את יום העיון פתח יוסי שרייבר, מנהל אגף מפעלי פיתוח בקק"ל, שציין כי קק"ל החלה לפעול בתחום המים בשנות ה-80, בעיקר בייצור מקורות מים חלופיים לחקלאות. "בהתחלה הסתכלו עלינו כמו על משוגעים - מה פתאום להשתמש במי קולחין? היום זה נראה דבר מובן מאליו".
ד"ר ירון זינגר, שעשה את עבודת הדוקטורט שלו באוניברסיטת מונאש והוביל את הקמת הביופילטרים בישראל, תוך התבססות על הטכנולוגיה שפותחה באוסטרליה, ציין שערים רגישות למים מתאפיינות ביצירת פתרונות בני-קיימא, תוך ניצול מיטבי של מקורות המים המוגבלים, שימוש בטכנולוגיות מתאימות והגברת המודעות של הקהילה.
הוא הסביר שעל פי תפיסה זו אפשר לראות בעיר אגן היקוות לאספקת מים, כאשר הסביבה הבנויה תומכת בסביבה הטבעית ומספקת שירותי מערכת אקולוגית. התושבים שותפים בקבלת ההחלטות ומנהלים אורח חיים המהווה בסיס לקיימות בעירם.
"בעולם שסובל משינויי אקלים ומצרכים משתנים של האדם, יש חשיבות מיוחדת לפיתוח ערים רגישות למים, לטובת האדם והסביבה", אמר ד"ר זינגר. "המטרה היא להפוך מטרד למשאב, אבל הטכנולוגיה לא מספיקה, וצריך להתאים את הגישה לתנאים בישראל. אני מאמין שמתוך הידע המדעי נוכל לצמוח לפרויקט לאומי ולספק לערים מקורות מים נקיים וזמינים, לשמור על הסביבה האקולוגית ולתת מענה לאירועי קיצון של שיטפונות ובצורת".