הנגב – הסיפור הציוני שאינו נגמר

מאת: אורנית גינת, מרחב דרום

תלמידי חטיבת הביניים מישיבת אמי"ת בבאר שבע יצאו להכיר את הנגב במסגרת תכנית מעוף של קק"ל. הם זכו להכיר את האזור שבו הם גרים, את השממה שהופרחה, את סיפור הפיכת נחל באר שבע "ממטרד למשאב" ואת סיפורו של בית אשל. בנוסף הם נהנו מהפנינג של פעילויות עם הניידת החינוכית

התלמידים נחשפו לעשייה החשובה בנגב

במסגרת תכנית מעוף של קק"ל יצאו השבוע תלמידי חטיבת הביניים מישיבת אמי"ת בבאר שבע לסיור באזור פארק נחל באר שבע. בין התלמידים היו גם כ-30 עולים חדשים, שהגיעו לפני כשנה מאתיופיה, ומתגוררים בעיר במרכז הקליטה נורית. דרך הסיור חשפה קק"ל את הקבוצה למפעל הציוני שהתרחש בימים של טרום קום המדינה בסביבת המגורים שלהם – הנגב – ולעשייה הרבה של קק"ל בפיתוח הסביבה המדברית בכלל, ופארק נחל באר שבע בפרט בתקופות מאוחרות יותר.
 
התלמידים שמעו על המאבק של החלוצים לשרוד, על אף תנאי המדבר הקשים מצד אחד, ואיומים והפגזות מצד שני; על הדרך שהובילה לקביעת הנגב כחלק מגבולות מדינת ישראל, למרות הבידוד והמרחק; ועל פעילות קק"ל באזור מראשית הקמתה – אז על ידי רכישת קרקעות, והיום – בפיתוח הקרקע, פארקים, מאגרי מים ופרויקטים אחרים לטובת הסביבה והקהילה.
למדו על הנגב דרך החוויה. תלמידי ישיבת אמי"ת בסיור של קק''ל. צילום באדיבות קק''ל
מחברים את הילדים לחלוציות של פעם. צילום באדיבות קק''ל
מחברים את הילדים לחלוציות של פעם. צילום באדיבות קק''ל
הסיור החל בפארק נחל באר שבע החדש, שם שמעו התלמידים על המהפך שעבר כשהפך "ממטרד למשאב". לאחר מכן הגיעו לאתר המשוחזר "בית אשל", שהוכרז אתר לשימור. בצל העצים שנטעה קק"ל, הם נהנו מהפנינג של פעילויות הניידת החינוכית עם מדריכי קק"ל, וקיבלו סקירה היסטורית מרתקת על גלגוליו של בית אשל.

בית אשל: עדות לאומץ לב ומאבק עיקש

בית אשל הוא אחד משלושת המצפים הראשונים שהוקמו בנגב בשנת 1943 – רביבים, גבולות ובית אשל. היישוב משמש דוגמה להתמודדות של המתיישבים-החלוצים עם סביבה קשה ביותר, שלמרות הקשיים הצליחו לקיים את עצמם במקום, הקימו בו רפת, קיימו חקלאות, ואף טיפחו יחסי שכנות טובה עם התושבים האחרים באזור. לאור הצלחת שלושת המצפים הראשונים בנגב, הוחלט על הקמת 11 הנקודות בנגב במוצאי יום כיפור בשנת 1946.
 
לאחר החלטת האו"ם בכ"ט בנובמבר 1947 על חלוקת ארץ ישראל לשתי מדינות, נמצא היישוב הקטן בית אשל במצור שנמשך קרוב לשנה! במאי 1948, נכנס הצבא המצרי לבאר שבע, הפגיז בתותחים את בית אשל וניסה להסתער עליו, אך נהדף על ידי המגנים.
בית אשל שוחרר ב-20 באוקטובר 1948 והמתיישבים עברו לעמק יזרעאל. האתר המיוחד, הטובל בחורשה ירוקה, הוא עדות לאומץ הלב ולמאבק העיקש שניהלו חלוצים מעטים בתנאים קשים.