מתחברים לישראל עם הקרוואן של קק"ל

מה עושים פה? לומדים על עצי ארץ ישראל במהלך פעילות מהנה. צילום: זהר ולוסקי, שליח קק"ל בארה"ב
מאת: מערכת חלון ירוק
8.8.2018
בזמן שמיליוני ישראלים טסים לחו"ל במהלך חופשת הקיץ, עשרות אלפי ילדים ובני נוער מהתפוצות נהנים דווקא מחיבור לארץ. איך? באמצעות הקרוואן החינוכי של קק"ל, שהגיע לבקר בחלק ממחנות הקיץ (בחצי הכדור הצפוני) ובמחנות החורף (בחצי הכדור הדרומי), והביא למשתתפים לא פחות מאשר את מדינת ישראל הרחוקה
חודש יולי השנה התאפיין בסימן קרוואן כחול-לבן במחנות הנוער בחו"ל. עשרות אלפי חניכים של תנועות נוער וארגוני נוער יהודיים ברחבי ארה"ב ואוסטרליה וגם במדינות נוספות כמו איטליה וגיאורגיה, זכו להשתתף במהלך חודש יולי בפעילויות מרתקות, שהעביר הקרוואן החינוכי של קק"ל מטעם מחלקת חינוך לתפוצות, בדגש על תרומתה של קק"ל לקהילה ולסביבה והיכרות עם ארץ ישראל והפיתוח האדיר שנעשה בה באמצעות קק"ל. יגאל ניסל, שליח החינוך של קק"ל באוסטרליה, סיפר: "הקרוואן החינוכי כבר הפך לחלק בלתי נפרד מהנוף של מחנות הנוער."

חני דסה, מנהלת מחלקת חו"ל באגף החינוך, הדגישה: "מחלקת חינוך חו"ל מפעילה קרוואנים חינוכיים ברחבי העולם ומביאה את ישראל לקהילה ולמוקדי החינוך בתפוצות. הקרוואן החינוכי של קק"ל מסתובב בעולם במאות מוקדים ומפעיל מאות אלפי ילדים בפעילויות תוכן וערכים בצורה חווייתית ומיוחדת. מדובר בתוכנית שהוכיחה את עצמה כמשאירה חותם מאוד חיובי בקרב המתחנכים, חוויה ורגעים משמעותיים שהם לוקחים איתם לחיים הבוגרים."

במרחק יומיים מישראל – אוסטרליה

אצלנו קיץ עכשיו וממש חם אבל ביבשת הדרומית והענקית של אוסטרליה העונות הפוכות, ובחודשים יוני-יולי עונת החורף נמצאת בשיאה. באוסטרליה, בכל תנועות הנוער, מגילאי בית הספר היסודי ועד התיכון, נהוג לצאת לשני מחנות בני שבוע ימים במשך השנה – מחנה קיץ שמתרחש במהלך דצמבר-ינואר ומחנה חורף שמתרחש במהלך יוני-יולי.

ואיך נראים המחנות באוסטרליה? בשונה מהמחנות בארץ הילדים ובני הנוער באוסטרליה נהנים ממחנות נוחים, שבהם הם יכולים לשהות גם בחורף וגם בקיץ. הם ישנים בבקתות, עם מקלחות ושירותים. במחנות קיימים חדרי אוכל ואת כל ההפעלות ניתן לקיים גם בפנים וגם בחוץ. הכול תלוי במזג האוויר, שבחורף עלול להיות מאוד מאוד קר ומאוד גשום.
 
כדי להתנייד ממקום למקום ביבשת הענקית (בהתחשב בעובדה ששטחה של אוסטרליה הוא כ-370 פעמים שטחה של מדינת ישראל!) הקרוואן פשוט נוסע המון ולמרחקים גדולים. כך הגיע קרוואן ההפעלות החינוכי של קק"ל למרבית המחנות של תנועות הנוער באוסטרליה והביא לשם את הרוח והערכים של קק"ל ואת אהבת הארץ, במטרה לתרום לחיזוק ההיכרות עם מדינת ישראל.
קר בחוץ וחם בלב. תמונה קבוצתית במחנה החורף באוסטרליה הרחוקה. צילום: יגאל ניסל, שליח קק"ל באוסטרליה

הפעלות מעשירות ברוח פיתוח

הנושא העיקרי של ההפעלות שנערכו השנה היה היכרות עם מדינת ישראל והפיתוח שנעשה בה. יגאל ניסל, שליח החינוך של קק"ל, אמר: "קק"ל מטפחת יערות ופארקים, מסייעת למשק המים, מקימה מאגרי מים מסוגים שונים, אבל לא רק! חשוב שידעו שקק"ל משקיעה המון בהתיישבות חדשה וקיימת, מקימה מקומות בילוי וגינות בשכונות וביישובים, משקיעה בקהילה ובחינוך ומסייעת בחיזוק הפריפריה בישראל. בתנועות כל הזמן מדברים על ציונות, על משמעות ועל עשייה וקרן קיימת עושה את זה."

תנועות בני עקיבא, בית"ר, הנני, הצופים, נצר והבונים דרור יצאו למחנה החורף מצוידות בבנק הפעלות עצמאי משלהן, ואליהן התווספו עוד הפעלות של קק"ל ברוח ערכי קק"ל וההתיישבות, היכרות עם הארץ, עם מפת ישראל והיישובים וחיבור למגילת העצמאות, לעם ולמדינה. רוב ההפעלות נבנו בארץ וחלק נבנו בשיתוף פעולה של שליחי קק"ל ומדריכי התנועות.
 
הפעילויות שחוו המשתתפים נערכו בהתאמה לגיל הקבוצה. החניכים הקפיצו כדור למקומות שונים בארץ על מצנח מפת ישראל, פתרו חידות וזכו בכרטיסיות, תכננו יום טיול מהצפון לדרום, פתרו בעיות הקשורות לנושא המים ולהתמודדות עם משק מים, שההיצע שלו מוגבל, וחשבו על פתרונות יצירתיים, כמו שעושים בישראל, בשלל תחומים של פיתוח ושימור.
מתחברים למגילת העצמאות, לעם ולמדינה. צילום: שי ישראל, שליח קק"ל באוסטרליה

ובארה"ב? הנוער מגלה את ישראל

אלפי חניכים ממקומות שונים בארה"ב זכו גם הם במהלך חודש יולי להתחבר לישראל ולישראליות באמצעות הפעלות שעסקו במפת הארץ, בנופים הייחודיים של ישראל, בהיכרות עם ערים מרכזיות, ולא פחות חשוב מכך, התעמקות בחזון המדינה ומגילת העצמאות. בנוסף הם נהנו מהפעלות בנושאים של קיימות, ייעור ומים. זהר ולוסקי, שליח החינוך בארה"ב, תיאר את חשיבות הפעילות: "מדברים בקהילות הרבה על ישראל והפעלות השטח חושפות את הנוער בצורה מעשית לארץ ולנושאים הקשורים אליה. אם לשפוט לפי התגובות בשטח: סיקרנו את הילדים ונתנו משמעות נוספת לחיים היהודיים שלהם."

גם בארה"ב מחנות הקיץ שונים מאשר אצלנו. חלק מהילדים מגיעים למחנה לתקופה של חודש ימים ולנים שם (הייתם מאמינים?) ויש גם מחנות יומיים, שבהם החניכים חוזרים כל יום בסוף הפעילות הביתה. כך או כך הילדים במחנות מנותקים מטלפונים סלולריים ושוהים במחיצת מדריכים וצוות חינוכי במחנה, שדומה במהותו למרכזי השדה והיער של קק"ל וגם הם נמצאים ביער, במרחק מהעיר. במחנות בארה"ב יש, בדרך כלל, מרחבים מאוד גדולים ומתקנים רבים כגון: חדרי אירוח וחדרי אוכל, בית כנסת, חדרי הרצאות, מגרשי ספורט ואפילו בריכה.

נוסף לקרוואן החינוכי פעל השנה, בשיתוף עם קק"ל, גם קרוואן מזמר של תנועת הצופים. בזמן שהקרוואן החינוכי הגיע למחנות הקיץ והביא עמו שלל הפעלות חינוכיות הקשורות למדינת ישראל ולסביבה בישראל, הקרוואן המזמר העניק חוויה ישראלית של שירים ישנים וחדשים שהקפיצו את הקהל ועשו שם גוד טיים, והכול בעברית! חברי הלהקה שהופיעו – צעירים, מוכשרים ומקפיצים – הם מדריכים בוגרים בצופים, שבדומה ללהקה צבאית פשוט יש להם את זה!
ומה בארה"ב באותה עת? מחנה קיץ. לומדים על ישראל ונהנים. צילום: זהר ולוסקי, שליח קק"ל בארה"ב

והתגובות? נלהבות!

  • אלון בר דוד, שליח תנועת הנני, אוסטרליה: "במהלך פעילות קק"ל במחנה הילדים נדרשו למצוא פתרון לבעיית המים המלוחים. הם התבקשו לבנות ערכה שמכילה צינור, גזייה, מגבת לחה ונייר כסף.  הילדים ממש הפכו את המים המלוחים למים מתוקים והחיוכים ותחושת הסיפוק בפני הילדים היו מדהימים. העובדה שהצלחנו להעביר הפעלה מהנה שמחוברת לפעילות קק"ל בארץ ושאותה הילדים עשו בכוחות עצמם הייתה מספקת וחינוכית ביותר. תודה לקק"ל על ההשראה".
  • אדם שנוקר, ראש מחנה בית"ר באוסטרליה: ההפעלה שהעברנו בשיתוף עם קק"ל מתרחשת אומנם 70 שנה אחרי הקמת המדינה אבל מדמה באמצעות "משחק חיים" את הבחירות המכריעות שקק"ל עשתה בהיותה גורם מרכזי ברכישת קרקעות, הכשרת לבבות, ובסיועה, לאור זאת, בקביעת גבולות המדינה. הילדים היו צריכים לקבל החלטות ולבחור כיצד לנהל את חייהם: לעלות לארץ, ללכת לאוניברסיטה, להשיג עבודה, להצטרף למחתרת או לקיבוץ וכדומה. זו הייתה פעילות משמעותית ומאתגרת ששילבה חוויה וחשיבה".
  • זהר ולוסקי, שליח החינוך בארה"ב: "קרוואן ההפעלות של קק"ל הורגש בצורה משמעותית בארה"ב. החיבור של השליחים עם הנוער נותן לקהילה ערך מוסף גדול כי הוא מחבר את הצעירים, שחלקם לא מכירים מספיק את מדינת ישראל ואת השורשים הציוניים שלהם, למדינת ישראל ולעם ישראל בגובה העיניים. באמצעות ההפעלות החניכים התחברו לנופי הארץ, לסיפור הקמת המדינה ולאתגרים בנושאי מים והתיישבות, ונהנו מחוויה ישראלית שהגיעה עד אליהם למחנה, אל כרי הדשא הירוקים וחדרי הפעילות".