עשרת הדיברות ועוד אחד לטיול בשטח

עשרת הדיברות ועוד אחד לטיול בשטח

אל תיקחו סיכונים. צילום באדיבות חוגי הסיירות של קק"ל
איך מתכננים טיול נכון, מוציאים אותו לפועל, נהנים וגם חוזרים ממנו בשלום? מטיילים חכם! כליל אדר, מנהל מחלקת יער במרחב צפון של קק"ל, עם 11 הדיברות לטיול נכון ביערות ובשטחים הפתוחים
מאת: כליל אדר, מנהל מחלקת יער במרחב צפון, קק"ל
 
טיול בשטח הפתוח הוא אמצעי להנאה ואינו מטרה בפני עצמה – בוודאי לא כזו המקדשת את כל האמצעים. יציאה לשטח מחייבת כיבוד של הסביבה והסובבים, הותרת הטבע והיערות כפי שהיו (או נקיים יותר) והחשוב ביותר: אי לקיחת סיכונים מיותרים.

כמטייל ותיק, המכיר את המדבר היטב, וכמי שחילץ פעמים רבות מטיילים מפגיעות שונות ובאתרים שונים, ואף חולץ פעם אחת בעצמו – אני יודע לומר שלרבים מאיתנו, המטיילים, קורה שאנו נקלעים לתנאי "כמעט תאונה" או "כמעט אסון", ואפילו איננו מודעים לכך.

לצערי, אסונות קורים, אך הלקחים אינם נלמדים לרוחב! כל אחד לומד ומעמיק ומיישם לעצמו ומשפיע תחת "מוטת כנפיו", אך אין הנחיות ברורת לטיול חכם ולטיול תחת נורמות וערכים. עדיין אין קול קורא המדריך ועושה סדר במה מותר ומה אסור, מה נכון ומה כדאי ואיך.

ברוח זו אני מזמין אתכם לקרוא, להפנים וליישם דברות וכללים הטובים למטיילים באשר הם:
  1. תכננו את הטיול על כל היבטיו, טרם צאתכם – מטרה, אורך, אמצעים מיוחדים (חבל, פנס), מזון, מים, מצרכי בסיס, התאמה למטייל, שטחי אש, טלפונים חיוניים ועוד. השאירו מקום לגמישות, תזדקקו לה לא מעט.
  2. התאימו את אופי המסלול בשטח (אורך, ציר, קשיים) ליכולת המטיילים, לתנאי מזג האוויר ולציוד שבידכם. אל תקבעו מטרת "בכל מחיר", כי תמיד יש אילוצים ולכן עליכם להיות גם ערוכים לשינוי והתגמשות תוך כדי תנועה. טיול בטבע זו לא משימה צבאית וכאן לא כובשים מטרות בכל מחיר!
  3. הקפידו והיזהרו באש – לפני שאתם עוזבים את המקום ודאו שכיביתם את האש כיבוי מוחלט, כך שלא תתפשט לצמחייה סמוכה.
  4. שמרו על החי, הצומח והדומם – אלה התפאורה שלכם לטיול והם מהות היופי של העולם שסביבנו.
  5. הימנעו מלחצות גדרות ושדות חקלאים, הימנעו מלקטוף ומלאסוף פירות ותוצרת חקלאית.
  6. הרחיקו עצמכם מסכנות – מצוקים, בורות, שיטפונות, כבישים, מאגרי מים, שטחי אש.
  7. קבלו את אילוצי מזג האוויר, אל תנסו להילחם בהם! היו חכמים והרשו לעצמכם מנוחות, עצירה מוחלטת או ביטול הטיול בשל גשם, שלג, קור קיצוני, עומס חום, שרב.
  8. תנו כבוד לבעלי התפקידים האחראים לשטחים שאותם אתם חוצים (חקלאים, יערנים, פקחים, תושבים ועוד), בתמורה הם יכבדו אתכם ויעזרו לכם במסלולכם.
  9. קחו את כל מה שהבאתם עימכם! אל תשאירו פסולת ביער. אל תסמכו על אחרים שינקו, על החיות שיאכלו ועל הטבע שיעלים את שאריותיכם. אנו, המטיילים אחריכם, איננו זבלנים, איננו חזירים אוכלי כל ואיננו סופת טורנדו.
  10. צרו קשרים עם אנשים בשטח במהלך הטיול – הם הערך המוסף שבטיול! הם יתנו לכם מידע עדכני, הם ימליצו לכם מה כדאי ומה לא, הם יחסכו לכם זמן ועוגמת נפש, הם יזכרו אתכם במקרה הצורך ויעזרו לכוחות החילוץ להגיע אליכם, ואולי הם אלו שיגיעו ראשונים לעזרתכם. אל תהיו אגואיסטים, אמרו שלום וברכו את הבא לקראתכם בשביל!
  11. חלקו מידע – חלקו מניסיונכם ומהיכרותכם עם השטח עם מטיילים אחרים. מסרו להם מידע חיוני על השטח, אל תשמרו הכל לעצמכם. זרימת מידע ועזרה הדדית הן חלק מתרבות הטיול.
 

יש לכם עוד טיפים?
מצוין, שלחו אלינו ואנו נדאג לפרסם, למייל: greenwin@kkl.org.il

התאימו את המסלול ליכולת המטיילים. צילום באדיבות חוגי הסיירות של קק"ל