תמ"א 22 - הכול לפי התוכנית

מי מחליט היכן יהיה יער ומה יהיה גודלו? כיצד מגנה מדינת ישראל על השטחים הפתוחים בכלל, ועל היערות בפרט? תמ"א 22, תוכנית מתאר ארצית ליער וייעור שהכינה קק"ל ואושרה ע"י הממשלה, עושה סדר בנושא היער בישראל ומתווה מדיניות לניהול השטחים האלו

תמ"א 22 – מה זה בכלל?

תמ"א הוא ראשי תיבות של המילים "תוכנית מתאר ארצית". במקרה זה, תמ"א 22 היא תוכנית המתאר הארצית ליער ולייעור. למעשה זוהי תוכנית אשר חלה על כל שטחי מדינת ישראל, והיא קובעת כיוונים כלליים בפיתוחה של הארץ. התוכנית מחייבת את כל דרגי התכנון, המחוזי והמקומי, להתייחס להנחיותיה ולפעול בעת תכנון או שינוי תכנון כלשהו בהתאם לתוכנית זו.
תמ"א 22 הוכנה במהלך השנים 1990-1995, ואושרה על ידי הממשלה בסוף שנת 1995. התוכנית קובעת את שטחי היער והייעור, ונותנת להם גיבוי סטטוטורי מחייב בהתאם לחוק התכנון והבנייה. תמ"א 22 כוללת שטחי יער וייעור בצורות שונות בהיקף של 1.62 מילון דונם, שהם 7.4% משטח מדינת ישראל (או 14.6% משטחי המדינה למעט נפת באר שבע).
לבלוב אלון. צילום: מיכאל חורי

תכנית מתאר ארצית ליער וייעור

תמ"א 22 היא גורם של בקרה ואיזון במערכת הדינמית של הפיתוח והבינוי בישראל. התוכנית מסווגת ומפרטת את סוגי היער ומנחה את שימורו וטיפוחו. ארגון המרחב הפתוח בישראל, גבולותיו ויחסו למרקם הבנוי, נשענים במידה רבה על תוכנית המתאר הארצית ליער ולייעור, אשר מצטרפת לתוכניות חשובות נוספות שמרכיבות את מארג התכנון של מדינת ישראל. בהתייחס לתוכנית זו, הפיתוח חייב להתחשב ביערות, ולהתרחש מתוך הבנת החשיבות הרבה של היערות בישראל: היערות הם מקום חשוב לאדם לצורכי בריאותו, בילוי ומנוחה, והם ממלאים תפקיד חשוב וקריטי בהגנה על הסביבה.
עם קבלת התוכנית ואישורה, הכירה מדינת ישראל בחשיבות ההיסטורית והסביבתית הגדולה שיש ליערות שבשטחה.

תורת ניהול היער בישראל

לאחר שהוסדר מעמד היערות בישראל בתמ"א 22 כתבה קק"ל תורה עדכנית לניהול יערות ישראל. תורת ניהול היערות בישראל מגדירה את מטרות הייעור בארץ, את סוגי היערות, את עקרונות התכנון והניהול שלהם, את כלי הממשק העומדים לרשות מנהל היער ואת עקרונות הפעלתם.

מסמך תורת היער בישראל»

יער פארק אלוני תבור. צילום: ואדים אונישצ'נקו