כנס המחנכים העולמי: להעביר הלאה

להתחבר לשורשים ולפעול יחד למען העתיד. קבוצת מחנכים שהשתתפה בכנס. צילום: יואב דביר
מאת: יואב דביר
18.8.2019
כמיטב המסורת, גם השנה התאספו ובאו מחנכים ממדינות שונות בעולם לכנס העולמי של קק"ל. במשך שבוע הם טיילו, למדו על ישראל האחרת, התחברו למדינה – ועכשיו יעבירו את זה הלאה, לתלמידים שלהם
כ-200 מנהלים, מורים ואנשי חינוך, הגיעו מ-50 בתי ספר במדינות ברחבי העולם – ארה"ב, קנדה, צרפת, צפון אפריקה, שוויץ ואנגליה – להשתתף בכנס המחנכים העולמי 2019, בהובלת חטיבת החינוך והקהילה של קק"ל. במשך שבוע גדוש ומרתק, בין התאריכים 22-28.7.2019, התחברו המחנכים לישראל, הכירו את הארץ דרך הרגליים, השתתפו במגוון סדנאות מעשירות ולמדו מקרוב על העשייה המגוונת של קק"ל למען מדינת ישראל.
"הכנס הזה מאפשר לנו להתחבר לשורשים ולפעול ביחד למען העתיד", אמר שר-שלום ג'רבי, מנהל החטיבה לחינוך ולקהילה בקק"ל בפתיחת הכנס. "אתם השגרירים של עם ישראל, של ארץ ישראל ושל הקשר בין העם לארצו". "החיבור המיוחד בין העם לארצו הוא גם החיבור לשורשים, לאהבת הארץ והסביבה", הוסיפה חני דסה, מנהלת מחלקת חינוך בתפוצות בקק"ל. "אנחנו מצפים שתעברו פה חוויה משמעותית ותקבלו ארגז כלים חינוכיים, כדי להעביר את החוויה למאות אלפי התלמידים שלכם".

מכירים צדדים חדשים של ישראל

במהלך ימי הסמינר ביקרו המחנכים במקומות שונים ברחבי הארץ – מהצפון ועד הדרום – ונחשפו לשיטות חינוך שונות, כמו חינוך ולדורף, המושתת על תפיסת העולם אנתרופוסופית, ומיושם, בין השאר, בקיבוץ הרדוף בגליל התחתון, שם חיים כ-800 איש, מתוכם כ-150 ילדים ובוגרים עם צרכים מיוחדים, הנמצאים בארבע מסגרות שיקום הפועלות בקיבוץ.

המשתתפים ביקרו במקומות ייחודים כמו עכו, עיר שהיא מקום מפגש ייחודי של אמונות ודתות, עם שרידים היסטוריים מתרבויות שונות, יצאו למסע ג'יפים מסעיר בגולן, שבמהלכו נחשפו להיסטוריה, למורשת הקרב ולנופי הטבע של האזור, והעפילו לפסגת הר בנטל, הר געש רדום בצפון רמת הגולן, שגובהו כ-1,200 מטר. "זו ארץ נפלאה, ועכשיו אוכל לספר לתלמידים שלי על כל המקומות המיוחדים שביקרתי בהם", אמרה ג'ולי מרגולין מארה"ב, שזהו הביקור הראשון שלה בישראל.

במסגרת התנסות בסדנאות חינוכיות שפותחו במחלקת חינוך בתפוצות של קק"ל, שיחקו המשתתפים במשחק להכרת ארץ ישראל על גבי מפה גדולה, למדו על המצאות ישראליות שחוללו שינוי בעולם, פיתחו את החזון האישי שלהם, עסקו בירושלים ובמקומה המרכזי בהוויית העולם היהודי ודנו בדרכים לחיזוק החינוך היהודי בבתי הספר. "הכלים החינוכיים חושפים לתלמידים צדדים חדשים של ישראל ומחברים אותם לסיפורי ההצלחה של המדינה", אומרת חני דסה.
טיול ג'יפים מאתגר. צילום: יואב דביר

מורשת קרב וסיפורי לוחמים

לסיפורי מורשת קרב ולוחמים נחשפו המחנכים כשפגשו, ביום השני, את לוחמי סיירת אגוז, שסיפרו על השירות הצבאי המתאגר שלהם, ולאחר מכן, כשחלקם ביקרו באתר גבעת התחמושת בירושלים, שמנציח את המערכה על ירושלים במלחמת ששת הימים. הם פסעו לאורך התעלות והבונקרים וצעדו בין שרידי המשוריינים והטנקים. במוזיאון שבמקום למדו על שחרור ירושלים במלחמת ששת הימים דרך האירועים ההיסטוריים של התקופה, וגם באמצעות הסיפורים האישיים של הלוחמים. הם צפו בסרטים, שבהם לוחמי ששת הימים מתארים את הקרבות לשחרור ירושלים, שמעו את סיפורי הגבורה והתייחדו עם זכרם של הלוחמים מול קיר ההנצחה.
המשלחת הקנדית הגיעה לסיור בעוטף עזה באנדרטת חץ שחור להנצחת לוחמי יחידה 101 של חטיבת הצנחנים. חברי הקבוצה תצפתו לעבר רצועת עזה, במרחק של פחות מקילומטר. לרגליהם נפרשו השדות של קיבוצי האזור, הנושקים לגדר הגבול – נקודה שכאשר עומדים בה מתחילים להבין את מורכבות החיים באזור.

רוברט סיטבון, מהנדס קק"ל בנגב המערבי, סיפר על ההתמודדות עם טרור העפיפונים והבלונים, הנשלחים מעזה במטרה להצית אש ביערות ובשדות בצד הישראלי. "עצוב לראות איך יערות שהשקענו כל כך הרבה מאמץ בנטיעתם ובטיפוחם עולים באש ברגע", אמר סיטבון. "יעברו שנים רבות עד שהיערות הללו ישתקמו ויחזרו להיות מה שהיו".
מבינים את מורכבות החיים לצד הרצועה. המחנכים עם כבאית קק"ל. צילום: יואב דביר

מצלמים ושרים ישראל

וכיצד מבטאים את הקשר העמוק של כל יהודי לישראל? מתברר שאפשר לעשות זאת גם ללא מילים. ביומה השלישי של משלחת המחנכים העולמית המורים עברו סדנאות חינוכיות מעשירות בנושא חושים.

הם פתחו בסדנת צילום עם הצלם הראל סטנטין, שבה התבקשו לצלם תמונה שתמחיש מהי ישראל בשבילם. המורים יצאו לצלם תמונות בסביבת הכינרת. הם צילמו נופים, אנשים, עצים, פרחים וכמובן גם את הכנרת עצמה. הצילומים ייצגו צדדים שונים בישראל דרך עדשת המצלמה – את העוצמה, התנועה קדימה, אי הוודאות, השונות ועוד.

מחוש הראייה עברו לחוש השמיעה בסדנת מוזיקה. החברים ניגנו ושרו והרימו ביצוע לשיר Don't Worry, be Happy, שלא היה מבייש אולפן מוזיקה מקצועי. חוש המישוש בא לידי ביטוי בסדנת ריקוד ותנועה, שבה המשתתפים השתחררו קצת, פרצו את הגבולות ויצרו קשר עם שאר חברי הקבוצה דרך תנועה, ריקוד, קפיצות מטורפות ואפילו מסאז'ים הדדיים.
ולקינוח התנסו בחוש הטעם ממטעמי שף שהוכנו בשלושת צבעי קק"ל – חום, ירוק וכחול.

"סדנאות כאלו נותנות המון רעיונות יצירתיים לפעילויות שנוכל לעשות בכיתה עם התלמידים שלנו", אמרה אילנה הולנדר, מורה לעברית לגיל הרך מטורונטו, קנדה.
לצלם את ישראל שלי. צילום יואב דביר

"לקחת את ישראל איתנו"

בסיומו של היום האחרון, שהיה גם הסיום למשלחת כולה, נפגשו כל המורים מהמדינות השונות במוזיאון העם היהודי בבית התפוצות בתל אביב, ולסיום, אחרי סיור מעניין ומלמד במוזיאון, התקיים טקס הסיום של הכנס ובו קיבלו המחנכים תעודות נאמן קק"ל.

"פגשנו קבוצת מחנכים מלאי אנרגיה וצימאון ללמידה", אמרה חני דסה. "הגענו למקום שכל אחד במדינה מייחל לו, כאשר הוא מדבר על הידוק הקשר עם יהדות התפוצות".

נציגי המורים מהמדינות השונות נשאו דברי סיכום. "עברנו מסע מדהים ומעורר השראה", אמרה שאונה סמול מקנדה. "עכשיו אנחנו רוצים לקחת איתנו את ישראל שאנחנו מכירים ואוהבים בחזרה לארצותינו".
ריינה רוז דיברה בשם אנשי החינוך האמריקאים: "כמורה אני מקדישה מחשבה רבה לשאלה איך לחשוף לתלמידינו את אהבתנו לישראל, לצד הצגת מורכבות החיים במדינה. הפעילות של קק"ל מדגימה בדיוק את זה. נמשיך לשמור על קשר גם אחרי שנחזור הביתה".
"שבוע מדהים". צילום: יואב דביר
"כל מה שעברנו פה יעזור לנו להעביר לתלמידים את האהבה לישראל", אמרה ישראלה עטיה מצרפת. "השבוע המדהים הזה עבר נורא מהר, ואנחנו רוצים עוד!"

השליחים החינוכיים של קק"ל במדינות השונות נפרדו מהמורים. "אתם השגרירים שלנו", אמרה יפעת באר מילר מקנדה. "אינכם לבד, אנחנו תמיד ניצבים לצידכם", הבטיח זוהר ולובסקי מארה"ב. פינו אדרי מצרפת ציטט מספר ישעיה: "קומי אורי כי בא אורך וכבוד ה' עליך זרח".
"זה היה הסמינר החינוכי הטוב ביותר שהשתתפתי בו אי פעם", אמרה קארול גרין מטורונטו. "מצאתנו פה את המאחד והמחבר. לא עבר יום שלא בכיתי משמחה או מעצב. פגשנו פה את ישראל כמדינה שמיועדת לכולם".