צועדים ומצדיעים לפצועי צה"ל

"הזדמנות לדור הצעיר להכיר את פצועי צה"ל". פצוע צה"ל מספר את סיפורו. צילום: קק"ל
מאת: מערכת חלון ירוק

17.12.2019
אלפי בני נוער ומבוגרים הגיעו להצדיע לפצועי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה ביום ההוקרה לפצועים. 150 הפצועים שבאו לשתף את הצועדים בסיפוריהם ריגשו את הקהל הגדול ושימשו מקור להשראה, לחוזק ולתעצומות נפש
עשרות אלפי צועדים השתתפו ביום רביעי, 11.12.19, באירועי ההוקרה של "צועדים ומצדיעים" לפצועי צה"ל ונפגעי פעולות איבה, שהפיקו ארגון זהות, משרד החינוך וארגון נכי צה"ל, בשיתוף עם קרן קימת לישראל.

בני נוער, חניכי מכינות קדם צבאיות, חיילים, שוטרים ואזרחים וכמובן פצועי צה"ל ופעולות האיבה, צעדו בשמונה מסלולים בשביל ישראל, מצפון ועד דרום הארץ (נחל דן, הירדן הדרומי, רמת הנדיב, בנימין, יער יתיר, תל מרשה – בית גוברין, הרי ירושלים, הרי אילת). במסגרת הצעדות הם ביקרו באתרי טבע ומורשת ושמעו מהפצועים על הקרבות שבהם השתתפו. את הצעדה כיבדו בנוכחותם אישי ציבור, פצועי צה"ל ונפגעי פעולות איבה ונציגי קק"ל.

דניאל עטר, יו"ר קק"ל: "היום אנו כחברה מוקירים וצועדים יחד עם פצועי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה במסלולי קק"ל ברחבי הארץ מדן ועד אילת, באתרי המורשת ואתרי הקרבות שעליהם נאבקו. זוהי הזדמנות לדור הצעיר להכיר את פצועי צה"ל ואת נפגעי פעולות האיבה, ולשוחח עמם על המורשת ועל הארץ".
צעדו בשמונה מוקדים בארץ. צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים של קק"ל

"המפגש הישיר עם הפצוע משפיע יותר מכל"

באזור זיכרון יעקב צעדו כ-2,000 צועדים, שהגיעו מ-30 מוסדות חינוך, במסלול שהחל בגני הנדיב, המשיך אל מנצור אל עקב ומשם דרך חוטם הכרמל לשוני, שם נערך טקס סיום מרשים ומרגש. במהלך הדרך נפגשו תלמידי כיתה ט' מבית הספר מילטון בבת ים עם ראדי כיוף, ששיתף אותם בסיפור הלחימה והפציעה שלו בלבנון.

חודש לפני שחרורו משירות סדיר נקראה יחידת הצנחנים שלו למבצע "חוק וסדר" בלבנון. הימים היו מלחמת לבנון השנייה, השנה 1988, וראדי, סמל סיור, נפצע קשה בלחימה ונותר משותק ממותניו ומטה ומרותק לכיסא גלגלים.

ראדי סיפר על הפעולה המבצעית בלבנון, על מטרותיה ויעדיה וגם על השיבוש שחל בזמן הפעולה והזיהוי שלהם על ידי האויב. ראדי, שהיה מפקד צוות, נפצע משלושה כדורים, עבר ניתוח בשטח ולאחר מכן היה במשך 19 ימים בבית החולים בטיפול נמרץ ללא הכרה. לאחר שהשתחרר מבית החולים עבר שיקום ארוך ונותר משותק מהמותניים ומטה.
הטקס בשוני. צילום: ענת הופמן, קק"ל
בשיחה איתו אומר ראדי שחשוב לו שהדור הצעיר ייפגש עם הפצועים ויכיר אותם, כדי לעודד את הצעירים לתרום למדינה ולחזק בקרבם את הקשר למדינה ולחברה ובדרך הצעדה גם לטבע הארץ. כיום ראדי עובד בהייטק ושותף לפיתוח מכשיר שמאפשר למשותקים, כמוהו, ללכת. ראדי עצמו משתמש במכשיר ואף השתתף במרתון תל אביב, שבו גמע 10 ק"מ ב-4 שעות!

"השיחה עם הפצוע הייתה מאוד משמעותית", אומר אביב גטסוף, מורה בבית הספר עתיד איתן ברמלה, "המפגש הישיר משפיע יותר מכל, השיחה עם הפצוע נוגעת בתלמידים והם לומדים להעריך שהדברים השונים בחיים אינם מובנים מאליהם".

אביה, תלמידה מנס ציונה, סיפרה: "היום הבנו את תרומתם של החיילים ואת אהבתם לארץ, קוראים לזה פטריוטיות. הבנו למה ארץ ישראל משמעותית, ואת המחיר העצוב שהם שילמו. כוחות הבטחון שומרים עלינו כדי שאנחנו נחיה וזה מעורר השראה".

"גיבורים שבזכותם אנו מנהלים חיי יומיום בטוחים"

לאירועי "צועדים ומצדיעים" בירושלים הגיעו כ-1,000 צועדים למסלול שהתחיל ביד קנדי במפגש עם פצועי מלחמות ישראל ונפגעי פעולות האיבה. היום התחיל בדברים שאמר שר החינוך רפי פרץ: "חשוב לעצור לרגע את ההתעסקות בפלונטר הפוליטי ולזכור אירוע מיוחד, אנו לקראת יום ההוקרה לפצועי צה"ל. כאן, במדינה הזאת יש חבורה של אנשים שהיום הזה לא מיוחד להם, אלא מציאות תמידית עבורם... עלינו לזכור תמיד שלעולם אנחנו צריכים להוקיר להם תודה גדולה על כל מה שעשו ועל כל מה שהם עוברים בחיים שלהם כדי להתמודד עם המציאות המורכבת הזאת שנקראת פצוע צה"ל".

הקבוצות נפגשו עם הפצועים ביד קנדי ובמסלול הצעדה – פארק עמק רפאים – ושמעו מהם את סיפורי מורשת הקרב וההקרבה שלהם למען המדינה.
צביקה גוטליב מספר לצועדים את סיפור פציעתו. צילום: ענת הופמן, קק"ל
עילאי, תלמיד בכיתה ז' בבית הספר עתיד איתן ברמלה, התרגש מאוד מסיפורו של דרור, לוחם וחובש קרבי ביחידת דובדבן שנפצע חמש פעמים בפעילויות מבצעיות ואחרי כל פציעה החלים וחזר לשירות הצבאי – עד אחרי הפציעה האחרונה שהייתה הקשה מכולן, ואמר: "אני מסתכל עכשיו על דרור יאיר לא כמו על נכה, אלא כמו על גיבור. באמת מה שהוא עשה הציל חיים של הרבה אנשים שיכלו למות בפיגוע, שזה גם מה שגרם לו להיפצע ולהפוך לנכה".
 
מיכל הריס בת 42 נפצעה כשהייתה חיילת בחיל הים, בפיגוע של מחבל נפשע בקו 18 בירושלים, שבו נהרגו 24 בני אדם. המסר של מיכל, שנפצעה אנושות בפיגוע, הוא לא לוותר, להאמין ביכולות ובכוחות שלנו, להקשיב לקול הפנימי שאומר שיש להאמין ולקוות בכל עת. למרות המצב הרפואי שלה מיכל לא ויתרה לרגע, ובכל שלב הציבה לעצמה אתגרים, עשתה כל מה שנדרש ממנה כדי לעמוד ביעדים וכל זאת למרות הספק שהציגו הרופאים. התוצאות מדברות בעד עצמן. היום מיכל הולכת על רגליה, היא בוגרת לימודי חינוך, נשואה ואימא ל-4 ילדים.

הצועדים גילו עניין רב בסיפורי הלוחמים והפצועים, שאלו שאלות והביעו הערכה והוקרה "מדובר בגיבורים שבזכותם אנו מנהלים חיי יומיום בטוחים", אמרו המשתתפים. הצעדה הסתיימה בבית הלוחם בירושלים, בהופעה של האומן אהוד בנאי ולהקתו.

"למדנו להעריך את האנשים שנפצעו"

גם בבנימין צעדו כאלף משתתפים מרחבי הארץ – ממכינת שובו אחים ברחובות, מכינת אלישע בנווה צוף, מכינת מעשה בנתניה, תלמידי תיכון מהרצליה, חניכות אולפנת שילה ואולפנת אלקנה, חניכי ישיבת נר תמיד, תלמידי ברוכין ואלון מורה; וגם חיילים מגבעתי – במסלול שהתחיל בדרך עמיחי בעלי, עבר דרך מעיין הגבורה והסתיים בשילה הקדומה. שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' פתח את היום בשיחה על חשיבות היום הזה בתודעה הציבורית הישראלית.

המשתתפים ישבו על מחצלות ושמעו את סיפורי הלוחמים והפצועים. הם הקשיבו בשקיקה לסיפורו של גרשון ברום שלחם בצוק איתן ונפצע בשתי רגליו בפעילות מבצעית של טיהור בית מעל מנהרה בעזה, וחזר לגדוד אחרי חצי שנה של טיפול ושיקום. "אתה מרגיש שיש משימה חשובה והיא נותנת לך כוחות להתגבר על כל קושי, אם אתה יכול להתגבר על הקושי – אז תעשה את זה", אומר גרשון ברום.
עמיר ביראני עם תלמידי ישיבת נתיבות דרור. צילום: ענת הופמן, קק"ל
קבוצת תלמידים אחרת הצטופפה ליד משה אביטן שנפצע מירי מחבלים ממכונית חולפת, ולמרות שנפגע בראשו ואיבד את ראייתו הוא לא ויתר לעצמו – למד משפטים ואף פתח משרד עורכי דין משלו. "מכל מצב אדם יכול או לצמוח או לצנוח".
 
חיילי גבעתי ותלמידי מכינת אלישע שמעו את סיפורו של חיים לב טוב מהצנחנים שהשתתף במבצע חיפוש שלושת הנערים שנחטפו בגוש עציון ולאחר מכן במבצע צוק איתן, שם נפצע. לחיים חשוב להדגיש כי אין לנו ארץ אחרת, אנו עוברים ונעבור קשיים בדרך ונהיה חייבים לשמור על הארץ שלנו ולחזק זה את זה.

אחרי שיחות מעוררות השראה עם הרבה חומר למחשבה המשיכו החניכים לכיוון מעיין הגבורה ומשם לתל שילה המקראית, שם סיפר עשהאל שבו את סיפורו האישי הקשה והמרגש. עשהאל, שהיה בן תשע כאשר פרצו מחבלים לביתו שבאיתמר וירו לכל עבר, נפצע בפיגוע הרצחני שבו איבד את רגלו וגם את אימו ושלושה מאחיו. היום, אחרי שבע שנים מפרכות של שיקום נפשי ופיזי, הוא שוחה באופן מקצועי ואף קיבל מדליות. עשהאל שיתף את הצועדים בצמיחה האישית שלו מתוך הקושי וסיפר כיצד תיעל את הקשיים לצמיחה.

החניכים התפעלו מהפצועים ומהסיפורים האישיים המרגשים: נעם קלרמן ואוריה התפעלו מסיפורו של עשהאל ואמרו ש"קיבלו כוחות לדבוק במטרה גם כשקשה". ובנות האולפנה הוסיפו ואמרו: "היום הזה היה כיף ומרגש. השיחות היו מאוד מחזקות, ולמדנו להעריך את האנשים שנפצעו".
לקראת סיכום הצעדה בעלי התכנסו כל החניכים על הדשא לשמוע את אהרון קרוב שבא להודות להם בשם 70 אלף פצועי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה מכל הארץ. "ימי הוקרה כמו היום הזה נותנים כוח לפצועים להמשיך קדימה במלחמתם היומיומית עם הפציעה והנכות".