דף חדש – מעץ לנייר

פחות נייר – פחות עצים שנכרתים ופחות זיהום. יחד שומרים על העולם, בבית הספר. צילום: pixabay
25 אוגוסט 2021 12:14:57
חוזרים לבית הספר, הספרים, המחברות והיומנים כבר מוכנים, וכולם – מנייר... אז רגע לפני שאתם רצים לקנות עוד כמה מוצרים מנייר, עצרו וקראו עובדות חשובות על הדף החלק הזה, איך הוא נוצר, מי המציא אותו, ולמה כל כך חשוב למחזר
 
מאת: ענבר מעיין

עטופים בנייר

הנייר הוא אחד החומרים הנפוצים בחיינו. רגע לפני שתמשיכו לקרוא, נסו לספור: כמה מוצרי נייר יש לכם בבית?
אני ספרתי: ערימת עיתונים, שקית נייר, מפיות, אריזת קרטון של דגני בוקר, מתנה עטופה בנייר עטיפה צבעוני. ממחטות נייר ונייר טואלט ונייר מגבת, הציורים על הקירות והפתקים על המקרר, מחברות, ספרים, יומנים, לוח שנה, אלבומים ותמונות. מעטפות ובולים ונייר מכתבים. כרטיסי ביקור, חשבוניות ו... אפילו שטרות הכסף עשויים מנייר!

הידעתם?

ביַפָּן חיים חלק מאנשים במקומות שבהם ישנם הרי געש פעילים אשר גורמים לרעידות אדמה חזקות ומסוכנות מאוד. כדי להקטין את הנזק שגורמות רעידות האדמה החליטו היפנים לבנות את בתיהם מנייר, כך שלא יגרמו נזק לנפש או לרכוש אם יתמוטטו. מה דעתכם? הייתם רוצים לגור בבית מנייר?

הסינים המציאו את הנייר?

לא בדיוק. אומרים שהסינים המציאו את הנייר, אבל זה תלוי למה מתכוונים כשאומרים "נייר". עוד מימי האדם הקדמון חיפשו בני האדם חומרים שאפשר יהיה לכתוב או לצייר עליהם. האדם הקדמון צייר על הקירות והתקרות של המערות שבהן חי. בבבל העתיקה כתבו על לוחות חימר כבדים, באירופה נהגו לכתוב על קלפים עשויים מעורות מעובדים, ואילו המצרים הקדמונים ייצרו לעצמם נייר מצמח הגומא "פפירוס".
ומה לגבי הסינים? עד שנת 105 לספירה נהגו לכתוב בסין על מגילות של משי שהיו יקרות מאוד. האגדה מספרת על קיסרית סין שאהבה מאוד ספרים. יום אחד הטילה הקיסרית על אחד ממשרתיה, צ'אי לון, למצוא חומר זול יותר ליצירת ספרים. לפי האגדה, אחרי שנים ארוכות של ניסיונות הצליח סוף סוף המשרת לייצר נייר מקליפות עצים וסמרטוטים. שיטות הפקת הנייר הסיניות התפשטו בעולם והגיעו דרך אסיה לספרד וממנה לאירופה כולה.
מסיכות מעיסת נייר. צילום: pexels

פטנט רשום של הצרעה

בתחילת המאה העשרים הדרישה לנייר באירופה הלכה וגברה, והמחסור בחומרי גלם, ובעיקר בבדים וסמרטוטים, גבר. באותה תקופה חקר המדען הצרפתי רנה רמור את חייה של צרעת הנייר (Paper Wasp). צרעה זו לועסת שבבי עץ, פורסת את העיסה שכבה מעל שכבה ומייצרת נייר לבנייה של הקן שלה שהוא קל וחזק מאוד. רנה רמור הציע לייצר נייר משבבי עץ שיעובדו לעיסה, בדומה לאופן שבו עושה זאת הצרעה. ההצעה התקבלה ולמעשה, על בסיס השיטה של רמור מיוצר הנייר עד היום.

 
רוצים להכיר את צרעת הנייר? צפו בסרטון המדהים הזה:
 

הידעתם?

בשפות רבות נשמעת המילה "נייר" דומה לשמו של צמח הגומא פפירוס, למשל, באנגלית אומרים פייפר Paper.
המצרים נהגו לחתוך את הגבעולים של הצמח לרצועות, להניח אותן זו לצד זו, להצמיד ולייבש בשמש. לאחר הייבוש התקבל גיליון שעליו אפשר היה לכתוב.

איך מייצרים נייר?

סוגים שונים של נייר מיוצרים בדרכים שונות, אבל באופן כללי התהליך די דומה: מסירים את קליפת העץ ושוברים את הליבה לשבבים. שוטפים (ולעתים גם מלבינים) את השבבים, מועכים ומוסיפים מים עד ליצירת עיסה. את העיסה יוצקים לבנית, משטחים ומייבשים. כשהעיסה מתייבשת מתקבל גיליון דק של נייר.
אגב, אפשר לייצר נייר ממוחזר בבית. התהליך קל ומהנה. כדאי מאוד לנסות!
תעשיית הנייר צורכת עץ, כמויות גדולות מאוד של מים (למשל לייצור 1 טון של נייר יש צורך ב-100 טון מים!), אנרגיה וכימיקלים שונים ויוצרת זיהום אוויר ומים.
יחד עם זאת, מפעלי נייר רבים פועלים לניצול יעיל יותר של אנרגיה, שימור ומיחזור מים. רוב העצים המשמשים לתעשיית הנייר מגיעים מיערות ייעודיים בסקנדינביה, צפון אמריקה ומקומות אחרים שבהם מגדלים עצים במיוחד עבור תעשיית הנייר. במדינות אלה ישנה מדיניות ירוקה וקיימים חוקים המחייבים שתילה של עצים על חשבון כל עץ שנכרת.
בית חרושת לנייר בתל-אביב. צילום: זולטן קלוגר, ארכיון קק"ל

על נייר ומיחזור

תעשיית הנייר היא אחת מהתעשיות היחידות שחומרי הגלם שהיא צורכת מתחדשים וממוחזרים כמעט במלואם:

הנייר ממוחזר בתוך תהליך הייצור – שאריות של סיבי נייר שנפלטות מתוך תהליך הייצור ממוחזרות ומשמשות כחומר גלם לייצור נוסף או מועברות לשימושים אחרים בתעשייה ובחקלאות.

לאחר השימוש הנייר המשומש נאסף במרכזי המיחזור, ממוין, מרוסק ומנוקה, ומשמש כחומר גלם לייצור נייר ממוחזר.

29% מנפח האשפה בארץ הם נייר וקרטון. בפעולה קלה ופשוטה של הפרדת פסולת נייר והעברתה לפחי המיחזור, אנחנו יכולים לתרום לצמצום נפח הפסולת המועבר להטמנה, לצמצום כריתת העצים, לחיסכון במים ובאנרגיה ולהפחתה בזיהום הסביבה.

בלוקים של נייר המיועד למיחזור. צילום: באדיבות אמניר

כך תחסכו נייר

חשוב להבין שגם הנייר הממוחזר צריך לעבור תהליכי עיבוד במפעל, שיש להם מחיר סביבתי. לכן, לפני שרצים למחזר כדאי לזכור את שני ה"למ"דים" האחרים: לחסוך ולעשות שימוש חוזר. איך עושים את זה? בקלות! הנה כמה רעיונות:
  • מה יש מהצד השני של הדף? עוד דף! – כתבו והדפיסו על שני צדי הדף.
  • לפני שהוא הולך למחזור, נייר משומש יכול לשמש כנייר טיוטה, לעבודות יצירה, שרשראות לסוכה ולעוד שימושים רבים...
  • לפעמים אפשר בלי נייר בכלל! העדיפו לקרוא את העיתון באינטרנט ולקבל את החשבונות בדואר האלקטרוני.
  • ותרו על כלי האוכל החד פעמיים ומטליות הנייר.
  • קחו את הסנדוויץ בקופסה רב פעמית.
 
 
משתמשים בשני צדי הדף. צילום: freeimages.com

היו צרכנים חכמים

לקראת החזרה לבית הספר ודאי תקנו גם אתם נייר למדפסת הביתית. כדי לעזור לכם לבחור נייר איכותי תוך התחשבות בסביבה, הנה כמה מושגים חשובים שכדאי להכיר:

  • נייר ללא כלור ידידותי יותר לסביבה. תערובת כלור משמשת בתעשיית הנייר להלבנה. תוצר הלוואי של התהליך הוא הדיאוקסין, שהוא חומר מסוכן המזהם את הסביבה. בניירות המיוצרים ללא כלור משתמשים להלבנה במי חמצן שאינם מזהמים. חפשו על האריזה את המילים TCF- Total chlorine free ואת הסימן שמופיע בתמונה.
  • העדיפו נייר אקולוגי, המיוצר במפעל המקפיד על שימוש באנרגיה ירוקה, שימוש חוזר במים, שימוש בכימיקלים לא מזהמים והקפדה על שמירה על איכות הסביבה ובריאות העובדים.
  • מחזרו והעדיפו נייר ממוחזר! דעו שעל פי חוק נייר הנמכר כ"נייר ממוחזר" צריך להכיל לפחות 30% סיבים שמקורם בנייר משומש שעבר תהליך מיחזור.
מאחלים לכם שנת לימודים מוצלחת וירוקה, ומחברות מלאות משני צדי הדף!
שקית נייר. העדיפו נייר אקולוגי. צילום: pixabay