מדריך להכנת קומפוסט ביתי

מדריך להכנת קומפוסט ביתי

צילום: Canva
השתכנעתם שזה הדבר הבא בעולם המיחזור ומתחשק לכם להכין לבד קומפוסט, אבל אתם לא יודעים איך? אל דאגה, אנחנו פה בשבילכם. כמה צעדים ואתם בעניינים
מיחזור היא מילה מאוד רחבה לשימוש חוזר במוצרים. דברים שנראים לנו במבט ראשון זבל, יכולים להפוך בעזרת תהליך פשוט למוצר חדש ושימושי. תתפלאו, אבל הפסולת הרטובה שלנו היא פריט נדרש בעולם הכנת הקומפוסט – דְּשֹׁנֶת בעברית צחה.

בפסולת רטובה, שנקראת בשפה המקצועית גם זרם רטוב נקי, הכוונה לפריטים אורגניים ופריקים, הכוונה בעיקר לשאריות מזון ומרכיבים ביולוגיים נוספים, כגון פירות, ירקות, מוצרי חלב, ביצים ומאפים. בלי האריזות כמובן.
איסוף פסולת יבשה מהחצר. צילום: אבי חיון

שלבים בהכנת הקומפוסט

  1. מקום – ראשית כל יש למצוא מקום מתאים להכין את הקומפוסט. קחו בחשבון שמדובר בתהליך ממושך, כך שעליכם לבחור מקום שלא יהווה מטרד, בכל זאת מדובר בזבל. זה יכול להיות פינה בחצר או מיכל גדול שתעשו לו חורים בתחתית, ניתן למצוא גם כלי ייעודי בחנויות מַדְשֵׁן (קומפוסטר).
  2. הפרדת פסולת ביתית – זה השלב שבו אתם חייבים לנהל את הזבל הביתי ולבודד את הפסולת הרטובה לכלי נפרד.
  3. איסוף זבל גינה – למשל עשבים, עלים שנשרו, ענפים, דשא קצוץ, קש, גזם דק ואפר שלא הודברו.
  4. המשקיענים – ניתן להוסיף גזרי עיתונים וקרטון לאל חומרי הדבקה וסיכות.
  5. המשקיענים פלוס – הוספת צואת בעלי חיים, ידועה כמשביחה את הדשנת.
  6. כמויות – צריכה להיות כמות שווה של זבל רטוב וזבל יבש.
  7. הרכבת החומרים – עורמים את הזבל בקומות, כל קומה בנויה מסוג של זבל יבש או רטוב בגובה זהה של 20-10 ס"מ לבחירתכם בהתאם לגודל המקום/כלי. נתחיל מהשכבה התחתונה והמיוחדת שתורכב מזבל יבש, מומלץ להשתמש בגזם גס יחסית שיאפשר אוורור וניקוז טובים. השכבה השנייה תהיה מורכבת מזבל יבש, והשלישית מזבל רטוב. מכאן ואילך שאר השכבות יורכבו מזבל יבש וזבל רטוב בהתאמה וביחס שווה בגובה. שימו לב שהשכבה האחרונה היא שכבה יבשה.
  8. סגירה – זבל רטוב לרוב מכיל אוכל ומושך בעלי חיים וריחות רעים, לכן מומלץ לכסות את הזבל הרטוב מיד בזבל יבש, ואם מדובר בכלי לסגור אותו עם מכסה.
  9. לחות – יש לשמור על לחות גבוהה. האורגניזמים שפעילים בפירוק הזבל זקוקים לסביבה לחה במיוחד.
  10. העשרה – בכדי להעשיר את הקומפוסט ולזרז את הכנתו, כדאי להכניס בין השכבות אדמה וקומפוסט מוכן, אלה מכילים את האורגניזמים שיעזרו במלאכת פירוק הזבל.
  11. בישול – עד כמה שזה נשמע מוזר, מומלץ לבשל את הזבל, לא בסיר מטבח כי אם במדשן עצמו בעזרת חום שמש טבעי. המטרה להגיע לרמה של 50 מעלות ומעלה, מספיק חם כדי להשמיד חיידקים לא טובים, ומצד שני שלא ישרפו באמת את הזבל. אחת לזמן מה ניתן לערבב את הקומפוסט המתבשל בעזרת קלשון או מקל ולכסות עם זבל יבש, לא לשכוח לשמור על הלחות. שלב זה יכול להתבצע ממש מההתחלה, ויכול לא להתבצע כליל, תלוי במידת הרצון שלכם להתעסק בהכנה וכמה אתם ממהרים לראות תוצאות.
  12. זמן – יפה שהתאפקתם עד עכשיו, זמן הכנת קומפוסט נע בין שלושה לארבעה חודשים.
  13. חסרי סבלנות – יכולים להשתמש במספר מיכלים, ובמקביל לזרז את התהליך על ידי ערבוב, הוספת אדמה, קומפוסט מוכן ותולעים אדומות.
  14. קומפוסט בשל – זיהוי קומפוסט בשל הוא מאוד פשוט, הוא צריך להיות במרקם כמו אדמה אחרי הגשם, מתפורר, ריח של אדמת יער בצבע חום כהה עד שחור.
  15. שימוש – בעזרת כף או את חפירה קחו ערימת דשנת טרייה ופזרו אותה סביב הצמחים, על הדשא, בעציצים ובכל מקום שתרצו לפנק את הצמחייה.
  16. בתכל'ס, אתנו או בלעדינו הזבל האורגני יהפוך בטבע לקומפוסט, אבל נכון שזה כיף להכין לבד?

    עוד בשבחי הקומפוסט»
    •  

      יש לכם עוד טיפים? מצוין, שלחו אלינו ואנו נדאג לפרסם, למייל: greenwin@kkl.org.il

    הנחת הזבל בשכבות והעשרה. צילום: SuSanA, ויקימדיה