ל"ג בעומר על בטוח

ל"ג בעומר על בטוח

איפה מותר לאסוף עצים, איפה אפשר להדליק אש ואיך הכי בטוח להדליק מדורה? שננו היטב את הטיפים הבאים, ואל תשכחו את תפוחי האדמה והמרשמלו. ל"ג בעומר שמח!
מאת: אורי טרק, ארגון "שומרי הגן"


כשיוצאים לטבע, לטיול, לפיקניק או ללינה בשטח, אחד הדברים המהנים והברורים מאליהם לעשות הוא מדורה בשטח או "קומזיץ" (משמעות המילה ביידיש – "בוא שב"). בל"ג בעומר נוהגים להבעיר מדורות לזכר נצחון צבאו של בר כוכבא במרד מול הרומאים. רבים מאיתנו יאספו כמויות אדירות של קרשים ושאריות עץ תעשייתי ויבעירו מדורות ענק מרהיבות לעין, אך גם מאירות, חמות ומסוכנות מכדי לשבת מסביבן באווירה רגועה ונעימה וליהנות מהן באמת. עשן של עץ תעשייתי המלא בדבקים ובחומרים כימיים נוספים מסוכן לשאיפה ועלול לסרטן. בנוסף, מדורות גדולות מדי עלולות לצאת מכלל שליטה ולהתלקח בקלות לשריפה.
מדורה בטיחותית שנעים לשבת סביבה
מדורה בטיחותית שנעים לשבת סביבה

בחירת המקום למדורה

  1. תמיד להדליק אש רק במקומות המותרים –בשטח המותר בחניונים, ובחוף הים בחביות מתכת כדי לא להשאיר גחלים על החול.
  2. כדאי לחפש מקום שכבר הבעירו בו אש, כדי לא להשאיר עוד אזור מפויח ולא נעים לעין.
  3. אסור להבעיר אש מתחת לעץ או בסמוך לשיחים. בחרו בשטח פתוח, נקי, הרחק מחומרים דליקים.
  4. התרחקו מאזור עם צמחייה, מתקני גז ודלק, קווי חשמל וטלפון.
  5. חשוב למצוא מקום מוגן מהרוח כדי למנוע התפשטות של האש ברוח חזקה.
  6. חשוב מאוד לוודא שלא מדליקים אש על אדמה שעשויה מרקבובית (humus) הרקבובית עלולה להידלק מתחת למדורה ולהעביר את האש כמה מטרים מתחת לאדמה ולפרוץ החוצה אפילו יממה אחת אחרי שכיביתם את המדורה שלכם.

    סוג ומקור העצים

    1. עדיף לאסוף עצים טבעיים ולא מעובדים, ואף להביא אותם איתכם מהבית (בייחוד במדבר), כדי לא לפגוע באיזון האקולוגי העדין.
    2. אסור לפגוע בעצים ובצמחייה קיימת.
    3. אסור לקחת עצים מאתרי בנייה ופסולת בניין – כניסה לשם עלולה לסכן אתכם ואינה חוקית.

      התמקמות בשטח וסידור המדורה

      לאחר שבחרתם את המקום, פנו את אזור המדורה מענפים, זרדים ועלים. חפרו בור בצורת קערה והקיפו אותו באבנים כדי למנוע את התפשטות האש. במקומות שבהם יש חשש מרקבובית בקרקע, מומלץ לרצף את תחתית הבור באבנים שטוחות (כדי למנוע התלקחות) וגם בחורף, כשהאדמה רטובה, מומלץ לרצף כדי לעזור להדלקת המדורה. שימו לב: לא להכניס אבני צור למדורה כי הן עלולות להתפוצץ בחום גבוה.

      ועכשיו להדלקה: הדלקת המדורה יכולה להבצע רק על ידי אדם מבוגר, מגיל 16 ומעלה.
       
      לפני שמדליקים את המדורה כדאי לסדר את "הבית של האש" שנראה קצת כמו אוהל אינדיאני (טיפי). בהתחלה מניחים ערימה של קש או מחטי אורן בצורת אוהל עם פתח ועליה מניחים במסודר זרדים וענפים דקים בסדר עולה מהדק לעבה עד לעובי של אצבע. את הפתח ממקמים עם כיוון הרוח, ולתוכו מכניסים גפרור דולק שיישא את האש עם הרוח לתוך הטיפי. מי שהצליח להדליק מדורה בגפרור אחד – סימן שעקב אחר ההוראות במדויק ועמד באתגר.

      לאחר שהמדורה דולקת מוסיפים לאט לאט ענפים יותר ויותר עבים. אך חשוב לשמור על מדורה קטנה ורגועה – לא יותר גבוהה מגובה של ברך.

      מומלץ לכבד את האש ולהזין אותה רק בעץ טבעי ולא לזרוק עליה זבל כמו פלסטיק, דלק, שמן, ניירות וניילונים היוצרים עשן רעיל ומזהם ועלולים להוציא את המדורה מכלל שליטה.

      כיבוי המדורה

      לאחר שנהנינו מיופייה ומחומה של האש, חשוב מאוד לכבות את המדורה בצורה יסודית על ידי כיסוי באדמה (בלי עלים) והרבה מים עד שלא רואים יותר גחלים בוערות. לבסוף עליכם להפוך את הרמץ כדי לוודא שלא נותרו גחלים בוערות או רמץ חם, ולחכות לפחות 15 דקות כדי לוודא שהמדורה כבויה.

      שיהיה לכולנו ל"ג בעומר שמח ושנזכה לצאת לטבע וליהנות ממדורות נעימות ובטוחות כל שנה.

      *"שומרי הגן" הוא ארגון חינוכי הנעזר בידע ובמיומנויות החיים של תרבויות אדמה עתיקות (תרבויות ציידים ולקטים) ככלי לחיבור האדם לעצמו, לאחר ולתפקידו במערכת האקולוגית.

      למידע נוסף על סדנאות וחוגים לילדים ולמבוגרים ברחבי הארץ ולפרטים נוספים על "שומרי הגן" מומלץ להיכנס לאתר הארגון»
       

      יש לכם טיפים נוספים להדלקת מדורה בטוחה? שלחו אלינו ואנו נדאג לפרסם, למייל: greenwin@kkl.org.il