מנקים ומתחשבים בסביבה

אוהבים את הסביבה? אז תחשבו עליה. צילום: freepik
מאת: אסף לויתן

זה מתחיל במסדר טלפוני, ממשיך בתכנון תפריט וחלוקת מטלות, ורגע לפני שהארוחה מוכנה (או שבוע) יוצא עם ישראל למסע נקיונות. הרי פסח הגיע... ובאילו חומרי ניקוי משתמש עם ישראל? אנחנו ממליצים על הידידותיים לסביבה. אז שבו רגע לקרוא – הדלי והמטלית יחכו...
כל משפחה ישראלית ממוצעת נערכת לחג הפסח: זה מתחיל במפקד טלפוני: "מי בא לסדר ומי השנה לא אצלנו?", ממשיך בתכנון התפריט ובליקוט הגדות ישנות מהארונות לפי מספר הבאים, ומסתיים כשהשולחן ערוך ומסודר, כולל פתקים עם סדר הישיבה. רגע, לא שכחנו משהו לפני סידור השולחן החגיגי? כן. ניקיון פסח, אותם ימים שבהם נשלפים כלים, נחבטים שטיחים, מתנפנפות שמיכות, ודליים קצפתיים של חומרי ניקוי ריחניים נשלחים לכל עבר. אבל האם ניתן לשלב בין מסורת הניקיון בפסח, על שלל חומרי הניקוי החזקים שלה, לשמירה על הסביבה?

אקונומיקה זה נקי?

כל תלמיד גן ילדים או בית ספר יסודי יודע כי האדמה שעליה אנו חיים ומי השתייה מזדהמים. דלק שדולף מתחנות תדלוק, ביוב, פסולת של מפעלים ושאר מקורות לא סימפטיים מזהמים את הקרקע ואת מאגרי מי התהום שלנו, אבל האם ידעתם שגם אוסף המשחות, הקרמים והחומצות הידוע בשם חומרי ניקוי, נכלל בחומרים המזהמים? כן, אקונומיקה במי התהום זה לא ניקיון. זה זיהום!

זה לא אומר שצריך להפסיק את מסורת ניקיון הפסח: קומו והטו שכם לעמול בחג החירות, שיהיה נקי. אך בואו נעצור ונבדוק איך לעשות זאת באופן המותיר גם סביבה נקייה יותר.

נתחיל עם השאלה המעניינת: מה אנחנו בעצם מנקים? מה זה לכלוך? קחו, למשל, נמלים על הרצפה במטבח, או במרפסת, זה לכלוך? צריך לרסס אותן ואז לנקות באקונומיקה ושאר חומרים מטהרים? אולי פשוט צריך לטאטא פירורים וכך לנמלים ולחרקים אחרים לא יהיה מה לאכול והם ייעלמו? ומה עם מכונת הכביסה? באמת צריך כוס של אבקת כביסה וכמה כפות של מרכך? אולי במחצית הכמות תצא הכביסה נקייה באותה מידה וכך נשתמש בפחות חומרים רעילים המגיעים אל מי התהום?

בואו נניח את הלכלוך לרגע על השולחן ונבחן אותו – יש לדעת, כי הלכלוך המסוכן באמת (מחלות, זיהומים) הינו ממקור אנושי, וגם מעט מחיות הבית. אבל אנחנו לא מחטאים את הידיים לאחר שלוחצים ידיים, לא מתקלחים אחרי שמלטפים את הכלב, ועד הקורונה גם לא חבשנו מסכות בפגישות עם קהל. אנחנו פשוט חיים עם זה, איכשהו.

הטבע פחות מלוכלך ממה שנדמה לנו. בחינה מדוקדקת תמצא כי נמלים, חול ואבק (שאינו מתעשייה) הינם לא יותר ממטרד. מותר לנקות אותם, אך לא צריך לטהר ולחטא. וכשמנקים אפשר פשוט לצמצם כמויות: פחות חומר ניקוי לרצפה (כמה טיפות של חומר ניקוי כללי מספיקות לדלי מים), קצת פחות אבקה במכונת הכביסה, ועוד יותר טוב - לעבור לחומרים טבעיים יותר ולא מזיקים דוגמת חומץ או סודה לשתייה, או חומרי ניקוי מחומרים פחות מזיקים, המופיעים כיום על מדפי החנויות. חומרי ניקוי תעשייתיים הנידפים ומתפרקים בחלל הסגור של הבית עשויים להוות סכנה לנושמים אותם, בעיקר לילדים!

אקונומיקה במי התהום זה זיהום! צילום: freepik

לימון לברז, חומץ לכביסה

אם רוצים הכול צחור כשלג – דעו לכם כי מלבין רב עוצמה ויעיל הוא פשוט השמש. גם חיתולים רטובים בכתמים אפרפרים אחרי כביסה, שייתלו על חבל בחוץ, ילבינו תוך יום-יומיים בשמש העזה. אז דעו שאפשר בלי מלבין אגרסיבי: השמש גם תלבין וגם תחטא, ולא תבזבז חשמל. אגב, אם יש, חלילה, פרעושים בשטיחים או בכלי המיטה, השמש ממיתה אותם.

עם פלח של לימון (אפילו משומש, שסחטנו לתה ולסלט) אפשר להבריק את הברז והכיור, ולשטוף במים לאחר מכן. מיץ הלימון חומצי-טבעי, ריחני ולא מזיק. אקונומיקה וחומצות תוקפניות יכולות לפגוע בבריאותנו הן כאשר אנו נושמים אותן, והן בשעה שהן נשטפות עם מי הכיור אל הביוב ואל הים והיבשה.

נחזור אל החומץ, שהוא חומר ניקוי מופלא מן הצומח. אפשר לעשות בו שימוש כמרכך כביסה (למזוג כף או שתיים לתא המרכך במכונה לפני ההפעלה), ולשים קצת חומץ על הספוג לניקוי משטחים וכלים. רבע כוס לדלי תספיק לשטיפת הרצפה וגם לניקוי קרמיקה וזכוכית ולהורדת אבנית. גם סודה לשתייה טובה לכל המשימות הללו: ממיסה שומנים, טובה למירוק וחיטוי – רק לא על מתכות ובעיקר לא אלומיניום.

אם רוצים גם ריח טוב אפשר להוסיף שמנים אתריים במגוון ריחות. שמן רוזמרין דוחה חרקים. שמן קינמון קצת יותר ספציפי: דוחה נמלים. שמן עץ-התה, אקליפטוס ולבנדר – מחטאים. בחנויות טבע ישנם בקבוקונים של הללו ואפשר לטפטף כמה טיפות לדלי.
פלח של לימון יבריק את הברז והכיור... צילום: freepik

בגד ישן? סמרטוט חדש

אט אט מופיעים בחנויות מגוון חומרים (רובם מחו"ל, אבל יש גם תוצרת הארץ) העשויים מחומרים שאינם מזיקים לסביבה. הכוונה בעיקר לחומרים על בסיס שמנים. כלל עתיק יומין בניקוי הוא כי שמן ממיס שמן. וכדאי להזכיר עוד כלל – סבון טהור הוא שמן, ואין צורך בתוספות על בסיס חומצות או כימיקלים. לפני שרוכשים חומר ניקוי מומלץ להציץ ברשימת המרכיבים שממנו הוא עשוי, ואם הרשימה כוללת שמות לא מוכרים מסוג HH2&W3 ודומיו – לא לקנות!

בכל מקרה, הכלל החשוב הוא "פחות זה נקי יותר". אם מציפים את המשטח בסבונים וקרמים לניקוי נותרים כתמים, וצריך לבזבז הרבה מים לשטיפה. מיכל חומר הניקוי אמנם גדול מאוד, אבל לא צריך לגמור אותו מהר! כאשר המיכל מתרוקן, ישנם מוצרים אשר ניתן לרכוש עבורם שקית למילוי המיכל במקום לרכוש אחד חדש, וכך לחסוך בפסולת פלסטית.

אחרי שלמדנו איך אפשר להזיק פחות לסביבה עם חומרי ניקוי מן הטבע, מה בנוגע לסמרטוט? מדוע לקנות את המוצר העשוי סיבים פלסטיים בלתי מתכלים? חולצת טריקו ישנה או כל בגד אחר שנמאס לכם ללבוש אפשר לכבס, לקרוע לגזרים ולהשתמש כמטלית ממוחזרת. זה עדיף על מגבונים (בלתי מתכלים אף הם) או נייר טישו – שעשויים מעצים והופכים חומר שלא ניתן למיחזור.

אז צאו לקרצף ולשפשף בחומרים ידידותיים יותר לסביבה ולמשתמש, וחג פסח ירוק.

שים לב למרכיבי חומרי הניקוי שלך. צילום: pixabay