ט"ו בשבט מגיע, והש"שינים מתכוננים

"חווים פעילות שמתחברת לערכים ולתכנים מעניינים וחדשים". צילום: אבינועם נסים, קק"ל
מאת: מערכת חלון ירוק
23.12.2018
איך מעבירים פעילויות ט"ו בשבט לחניכים? 250 ש"שינים של תנועות הנוער
הגיעו ליער מלאכים כדי ללמוד ממדריכי קק"ל את המלאכה. הם נהנו מטיול והיכרות עם היער ועם קק"ל ומפעילויות חינוכיות ואינטראקטיביות ולקינוח נטעו שתילים
בשעות הבוקר של יום ראשון, 23.12.2018, שהאירו פנים ואפילו השמש יצאה, הגיעו כ-250 מדריכי תנועות הנוער,  ביניהן הנוער העובד והלומד, הצופים, מכבי צעיר ובית"ר, רובם ש"שינים, מכל רחבי הארץ, ליער המלאכים שליד קריית גת, כדי להכיר את הפעלות קק"ל לט"ו בשבט ולהתנסות בהן.

את האירוע, שהתקיים ביער המלאכים, יזמה חטיבת החינוך של קק"ל במטרה לחבר את המדריכים לערכי החג ולספק להם רעיונות ומערכי הדרכה, בהם פעילויות אינטראקטיביות, שבעזרתם יוכלו להעביר את מהות ט"ו בשבט ואת ערכי הקיימות והשמירה על היערות, לחניכים שלהם. את הפעילויות יוכלו המדריכים להעביר בכל מקום – בשדה ליד הקן, בסניף ביישוב העירוני, בחורשה, בחדר או בחצר.

מגיעים לאלפי חניכים ברחבי הארץ

במסגרת הפעילות נהנו המשתתפים מסיור להיכרות עם היער ועם הגיאוגרפיה, ההיסטוריה, החי והצומח שבו; השתתפו בפעילות אוצר ט"ו בשבט, שהיא מעין חפש את המטמון דיגיטלי: אפליקציה המבוססת תוכנת ניווט, שהמשתתפים במשחק יכולים להמשיך הלאה בטיול רק לאחר שענו תשובה נכונה. השאלות באפליקציה קשורות לנושאי החג – שמירה על הטבע, קיימות וערכי החג; הש"שינים השתתפו גם בסדר ט"ו בשבט במעגל – ואני ראיתי ברוש, שהוא סדר ייחודי המתאים לפעילות של חניכים במגוון שכבות גיל וקבוצות וגם לחינוך הבלתי פורמלי; ובדיון דילמה שעסק בשימוש בטלפונים ניידים ככלי הדרכה בשטח; לסיום, ערכו גם טקס נטיעות שכלל נטיעות עצים ביער.

"יזמנו את האירוע כחלק משיתוף הפעולה של קק"ל עם מועצת תנועות הנוער", אמרה עפרה הרלאר, מנהלת מדור מרכז באגף החינוך של קק"ל. "במהלך היום חשפנו את המדריכים לפעילויות קק"ל ולערכי אהבת הטבע באמצעות מערך ההדרכה של קק"ל ובהקשר לט"ו בשבט, כמובן. העברנו את הפעילויות למדריכים, והם מוזמנים כעת להעביר מערכי שיעור ברוח החג לחניכים שלהם בכל רחבי הארץ, ובכל אזור טבעי שיבחרו.
"הפעילות עם מדריכי תנועות הנוער, העברת הידע וההפעלות הייחודיות אליהם, מאפשרים לקק"ל להגיע בפועל להדרכה של אלפי חניכים בכל רחבי הארץ, וזוהי זכות גדולה. אני מודה למועצת תנועות הנוער על יום מהנה ומעשיר ומקווה שנמשיך את המסורת גם בשנים הבאות באירועים שונים".
קינחו בנטיעות. צילום: מירב כורה חזן, קק"ל

שותפות ערכית

"הפעולות המשותפות של תנועות הנוער עם קק"ל, שזו השנה השלישית לשיתוף הפעולה החינוכי ביניהן, נותנות למדריכים כלים ומרחיבות את הידע שלהם במגוון התחומים ובאפשרויות ההפעלה", אמר רועי תשובה, סמזכ"ל פעילות במועצת תנועות הנוער. "הש"שינים יוצאים מהפעילויות הרגילות שלהם אל היער וחווים פעילות שמתחברת לערכים ולתכנים מעניינים וחדשים, ואני חושב שאנחנו מצליחים להגיע אליהם ודרכם לדור הצעיר, וזה היופי".

גם החניכים מצאו את היום הזה מועיל. דביר זנש ואמיר הופמן מהשומר הצעיר אמרו שהפעילות של "אוצר ט"ו בשבט" תשרת אותם בהמשך בסניפים העירוניים שבהם הם מדריכים. "מבחינתנו זה להוציא את החניכים משגרה עיונית לחיק הטבע", אמרו והוסיפו שהקשר עם קק"ל לאורך השנה הוא גם קשר מעשיר ועמוק. "יש הרבה קשר. טיולי הכנה והכשרות המלוות על ידי מדריכים מקצועיים, וזה מאוד תורם לנו".

מתן בביאן, אור הרניק ושחר פז, שגם הם הגיעו ליער ללמוד ממדריכי קק"ל, הוסיפו שהפעילות הייתה מוצלחת ושהם מעוניינים להעבירה לחניכים שלהם, "נעביר את הפעילות לשכבה הצעירה וגם לבוגרת – אנחנו מקווים שהם ייהנו מהפעילות כפי שאנחנו נהנינו היום".
"השותפות של קק"ל ושל מועצת תנועות הנוער היא שותפות משמעותית
ומיוחדת", סיכם רועי תשובה", קק"ל ותנועות הנוער שותפות לחיזוק ערכים דומים ובהם חינוך ערכי לאהבת הארץ, בניית הארץ, חיזוק הנוער והחברה הישראלית בכלל ועוד. לכן קל ונכון לנו לפעול יחד בשיתוף פעולה".
ייקחו את זה הלאה לחניכים. צילום: יינון גבריאלי