך סביבתי, דיון בבעיית הפסולת והטיפול בה, ועלייה לפסגת הר חירייה שממנו נשקפת תצפית מרהיבה על גוש דן.
פרויקט נוסף באותו נושא, הוא פרויקט "שעת כדור הארץ", שנוצר בכדי לעורר את המודעות לבעיית ההתחממות הגלובלית. במהלך האירוע נקראים תושבי הערים המשתתפות (בשנת 2012 ציינו 22 ערים בישראל את "שעת כדור הארץ"), בעלי עסקים, מגדלי משרדים, מוסדות וארגונים, לכבות את האור למשך שעה אחת. זאת במטרה לעורר את המודעות לצמצום צריכת האנרגיה והשפעותיה ההרסניות על אקלים כדור הארץ.

חיריה – שינוי צורת החשיבה על הר זבל. צילום: אבי הירשפלד

אמת מטרידה

אמת מטרידה הוא סרט תיעודי העוסק בשינויי האקלים בכלל ובהתחממות העולמית בפרט. את הסרט ביים דייוויס גוגנהיים ומככב בו סגן נשיא ארצות הברית לשעבר, אל גור. הסרט עומד במקום השלישי ברשימת סרטי התעודה הרווחיים של כל הזמנים בארצות הברית. גור עצמו ואולפני פרמאונט המפיצים התחייבו לתת אחוזים מהרווחים להמשך קידום חינוך הציבור על התחממות גלובלית. הסרט מרתק, מעורר מחשבה ושווה צפייה.

ירוקים? בחנו את עצמכם!

לפניכם 11 שאלות קצרות. ענו עליהן ובדקו: עד כמה אתם "ירוקים"?

  1. בוקר טוב! התעוררתם. האם אתם:
    א. שוכחים לצחצח שיניים?
    ב. משאירים את המים זורמים בזמן שאתם מצחצחים שיניים?
    ג. מקפידים לסגור את הברז בזמן שאתם מצחצחים שיניים?
  2. בזמן המקלחת, אתם משתמשים ב:
    א. סבון שאתם אוהבים, לא משנה איזה?
    ב. סבון שאתם אוהבים, שלא נוסה על בעלי חיים?
    ג. ג'ל רחצה או שמפו?
  3. אתם מוכנים לבית הספר. האם אתם:
    א. נוסעים במכונית?
    ב. נוסעים באופניים?
    ג. הולכים ברגל?
    ד. נוסעים באוטובוס או במונית שירות?
  4. המורה מחלקת לכם דפי עבודה. האם אתם:
    א. כותבים את התשובות על שני צידי הדף?
    ב. הופכים את דף העבודה למטוס נייר?
    ג. כותבים על צד אחד של הדף, ומבקשים דף נוסף?
  5. הפסקת אוכל! האם אתם:
    א. אוכלים ממתקים או חטיפים?
    ב. אוכלים סנדוויץ ארוז בניילון?
    ג. אוכלים פירות, ירקות או סנדוויץ שהבאתם בקופסה רב פעמית?
  6. מה אתם עושים עם האשפה שלכם?
    א. זורקים על הרצפה, למי אכפת?
    ב. משליכים לפח האשפה הקרוב.
    ג. מקפידים להעביר בקבוקים ריקים לפחי המחזור, ולהשתמש שוב בשקיות הניילון.
  7. חזרתם הביתה. האם אתם:
    א. מתקשרים לחברים בטלפון?
    ב. נפגשים עם חברים ומשחקים יחד בחוץ?
    ג. משחקים במחשב או גולשים באינטרנט?
    ד. רואים טלוויזיה?
  8. כמה מכשירי חשמל אתם מדליקים כשאתם מגיעים הביתה? (אורות, מזגן, תנור, מחשב, מערכת סטריאו, טלויזיה, דיוידי, רדיו...)
    א. אחד או שניים.
    ב. בין שלושה לארבעה.
    ג. יותר מחמישה.
  9. האם אתם מקפידים לאכול:
    א. אוכל אורגני?
    ב. מה שיש?
    ג. ביצי חופש?
    ד. מזון מהיר?
  10. זמן להתארגן לשינה. האם אתם:
    א. מסיימים את היום במקלחת ארוכה ונעימה?
    ב. מתחילים לנמנם באמבטיה מרגיעה?
    ג. עושים מקלחת זריזה ומזנקים למיטה?
  11. לילה טוב! האם אתם:
    א. מכבים את המחשב?
    ב. משאירים את המחשב במצב "המתנה"?
    ג. משאירים את המחשב דולק כל הלילה?

ועכשיו חשבו:

ירוקים? בחנו את עצמכם