100 שנים לאחיעם ושוּני אחד

יש מגוון דרכים לחגוג 100 שנים להולדת הפסל אחיעם שושני, אחת מהן היא לארגן יום חוויה למאות ילדים בפארק שוני. לטייל, לחוות ולגעת בפסלים מעשה ידיו של האמן

זוכרים, מטיילים ויוצרים

ביום רביעי, 11.03.2015, הוזמנו תלמידי שכבת כיתות ז' הלומדים בחטיבת הביניים הסמוכה "אורט השומרון" להשתתף בפעילות חינוכית ובאירוע לציון 100 שנים להולדתו של הפסל אחיעם שושני, אשר פסליו המרהיבים מוצגים להנאת הציבור בפארק שוני.

היום המרגש נפתח בסיור בכרמל, באנדרטת הנספים באסון הכרמל, שאירע בדצמבר 2010. התלמידים נחשפו לדרמה שהייתה במקום ושמעו את הסיפור הטרגי. כשזה קרה הם היו ילדים צעירים. מעיין, תלמידת כיתה ז'5, תיארה: "היה מרגש להגיע למקום שבו הייתה השריפה. ראינו גם את שיקום הצמחייה והפריחה". מדריכי קק"ל סיפרו להם על מאפייני היער והחורש, ועל היקפו, הסבירו להם על הגורמים העיקריים לפריצת שריפות בישראל, על שיקום היער והתחדשותו לאחר שריפה, ועל הדרכים שקק"ל נוקטת למניעת שריפות והתפשטותן.
טיול לאנדרטה בכרמל. צילום: ענת הופמן
מהאנדרטה הם המשיכו לטיול רגלי של כשעה לאורך נחל אורן, נחל אכזב בדרך כלל, אך בעונה זו לאחר הגשמים שירדו יש בו כמות נאה של מים. ההליכה לאגם, אגן הניקוז של הנחל, הייתה מהנה וחווייתית. הדרך יפהפייה כעת, מלאה בפריחה, והתלמידים נהנו מהנוף וגם שמעו סיפורים ואגדות על הצמחייה ובעלי החיים הנמצאים ביערות הכרמל. איילה, הלומדת בכיתה ז'5, סיפרה: "נהניתי מהטיול ומהמסלול. זכינו לראות הרבה מקומות, אגם נסתר ונחל".
 
משם נסעו התלמידים לפארק שוני. מדריכי קק"ל ערכו להם היכרות עם המקום והמורשת, ועם סיפורו של הפסל אחיעם שושני שפסליו מוצגים בפארק במוזיאון על שמו. בנוסף, הם נהנו משתי תחנות יצירה, פעילות ייחודית שאפשרה להם ליצור ברוח האמנות והפיסול ובהשראת הטבע. סדנת פיסול בעץ בהנחיית האמן והפסל תום גלילי וסדנת הכנת פסלים מחומרים שונים מהטבע וממוצרי צריכה ממוחזרים, כמו למשל אצטרובלים, גרעיני אבוקדו, פלחי תירס, לימון מיובש, וגם מוצרים ממוחזרים כגון צינורות, קרטוני חלב וקרטוני ביצים.

בסיום הפעילויות הם השתתפו בטקס לזכרו של אחיעם. את הטקס כיבדו בנוכחותם אפי שטנצלר, יו"ר קק"ל, פינקי זוארץ ראש מועצת בנימינה-גבעת עדה, וילדיו של אחיעם שהגיעו מצרפת.

שוני – עושר תרבותי בשכבות

התלמידים נחשפו לסיפורו של המקום. הם שמעו על ההיסטוריה המרתקת של האתר, מקום שבו שכן ככל הנראה הכפר התלמודי שומי. לאחר מכן, בתקופה הרומית, המקום זכה לפרסום רב בשל המעיינות השופעים שהיו בו ובריכות המים והמרחצאות שבהן נערכו "חגיגות המים" המיומאס. בהמשך הצלבנים הקימו בו מתקני תעשייה ובית בד, ובתקופה העות'מאנית, במאה ה-18, הוקם הבניין המרשים הנראה למרחוק.
סיור מודרך במוזיאון האכאולוגי. צילום: אנצ'ו גוש

ההתיישבות היהודית בשוני החלה ב-1912, עם רכישת האדמות על ידי חברת יק"א, והמשיכה בהתיישבות "חומה ומגדל" בתל צור ב-1939. לאחר מכן שימש האתר בסיס אימונים ויציאה לפעולות האצ"ל.

שנים רבות עמד האתר מוזנח, עד שבשנת 1986 קיבלה על עצמה קרן קימת לישראל את שיקום המבנה וחיזוקו והפכה אותו לאתר לאומי במרכזו של פארק לזכר זאב ז'בוטינסקי.

הקבוצות ביקרו במוזיאון הארכיאולוגי הנמצא בשוני, קיבלו הסברים על הממצאים המיוחדים שנמצאו בחפירות במקום, וראו את המוצגים, בהם: חפצי נוי, מטבעות, פסל של האל נפטון-פוסיידון (אל הימים והאגמים המתחבר לפולחן המים באתר), פסלון חזיר מברונזה ועוד.

לגעת בפסל – משנתו של אחיעם

בגלריית הפיסול על שם אחיעם שושני בשוני מוצגים כ-90 פסלים של האמן. הילדים צפו בסרט על חייו ועבודותיו, שמעו מפי משה לופן, מנהל המוזיאון, על פסליו המיוחדים, סיירו בחדרי התצוגה ונגעו בפסלים. משה סיפר להם על החומרים איתם עבד אחיעם, על הבעות הפנים המאפיינות את פסליו, על המוטיבים המיוחדים של הפיסול של האמן, ועל הנושאים שבהשראתם יצר, בהם: נשים, אימהות, רגשות עזים, דמויות מהתנ"ך, נגנים ובעלי חיים. על פי תפיסת עולמו של האמן הם הוזמנו לגעת בפסלים.
חדר המוזיקה במוזיאון אחיעם. צילום: אדוה קימלפלד

אחיעם שושני

שושני נולד בשנת 1916 בבית וגן שליד המושבה יבנאל בגליל התחתון. את כשרונו האומנותי ומשיכתו לפיסול גילה לקראת סיום לימודיו בבית הספר החקלאי מקווה ישראל. למרות הכשרתו החקלאית עזב את עבודת האדמה, עבר לירושלים ולמד סיתות אבנים. בגיל 31 הוא עבר לפריז, אז בירת האמנות והאמנים, ובה חי ויצר עד מותו בגיל 89.

את הכשרתו האמנותית עשה כאוטודידקט, בלימוד עצמי, מתוך ביקור במוזיאונים ומפגש עם פסלים ואמנים ידועים. ב-1948 החל להציג בתערוכות בפריז ולאחר מכן גם במקומות נוספים בעולם. פסליו מוצגים באוספי מוזיאונים שונים בעולם ובישראל, בהם: במוזיאון לאמנות מודרנית בפריז ובארץ במוזיאון הפתוח בתפן. למרות שבחר לחיות בצרפת, הוא הגדיר את עצמו מאז ומעולם כאמן ישראלי. הוא שאב השראה מתרבותה ועברה של הארץ והרבה לפסל דמויות מהתנ"ך. יצירות רבות שלו עוסקות בתכונות האימהות של האישה ויפי גופה. נושא חשוב אחר המובא בפסליו הוא העיסוק ברגשות דרך תיאור מצבים אוניברסאליים כגון: עצב וייאוש או התייחסות לאירועים טרגיים כמו השואה ומלחמת וייטנאם.

מוזיאון הפסלים בפארק שוני

לפני מותו הוריש שושני מעל 90 פסלי ברונזה, אבן ועץ לקרן קימת לישראל. הפסלים הוצבו בפארק שוני, במוזיאון שהוקדש להנצחת זכרו ועבודתו. הפסלים מוצגים בחלק מהמסדרון הרומי של שוני ובבריכת המים העתיקה, והמבקרים מוזמנים לגעת ולהרגיש אותם, זאת בהתאם לתפיסתו של שושני שהאמין שלא ניתן לחוות את היצירה במלואה דרך חוש הראייה בלבד וצריך גם להרגיש את הפסל בידיים.