מקק"ל באהבה

פעילות עם ילדים. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
עם פרוץ הלחימה התגייסה קק"ל למען מדינת ישראל ולמען תושבי הדרום, המפונים, החיילים והחקלאים. גם החטיבה לחינוך ולקהילה של קק"ל תורמת את חלקה למאמץ המלחמתי ומיומה הראשון של המלחמה היא פועלת למען הילדים והמשפחות המפוזרים ברחבי הארץ
מלחמת "חרבות ברזל", שהחלה עם התקפת הטרור האכזרית בשבעה באוקטובר, הביאה להתגייסות המונית, שכמותה לא נראתה בישראל, של מתנדבים שמסייעים בכל דרך אפשרית לתושבי הדרום ועוטף עזה, לתושבי הצפון המפונים, וכמובן לחיילי צה"ל ואנשי שירות הביטחון. גם קק"ל התגייסה מיד עם פרוץ המלחמה לסייע למדינה ולתושבים.
 
"קק"ל גאה להוביל את מהלך השיקום והסיוע לעורף האזרחי בעקבות המלחמה, "אומרת יפעת עובדיה-לוסקי, יו"ר קק"ל, "מתחילת הלחימה, קק"ל מסייעת לתושבי העוטף, למפונים ולחיילים, למשטרה ולכוחות הביטחון. הסיוע המשמעותי של קק"ל יביא לשיקום היישובים שנחרבו, לשיכון וליצירת מסגרות חינוך ורווחה לתושבים המפונים, למיגון בתי החולים והמשקים החקלאיים ולרכישת מלאי חירום וציוד רפואי. אנו כמובן נמשיך את ההתייצבות שלנו לצד הרשויות, התושבים המפונים וכוחות הביטחון. יחד, במאמץ משותף, נדע ימים טובים בישראל".
עובדי יחידת המדען הראשי בקטיף קישואים במושב תירוש. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

פעילויות הפוגה וריענון במוקדי הפינוי ובמקלטים

גם החטיבה לחינוך ולקהילה של קק"ל התגייסה מיד עם פרוץ המלחמה לסייע למאמץ הלאומי. המשפחות שפונו מקבלות מעטפת חינוכית והפגתית, שמאפשרת לילדים ליהנות ולהיות עסוקים בפעילות.

נציגי החטיבה לחינוך ולקהילה מתאמים מאות רבות של פעילויות קהילתיות וחינוכיות בשלושת המרחבים – צפון, מרכז ודרום – בהן הפעלות מוזיקליות, סדנאות טבע, תרפיה ואומנות, פעילויות ODT מגבשות, והרבה מפגשים בין אישיים עם משפחות ועם תלמידים מכל הגילים. בחלק מהמקומות חילקו מדריכי קק"ל ערכות חווייתיות ומשחקי קופסה שקק"ל הפיקה. המטרה היא לעזור לקהילות, משפחות, ילדים ובני נוער להתמודד עם המצב הקשה, החרדה, הניתוק מהבית והיעדר השגרה.
פעילות של חטיבת החינוך בשער הגולן. צילום: בוני שיינמן, ארכיון הצילומים של קק"ל

גם בנות השירות וחניכי "נוער בסיכוי" נרתמים

בנות השירות של קק"ל התגייסו למגוון המשימות והן מלוות ילדים ובני נוער ומסייעות בבניית שגרה חדשה. אודיה, בת שירות בשוני, שמלווה את המפונים מרמות נפתלי, קריית שמונה, דישון ומרגליות, המתארחים בקיבוץ לביא, מספרת: "אנחנו מעסיקות את הילדים, משתדלות להכניס שגרה מסוימת גם בתקופה זו. כיף לתרום ולהרגיש שותפה. אני שמחה שאני יכולה לתרום מעצמי ומרגישה בכל ערב תחושת סיפוק עצומה – זו האמת". מדריכים ובנות שירות של קק"ל ביקרו פצועים בבתי החולים שערי צדק והדסה עין כרם בירושלים, חילקו שתילים המבשרים צמיחה וניגנו עם פצועי המלחמה.
 
גם ביישובים שלא פונו מתקיימות פעילויות חינוכיות ופעילויות הפגה וכיף לילדים במקלטים – סדנאות יצירה, הפעלות מוזיקליות, מופעי קרקס, מעגלי מתופפים, ניידות חינוכיות בהפעלת מדריכי קק"ל, ופעילויות נוספות שמספקות לילדים ולמשפחות הפוגה במהלך היום.

מאז תחילת הלחימה, בני נוער מתכנית "נוער בסיכוי" של קק"ל עוסקים כל העת בהתנדבויות ברחבי הארץ. הנערים הגיעו לבקר פצועים בבתי החולים, חילקו 100 אלף מנות אוכל לחיילים ואנשי כוחות הביטחון, קיימו פעילויות הפוגה למפונים, הפעילו מספרה ניידת, העבירו הפעלות לאפיית פיתות ועוגיות ופעילות עם בעלי חיים ועוד. עשרות נערים חניכי התכנית קיימו באשקלון יום הפוגה לחיילים, בשיתוף עמותת לאופק. היום כלל תספורות, פוד טראק באווירת בית קפה שכונתי, ארוחה מפנקת ומוזיקה טובה.
 
שמעון אבוחצירא, מנהל מחלקת נוער בסיכוי בקק"ל: "הנערים נוסעים לבסיסים ומחלקים אוכל לחיילים ומגיעים לבתי החולים לבקר את הפצועים ולרומם את רוחם. מדובר בבני נוער שנשרו ממסגרות, עברו חוויות קשות וחלקם הסתובבו ברחובות עד שהגענו אליהם. כולם נרתמו מכל הלב להתנדב בשעה הזאת".

פעילויות מיוחדות מגבשות ומקרבות לבבות ברוח מסורת ישראל התקיימו במסגרת מיזם "שבת עולמית". הפעילויות הוקדשו לשבת ולקשר של עם ישראל וארץ ישראל, בייחוד בתקופה קשה זו.
בני נוער מתכנית "נוער בסיכוי" של קק"ל מפעילים בית קפה למען החיילים באשקלון. צילום: כפיר ולר, ארכיון הצילומים של קק"ל

ציוד לחורף ופיצות לחיילים

ארגון העובדים של קק"ל הזמין את עובדי קק"ל לתרום ימי חופש – ונתרמו כ-3,000 ימים, בשווי של כמיליון שקלים, המיועדים לעזרה לחיילים ולמשפחות מפונות, משפחות שיש בהן מגויסים בצווי 8 ועוד. העובדים מחלקים לחיילים מגבול הצפון ועד הדרום ציוד לחורף; בצפון ובדרום עובדי קק"ל מתנדבים ומכינים פיצות לחיילים ודואגים גם לתושבים – תושבי אשקלון, למשל, קיבלו עגלה מלאה במוצרי טואלטיקה.

עובדי קק"ל רבים יוצאים, בעידוד הנהלת קק"ל וארגון העובדים, לימי התנדבות בחקלאות – זה מחזק את החקלאים ותורם לביצוע העבודות בשטח, וממלא את העובדים בסיפוק ובתחושת עשייה למען העם והמדינה.
 
"הצורך לעשות ולתרום בכלל בכל מצב וביתר שאת בזמן מלחמה מוביל את העובדים של קק"ל", אומר ישראל גולדשטיין, יו"ר ועד עובדי קק"ל. "הנתינה פנים מול פנים לחיילים ולחיילות בשטח היא מאוד משמעותית. כשנפגשים עם האנשים בשטח מבינים איזה עם יש לנו. כשאנחנו מאוחדים, אף אחד לא יכול לנו".
עובדי קק"ל מכינים פיצות לחיילים. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

הטיפול המפתיע שמקבלים הילדים המפונים

ב-7 באוקטובר פונו אלפי ילדים מבתיהם בצפון ובדרום ומתמודדים מאז עם אתגרים רגשיים רבים. יוזמה של קק"ל מעניקה לילדים טיפול רגשי מיוחד באמצעות בעלי חיים מיערות קק"ל. שחף ווילד, שמשמש ביום יום כיערן, יוצא מדי יום לאחד מבתי המלון שבהם נמצאים התושבים המפונים, נפגש עם הילדים ומעביר להם שיעור מיוחד על החיות המיוחדות שמתגוררות ביער ועל התכונות המיוחדות שיש לכל אחת מהן. במהלך ההדרכה הילדים לומדים על הרגלי המחיה ביער של נחשים, צבים, עכבישים, לטאות, חרדונים ושממיות.

שחף מספר: "אני עובד ביום יום כיערן בקק"ל, ובעברי הייתי מדריך רכיבה טיפולית. בעקבות העבר שלי עם חיות ועם טיפול רגשי, הצעתי למנהלי בקק"ל שנקים מערכת לטיפול רגשי עם חיות עבור הילדים המפונים מדרום וצפון הארץ ומהר מאוד יצאנו לדרך עם המיזם. בהתחלה הילדים מעט חוששים מהחיות. עד לנקודה זו, הם ראו אותם רק בסרטים והציגו להם אותם כחיות מסוכנות. מהר מאוד הפחד נעלם והסקרנות של הילדים עולה. ההדרכה מציגה את עולמן של החיות ביער והחשיבות שלנו כבני אדם לשמור על הסביבה בשביל שהחיות יוכלו לחיות בשלום. הילדים נפתחים רגשית ושוכחים״.

עינת, אמא של תומר, בן השמונה: "מאז שפינו אותנו מהבית, תומר המעיט בשיח ודיבור וכמעט לא חייך. המפגש עם החיות, שבהתחלה נראה מעט מרתיע, דווקא פתח. בזמן שלמד על העקרב, ראיתי את תומר פתאום משתף פעולה ומתחיל לדבר. זה היה רגע מרגש מאוד".

יערן קק"ל שחף ווילד במפגש עם ילדי מפונים. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

קק"ל תעביר כספים לטובת שיקום העורף וחיזוק הכלכלה

בעקבות המלחמה, ובהתאם לצרכים שעולים מהשטח, עודכנו, לבקשת קק"ל, הפרוייקטים שאליהם היתה אמורה להעביר קק"ל כספים בהתאם להסכם שנחתם בינה לבין משרד האוצר. הוחלט כי 1.4 מיליארד ש"ח יועברו לטובת סיוע לעורף האזרחי ולשיקומו, במקום לסעיפים אחרים. 590 מיליון ש"ח יוקצו למטרות שיתרמו לחיזוק החברה והכלכלה הישראלית. למשל, להכשרות חקלאיות, תכנון ופיתוח מרחבים כפריים, בהם גם יישובים דרוזיים, מיזמים של ניקוז נחלים, הכשרת דרכים חקלאיות ודרכים ביטחוניות ועוד - תחומים שבהם לקק"ל יש את הידע, הניסיון ויכולת הביצוע.