שלא יישרף לכם: משמעת מנגל בטבע

שלא יישרף לכם: משמעת מנגל בטבע

צילום: pixabay
שריפות נגרמות לא רק בקיץ. רוצים לצאת לטבע וגם ליהנות ממנגל? זה אפשרי – רק הכירו את העצות שלנו איך להתנהל עם אש בשטח, הפנימו אותן, ובעיקר כבו טוב טוב את האש

באדיבות רמי זריצקי, הממונה על הגנת היערות מאש ברגיעה ובחירום, מערך הכבאות וההצלה, קק"ל
החום הישראלי מצית אצלנו מצב רוח טוב לרוב, וגם אש יוקדת המציתה דונמים רבים של יערות ושטחי חורש. לצערנו, אין כמעט קיץ ישראלי שלא מדווח עליו בחדשות על שריפות או אזהרות מפני אפשרות לדליקות ואנו מתבקשים להקפיד על משמעת אש בטבע.

אסון הכרמל הוא הגדול בנזקי השריפות, שידעה ישראל אי פעם, באסון נספו 44 אנשי כוחות חילוץ ו-35 אלף דונם של יערות וחורש התכלו. מי שגרם לשריפה הקטלנית היו שני נערים שעישנו נרגילה והשאירו אחריהם גחל בוער, שהתפשט לכדי שריפה שיצאה מכלל שליטה בשל תנאי מזג האוויר הקשים לכיבוי וגורמים נוספים.

אנחנו בהחלט ממליצים לכם לצאת לטבע וליהנות, וברור לנו כי חלק מהבילוי כולל הדלקת אש, אם זה לצורכי בישול, חימום, לשיר מסביב למדורה או לקיים את מנהגי ל"ג בעומר. מה שכן, אנחנו ממש מבקשים מכם להקפיד על משמעת אש בטבע, ושלא יישב לכם על המצפון האסון הבא.
שומרים על משמעת אש. צילום: SXC

כך תמנעו את השריפה הבאה:

 

  1. שלט אסור להבעיר אש – ראיתם כזה שלט? נו, אז ברור שלא מדליקים אש.
  2. מתקני מנגל בטבע – הגעתם לחניון קק"ל ונתקלתם במנגל? יופי, מותר להבעיר אש באזור החניון המוסדר הזה בלבד. המנגל עלינו – הקבב עליכם.
  3. והרי התחזית: שרב – החזאי מאיים בחמסין, אתם שותים הרבה מים ונמנעים מהבערת אש באזורי יער, חורש וכל מה שיכול להפוך לשריפה.
  4. ככה לא מבעירים מנגל – לא משתמשים בחומרים דליקים שיכולים להתפוצץ כמו דלק, בנזין, סולר, שמן ודומיהם.
  5. ככה כן מבעירים מנגל – אפשר להשתמש בפחמים שנדלקים בקלות, להיעזר במזרזי בעירה לא רעילים, ומציתים בקטנה בעזרת גפרור או מצית.
  6. חמישה מטרים בטוחים – לפני שמדליקים אש מוודאים שאין לידנו שום דבר דליק כמו שיחים יבשים, קש, ניירות וכיוצא באלה, ולא לשכוח להסתכל למעלה, שאין עצים מלמעלה שיכולים להדלק. ולכו על בטוח: חמישה מטרים נקיים במינימום מכל כיוון.
  7. השיטה הרשמית לכיבוי אש – תעשו לעצמכם כלל, לא מדליקים אש אם אין לידכם ערימת חול ודלי מים לכיבוי האש בתום הפעילות. כשאתם באים לכבות עמדו במרחק ביטחון וקודם כל שפכו מים כדי להקטין את האש ורק אז כסו בעפר.
  8. השיטה העממית לכיבוי אש – אם אתם ממש מוכרחים את הקטע החברתי הזה, אז רק כשהאש כבר ממש קטנה ונמוכה, תקראו לכל הבנים בסביבה להטיל מימיהם, ולא קרוב מדי לאש...
  9. הגחל לפח וחסל – בין שערכתם מנגל ובין שהדלקתם אש לכל מטרה אחרת, בחניונים מוסדרים ישנם פחים מיוחדים לגחלים, בדלים ושאר חומרים בוערים. אין פח? שופכים מים ומכסים בחול.
  10. הכלל הכי חשוב: לא עוזבים עד שמכבים – תדליקו זיקוק, תכינו תה או סתם תצלו מרשמלו בשביל הכיף, זה ממש לא משנה לנו – העיקר שתכבו את האש. לא עוזבים את השטח עד שמוודאים שהאש כובתה ואין גחל פוחז או רמץ חם שיכולים להפוך בשניות לשריפת ענק וכותרת בחדשות.
  11. האש יצאה מכלל שליטה? חייגו 102 לשירותי הכיבוי וההצלה במהירות האפשרית תוך ציון מדויק של מקום השריפה, הרחיקו אנשים וחומרים דליקים מזירת האירוע בלי לסכן את עצמכם.
    •  
       

    יש לכם טיפים מומלצים נוספים להתנהגות עם אש בטבע? כתבו לנו ואנו נדאג לפרסם: greenwin@kkl.org.il