עולים הנגבה 2020: אירוע שיא

הגיעו להכיר את הנגב מקרוב. חניכי מכינות אופק בשטח. צילום: יואב לין
מאת: רועי מרסיאנו
11.2.2020

מאות חניכי מכינות קד"צ אופק הגיעו לנגב להשתתף באירוע השיא,"עולים הנגבה", שחשף אותם להיכרות עם הנגב ולנושא ההתיישבות באזור. דני עטר, יו"ר קק"ל: "אני מאחל לכם שתיהנו ממה שאתם עושים, אתם עתידו של העם"
בימים חמישי ושישי, 5-6.2.2020, הגיעו כ-900 חניכי מכינות קד"צ אופק מ-27 מכינות שונות ברחבי הארץ, בליווי הצוות החינוכי, להשתתף באירוע השיא של המכינות וקק"ל,"עולים הנגבה", שהופק בשיתוף קק"ל, מכינות אופק והסוכנות היהודית. באירוע הודגשו העקרונות של עולם המכינות: למידה, השראה ועשייה, במטרה לחשוף את הגוונים השונים של הנגב ואת הפנים השונות של החברה הישראלית בפני הצעירים בארץ.

מה עושים? פעילות תורמת ביערות

ביום הראשון שינסו החניכים מותניים והתגייסו למען פעילות תורמת לסביבה בהובלת אגף הייעור של קק"ל במרחב דרום ורכזי חטיבת החינוך והמחלקה לחינוך בפריפריה. מאות החניכים עבדו יחד עם יערני קק"ל ביערות ובחורשות בעשרות מוקדים ביער שוקדה, נחל אסף, יער בארי, נחל עוז ועוד.
 
החניכים והצוותים עסקו בשיקום יערות שנפגעו בעוטף, בפעילות גיזום עצים ביערות, בפינוי גזם מסוכן, בסידור שבילים וניקוי ועוד.
עם סיום העבודה התיישבו הקבוצות למעגלי שיח על שסעים בחברה הישראלית, שהונחו על ידי ש"ש מתנדבים מניצנה, והעניקו למשתתפים נקודות מחשבה על המציאות המאתגרת, שמזמנת שלל אפשרויות במדינת ישראל.
כאן משקמים את היערות הפגועים. צילום: יואב לין

חניכי מכינות הקד"צ הם דור העתיד

לאחר מכן נסעו החניכים לאולם הכנסים במועצה האזורית אשכול, שם הם נפגשו עם דני עטר, יו"ר קקל, ששוחח איתם על המשמעות של הערבות ההדדית של חניכי המכינות הקדם-צבאיות והמעורבות בקהילה, ועם שר-שלום ג'רבי, מנהל חטיבת החינוך והקהילה בקק"ל. שם הם גם שמעו הרצאה מפי מתן סעד שמוביל את "הרשת: באר שבע", שבה חיים מאות צעירות וצעירים שבחרו לחיות בעיר, ומקדם עירוניות קהילתית ומיזמים חדשניים בתחום הצעירים בישראל דרך ארגון "ארץ עיר".
 
דני עטר בירך את החניכים: "אני מאמין כי להיות חניך במכינה זו אמירה מאוד חשובה, משום שאתם המנהיגות הבאה של מדינת ישראל. העם הזה קם מתוך הנוער, הנוער הוא זה שעשה את השינוי לאחר אלפיים שנות גלות. הפעילות שלכם היום חשובה לעולם הערכים ולעתידה של מדינת ישראל. אני שמח על הפעילות שלכם בעוטף עזה ובכלל באזור הנגב. הדבר החשוב מבחינתי הוא דור העתיד. תמשיכו בדרך שלכם, תמשיכו לשירות צבאי משמעותי ואז תבואו ותגשימו את עצמכם בהתיישבות בנגב ובגליל."
תלמידי המכינות באשכול עם יו"ר קק"ל, דני עטר, ומנהל חטיבת החינוך, שר-שלום ג'רבי. צילום: יואב לין

ביקורים ביישובים ושיחות עם יזמים

לאחר הכינוס באשכול נסעו החניכים לאתרי התיישבות נוספים ברמת הנגב ושוחחו עם יזמים חברתיים וחלוציים שהגיעו לנגב. האתרים שבהם ביקרו היו: באר מילכה, שיזף, ירוחם, מרכז הצעירים והיזמות של רמת נגב, רתמים וניצנה.
 
אחד הביקורים היה ביישוב באר מילכה, שהוקם בשנת 2006. משמעות השם שנגזר מערבית, "ביר-מלגה", היא באר המפגש. היום מתגוררות שם 37 משפחות עם למעלה מ-90 ילדים. היישוב הקהילתי, ששוכן בלב שמורת טבע, הוא בית למשפחות שרוצות לחיות קצת אחרת. שם נמצאת הרפת הגדולה ביותר במדינה, וממש מחוצה לו פרושה גם דיונת החולות של נחל לבן, הגדולה ביותר בארץ – אטרקציה של ממש לגולשי החולות, שאוהבים להגיע אליה. החניכים נפגשו עם דודי יצחקי, אחד המייסדים, שחי בבית אדמה ידידותי לסביבה, עם גולן כהן, בעל חווה אורגנית ייחודית שבה גדלים צמחי מרפא וענבי מאכל ועם יפתח גורני שמשמש, בין היתר, כיו"ר הרפת, ושמעו סיפורים מרתקים על המקום.
משתתפים בסיור מורשת במוזיאון גבעתי. צילום: יואב לין

על כוחה של שותפות נפלאה

אחר הצוהריים, בתום הביקורים, הגיעו החניכים לניצנה ללינת אוהלים ובישולי שדה. במהלך הערב הם השתתפו בערב שירה עברית. ביום השני הם קמו, מלאי מרץ, לריצת ניווט מסביב לאגם ניצנה.
 
רועי מרסיאנו, רכז מכינות אופק ארצי מטעם קק"ל, סיפר: "השותפות של קק"ל עם מכינות אופק, בעיקר של בני נוער מהפריפריה, היא אמירה משמעותית וחשובה מאין כמותה המסייעת לחניכים, בסופו של דבר, להתחבר לארץ ולחברה הישראלית. אנו בקק"ל מאמינים כי אלו ילכו עם החניכים בעתיד גם לשירות הצבאי ובכלל לחיים האזרחיים. הפעילות המשותפת הראשונה נוצרה כחלק מאמירה של הנוער בישראל – לחבק את תושבי עוטף עזה ולייצר ערבות הדדית בין בני הנוער לבין תושבי העוטף, השכפ"צ של מדינת ישראל. כל זה הוא חלק מהחיבור לארץ ולנגב תוך הכרת מפעלי ההתיישבות והחינוך של קק"ל בשנים האחרונות".
מתכנסים למעגלי שיח שמעודדים חשיבה. צילום: יואב לין
החניכים עובדים במלוא המרץ ותורמים לסביבה. צילום: יואב לין