לפני המצאת החשמל היה הנר מקור האור העיקרי בבתים בכל רחבי העולם. הנרות הקדומים היו כלי קיבול קטנים, בדרך כלל מחרס, שהכילו בתוכם שמן זית. בתוך השמן שבכלי החרס הניחו פתיל עשוי צמר או כותנה. השמן נספג בפתיל ועלה בו בכוח הנימיות – בדומה לאופן שבו מטפסים מים בצינורות ההובלה בצמחים (על זה נספר בפעם אחרת).
הנרות המודרניים עשויים מחומר דלק מוצק (שעוות פרפין, דונג או חלב-נרות), שבמרכזו מושחל הפתיל. בזמן הבעירה, האש ממיסה את החומר הדליק, והוא נספג, מטפס בפתיל ומתאדה. למעשה מה שבוער בנר הוא לא הפתיל עצמו, אלא אדי החומר הדליק ממנו עשוי הנר. הבעירה היא תהליך כימי שבו חומר הדלק מגיב עם חמצן מהאוויר, ובמהלכו משתחררת אנרגיה בצורת חום ואור - אש!
להבת הנר מורכבת מאזורים שונים, בעלי טמפרטורה שונה: במעטפת, באזור הצהוב-המאיר, הטמפרטורות גבוהות מאד (עד כ 1200 מעלות צלסיוס) ובאזור הפנימי של הלהבה הטמפרטורות נמוכות יותר (כ- 400-600 מעלות צלסיוס). הדבר נובע מכך שבאזור החיצוני של הלהבה מתקיימת שריפה מלאה כי יש מספיק חמצן מהאויר, ולכן הטמפרטורה גבוהה יותר. בחלק הפנימי של הלהבה אין מספיק חמצן, השריפה חלקית, והטמפרטורות נמוכות יותר.