מורים לומדים: קמפוס קיץ למדעים

קמפוס לימודי סביבה בשיחה במשתלה בגולני עם מנהל משתלת לביא, הירוי. צילום: מיכל אלקלעי
מאת: מערכת חלון ירוק
25.6.2019
החופש הגיע אבל יש כאלה שממשיכים ללמוד! 30 מורים מתחומי מדעי הסביבה, ביולוגיה ומדעים פתחו את החופש בקמפוס קיץ למורים, שעסק בתחום הקרוב ללבם – מדעים, קיימות וסביבה. הם ביקרו באתרים מגוונים, למדו נושאים מעניינים וגם נהנו והתגבשו
בימים ראשון-שלישי, 23-25.6.2019, נערך קמפוס לימודי סביבה, שכלל תוכנית גדושה ומרתקת, שבמסגרתה נחשפו המורים לעולמות מרתקים של ידע עיוני ומקצועי בנושאי מחקר ופיתוח ישראליים, הפקת אנרגיה מתחדשת, מצבם של בתי גידול לחים בישראל, שמירה על החי והצומח, טיפול בשפכים, יער, מים, חקלאות ומה לא? בקמפוס משתתפים מורים מכל הארץ שמייצגים את מגוון המגזרים באוכלוסייה, והוא נערך הודות לשיתוף פעולה בין תחום לימודי הסביבה במשרד החינוך, קק"ל ומדרשת קשת יהונתן.

יום ראשון: קק"ל והיער, מו"פ וחוות רוח בגלבוע

הקמפוס נפתח במרכז הארצי לפיתוח מנהיגות באריאל. בצל העצים שבחורשה נחשפו המורים לפעילויות החדשות שהפיקה קק"ל בנושא היכרות עם היער – "הרפתקה ביער", "דילמות יער", פתגמי עצים ויער ועוד. מיכל אלקלעי, שהובילה את הכנס מטעם קק"ל, הציגה את הערכות והפעילויות למורים, שהתרשמו והביעו עניין בהפעלות המרתקות שאפשר למצוא אותן גם באתר קק"ל במדור הפעלות בנושא עצים ויער.

המורים נחשפו לפרויקטים שונים של מחקר ופיתוח (מו"פ) בנושאי חקלאות, סביבה וקהילה, שמובילה אוניברסיטת אריאל בשיתוף עם משרד המדע. למשתתפים הוצגו מחקרים על הגפן ועל ייצור "מפחמה" במבחנה, שמטרתה לצמצם את רמת הזיהום ולספק פי שניים אנרגיה. נציג מעיריית אריאל ואחראי תחום החינוך סיפר למורים על האתגרים החינוכיים בעיר לצד גדילתה של העיר והפיתוח הסביבתי שמתרחש בה.

מאריאל המשיכו המשתתפים לחוות הרוח מעלה גלבוע, המייצרת חשמל מאנרגיית הרוח – משאב שאינו מתכלה אך מצד שני מעורר לא מעט התנגדויות בשל פגיעה בערכי טבע אחרים. הקבוצה שמעה הסברים וראתה המחשות על אופן הפעולה של הטורבינות ועל תהליך ייצור החשמל שנעשה באמצעותן. משם המשיכו למפעל החשמל הראשון בנהריים. המורים נהנו מהדרכה וסיור במקום ולמדו על ההיסטוריה של הפקת החשמל בארץ. בהמשך הם עברו בכנרת והאזינו לשינויים שחלו באגם בשנה הנוכחית וגם לחסרונות וליתרונות של השינויים במפלס המים והשפעתם על בעלי החיים ועל הצמחייה באגם ובסביבתו.

לאחר ארוחת הערב נערך ערב עיון במדרשת קשת יהונתן, שבה לנו המשתתפים, בנושא "קהילה שומרת טבע". קובי גביש, מנהל היחידה לשטחים פתוחים בגולן, סיפר על מגמות ותהליכים בנושא שמירה ופיתוח בגולן, אלאור לוי, מהיחידה הסביבתית גולן, לימד אותם על "תצפיטבע" או במילים אחרות כיצד יוצרים תצפית על שטח באמצעים דיגיטליים ממש מתוך הכיתה, לפני שיוצאים אליו, ונעמה מנספלד, מרשות הטבע והגנים, סיפרה על נושאים של שמירת טבע בגולן.
ביקור בנהריים. היסטוריה מחשמלת בארץ. צילום: ד"ר אסתי שדלצקי, מורה ומשתתפת בקמפוס

יום שני: מאגרי מים, ביופיליה וחקלאות

ביום השני ביקרו המורים במאגר המים "בני ישראל", שם התוודעו לסיפורם של מאגרי המים בישראל ותרומתה של קק"ל לתחום המים בכלל ולמאגרי המים ותרומתם לחקלאות בפרט.

במכללת אוהלו הם נחשפו ללמידה משמעותית באמצעות פרויקט חינוכי בשם ביופיליה, שבמסגרתו סטודנטים להוראה לומדים כיצד להעביר לתלמידים נושאים מדעיים בשיטה אחרת, מחוץ לכיתה, וכיצד להקנות לתלמידים ידע עיוני על ידי התנסויות בשטח.

לאחר מכן, בחווה החקלאית בקצרין, נחשפו המורים למשמעויות המגוונות שמעניקה העבודה בשטח לתלמידים – ממיומנויות לימודיות כמו חישובים, קריאת מידע והיכרות עם עולם הצומח ועד להכנת ארוחה משותפת וחיזוק אינטראקציות חברתיות. לסיכום היום יצאו כולם לטיול עששיות לילי בתוך מושב בית קשת, שבמהלכו נוצרה אווירה מיוחדת של חיבור בין כל המשתתפים.

מוסטפה אבו שרקייה מערערה בירך על הקמפוס המרתק שמאפשר מפגש פורה בין חברי צוות בתחום ועל הביקור באתרים שמותאמים לילדים, ואמר: "אני ממליץ לכל המורים שעוסקים בלימודי סביבה להגיע ולהעשיר את הידע, להתגבש ולקדם נושאים ביחד בלי הבדלי דת או פוליטיקה. כולנו ביחד שומרים על הסביבה. אין הרגשה טובה יותר מלשמור על הקיים".

יום שלישי: מעורבות קק"ל בקהילה ותרומתה לחינוך

את היום השלישי והאחרון התחילו המשתתפים בסיור בבקעת בית ציידא ובדגניה ולאחר מכן הגיעו למשתלת קק"ל בצפון – משתלת לביא – שבה נחשפו המורים לעבודת קק"ל בתחום הזרעים וטיפוח יערות וחורשות העתיד. שם הם התנסו בפעילות ניווט חדשה המכירה למשתתפים את המשתלה ואת תחום עיסוקה המקצועי בדרך חווייתית הכוללת סיור עצמאי.

בצוהריים התארחו המשתתפים במרכז שדה ויער ציפורי, במטרה להכיר אותו ואת אפשרויות האירוח שהוא מעניק לבאים בשעריו. משם נסעו לביקור בבית קק"ל למצוינות בנוף הגליל (נצרת עילית) – בית שקק"ל הכשירה כדי לעודד בני נוער בפריפריה למצוינות, להצלחה ולמעורבות בקהילה.

ד"ר אסתי שדלצקי, אחראית על תחום הביולוגיה בבתי הספר תיכון טדי פולק בפסגת זאב ויאס"א, בית הספר למצוינות, שמשתתפת בקמפוסים של קק"ל זו השנה השמינית – מהקמפוס הראשון – סיכמה: "ההגעה לקמפוסים מאפשרת להיחשף לידע רב ולאתרים מעניינים. קק"ל משלבת בקמפוס שלל נושאים מתחומי ידע שונים החושפים את המשתתפים לפוטנציאל שיש בשטח ובסביבה שלנו, לצד מפגש בשטח עם אנשי מקצוע המעניקים ידע שאי אפשר לקבל מלימוד בכיתה או מלימוד עצמי. הקמפוס מאפשר לפתח חשיבה יצירתית בקרב המורים עצמם, קל וחומר בהעברת הידע וההפנמה אצל הילדים".
טיול עששיות מגבש במושב בית קשת. צילום: ד"ר אסתי שדלנצקי, מורה ומשתתפת בקמפוס
שיחת סיכום בבית קק"ל עם שמעון, מנהל המקום, מדריכים של הבית וגם עם תלמיד שלומד במקום בחופשת הקיץ. צילום: מיכל אלקלעי