חניכי מכינות קד"צ "עולים הנגבה"

מה ממשיכים? את מסורתו של בן גוריון. צילום: לינור שאוליאן. קק"ל
מאת: מערכת חלון ירוק
13.2.2018

מאות חניכי מכינות קדם צבאיות מתוכנית אופק, מכל רחבי הארץ, הגיעו לנגב להשתתף ביום פעילות משמעותי ונחשפו לפעילות הענפה שמתרחשת בנגב
האם יש חלוציות בשנת 2018? ביום חמישי, 8.2.2017, הגיעו 500 חניכי מכינות הקד"צ של אופק להשתתף ביום פעילויות, שיחות ונטיעות שהתפרס ברחבי הנגב, בכמה מוקדים במקביל. יום מרתק זה התאפשר הודות למחלקה לתוכניות בפריפריה ובשיתוף פעולה עם מחלקת קהילה ויער בקק"ל.

ציונות עם דור העתיד

החניכים פתחו את היום בביקורים בכמה אתרים ברחבי הנגב: אגם ירוחם, נחל הבשור, נחל שקמה, ומגוון אתרי מורשת נוספים המזוהים עם קק"ל. במהלך הסיורים הם נפגשו עם אנשי שיח ודמויות מפתח מרשויות שונות בנגב ומנהלי אזורים בקק"ל.
 
בביקור במרכז תנועת אור בבאר שבע, נחשפו החניכים לסוגיית ההתיישבות בדרום, קשיי התושבים באזור וגם להתפתחות הגדולה שנעשית בנגב, ולה מוקדשים מאמצים רבים, בתחומי רפואה, חינוך, תעסוקה ועוד.
 
"הרעיון היה לייצר חשיפה גדולה ככל האפשר למה שקורה היום בנגב ולהבין מה זו חלוציות בשנת 2018", מסביר רועי מרסיאנו, רכז מעוף של מרחב דרום. "האם החלוצים היו ואינם או שמא גם כיום, לא פחות מבעבר, זקוקים לחלוצים בהתיישבות ובעשייה מאתגרת בחינוך בנגב, האזור שבו טען 'הזקן' (דוד בן גוריון) כי בו 'ייבחן העם בישראל'? חשוב להסביר לחניכי הקד"צ, בפרק הזמן הזה, לפני סיום המכינה, כשהם כבר בשלים ומבינים את המונחים, על התיישבות וחינוך לצד פיתוח בר קיימא בנגב".
עולים הנגבה, מכינות הקד"צ. צילום: לינור שאוליאן. קק"ל

ממשיכים את המסורת של בן גוריון

משם עברו החניכים לפארק נחל באר שבע לפעילות ט"ו בשבט שהועברה על ידי מדריכי קק"ל. המדריכים תיארו לחניכים את מגוון הפעולות שעושה קק"ל בימים אלה, והסבירו להם על מהות חג הנטיעות – ט"ו בשבט – באמצעות חידונים ומשחק חווייתי. בתום הפעילות החניכים הצטיידו באתים ומעדרים ושתלו בהנאה שתילי ענק של עצי מדבר – ברכיכיטון הסלעים – למען פיתוח פארק נחל באר שבע, שמסמל את הצמיחה וההתחדשות.
 
החניכים זכו להסבר על אודות פרויקט שיקום נחל באר שבע, שעובר בשנים האחרונות התחדשות ותהליכי פיתוח מוגברים לטובת תושבי הנגב. כמו כן למדו החניכים על המאגרים של קק"ל בנגב, שמספקים לחקלאים – הצרכנים הגדולים של המים במדינה ונפגעי הבצורת העיקריים – 50% מתצרוכת המים. הם חשו שהם ממשיכים את מסורתו של דוד בן גוריון, שאמר: "היכן שתעבור המחרשה יעבור הגבול, ואם לא נעבד – נאבד!"
 
החניכים ביקרו בנוסף בבית אשל, שהוא אחד משלושת המצפים שהקימה קק"ל בשנת 1943 בנגב, והיום הוא אתר מורשת לאומי. החניכים למדו על ההתיישבות העברית בנגב ועל מאמצי הגבורה של התושבים נגד המצרים במלחמת העצמאות. משם הם עברו לביקור נוסף בעיר העתיקה של באר שבע וסיירו באתרים באר אברהם ותחנת הקמח קק"ל.
חניך שותל את ברכיכיטון הסלעים. צילום: לינור שאוליאן. קק"ל

איפה נמצא האתגר? בנגב

היום המוצלח – שילוב של מפגש עם אנשי שיח ומובילי דעת קהל לצד פעילות פיזית מעשית של נטיעה ממשית לבניין הנגב והליכה במרחבי הנגב המגוונים – הקנה חוויה אדירה לחניכי מכינות אופק, שסיימו אותו בכפר הנוער ניצנה יחד עם מאות מחבריהם. בערב נערך טקס במעמד יו"ר הסוכנות, נתן שרנסקי, ומנהל אגף חינוך בקק"ל, מר סימון אלבז, שבירך את החניכים ושיבח אותם על מעורבותם ונכונותם לשירות משמעותי.
 
"הבנו את חשיבות התפתחות הנגב. למרות שגרים כאן מעט אנשים יש מודעות לפיתוח. יש אטרקציות תיירותיות, היי טק ועבודה לנוער בבתי ייצור, שמספקים תעסוקה", אומרת סלאם ממכינת ארז. "כדאי להביא יותר פסטיבלים לדרום ולהגדיל את האפשרויות התעסוקתיות. אני ממליצה ללכת למכינה כדי לצאת מהבועה, להבין מי אתה ולהפנים שכל אחד מאיתנו משפיע על החברה".
 
דויד פלמ"ח, מנהל כפר הנוער בניצנה, הוסיף: "האתגר שלנו נמצא בנגב. דרך בני הנוער, שעומדים לפני גיוס, אנחנו מחדירים ערכים. יוצרים מפגש עם הטבע וגם מפגש עם אנשים מרשויות שונות בנגב. יש סימביוזה חברתית בין כלל המגזרים וחיבור למשימה הזאת של לימוד וחינוך להתיישבות בנגב. החיבור עם קק"ל יצר אירוע מכונן בחיי חניכי המכינות".
באנו להכיר את הנגב! צילום: לינור שאוליאן. קק"ל