טביעת רגל צבעונית

צילום: pixabay
האם יכולה להיות טביעת רגל רעיונית שאינה סימן פיזי? האם יש קשר בין טביעת רגל להטבעת חותם, ואיזה חותם נרצה להשאיר אחרינו – שלילי או חיובי?

רציונל:

המשתתפים יכירו את המושג "טביעת רגל אקולוגית" (מדרך סביבתי) ואת חשיבות השמירה על המשאבים שמספקת לנו הסביבה

פתיחה

פורשים על רצפת החדר מספר גיליונות בריסטול ומסביבם צלחות עם צבע נוזלי קל לשטיפה. מזמינים את המשתתפים לחלוץ נעליים ולהטביע את טביעות הרגל שלהם על הבריסטול.

 

שואלים את המשתתפים:

  • מהי טביעת רגל?
  • האם יכולה להיות טביעת רגל רעיונית? טביעת רגל שאינה סימן פיזי?
  • האם אנחנו רוצים להשאיר את טביעת הרגל (פיזית או אחרת) שלנו במקום שבו היינו?
  • מה בין טביעת רגל להטבעת חותם?
  • איך מתקשרת "הטבעת חותם" למשמעות?
  • איזה חותם נרצה להשאיר אחרינו?

 

מסכמים:

המונח "השארת חותם" נתפס בדרך כלל כמעשה חיובי, צורה שבה אנשים משפיעים על סביבתם ומשנים אותה לאורך זמן. טביעת רגל יכולה להיות חיובית או שלילית – במקרה של טביעת הרגל האקולוגית, ככל שהטביעה גדולה יותר היא שלילית יותר.

מבקשים מכל משתתף לרשום ליד טביעת הרגל שלו משאב אחד שהוא ניצל מהבוקר (אפשר להיעזר ברשימה שלמעלה), מסבירים ומקשרים למושג טביעת רגל אקולוגית.
האם אנחנו רוצים להשאיר את חותמנו, טביעת הרגל שלנו, במקום שבו היינו? צילום: Pixabay

מסבירים על טביעת הרגל האקולוגית / מדרך סביבתי (Ecological Footprint)

טביעת רגל אקולוגית מגדירה את שטח האדמה הנדרש כדי לקיים אדם או קבוצת אנשים. השטח כולל הן את המשאבים שכדור הארץ מספק לאדם, כמו מזון, אנרגיה, מים ואוויר, והן את המשאבים הנדרשים לכדור הארץ כדי להתמודד עם הנזקים הסביבתיים שהאדם מותיר אחריו, כמו אשפה, זיהום אוויר, מים וכריתת עצים. למעשה, טביעת רגל אקולוגית מודדת כמה קרקע נדרשת כדי לייצר את המשאבים הנדרשים לאדם אחד וכמה קרקע נדרשת לסילוק הפסולת שהוא מייצר.

קיימות שיטות שונות למדידת טביעת הרגל האקולוגית של משק בית והן משתכללות במהלך השנים. במקרים רבים, טביעת כף הרגל מחושבת על פי מדינה והיא מושפעת ממידת התפתחות המדינה, מאופי הצריכה הקיים בה ומסגנון החיים של התושבים.

בכל שנה טביעת הרגל של האנושות גדולה ב-23% מיכולת הנשיאה של כדור הארץ. במילים אחרות, מדי שנה האנושות משתמשת במה שלוקח לטבע ליצור בכשנה ושלושה חודשים. כלומר כבר היום אנחנו חיים במינוס...
 
"טביעת רגל פחמנית" היא מדד מתייחס לכמות גזי החממה הנפלטים כתוצאה מפעילות אנושית כגון תחבורה, תעשייה ושימוש בחשמל. הגזים הנפלטים מצטברים באטמוספרה ומגבירים את אפקט החממה.
 
קק"ל פועלת לצמצום טביעת הרגל האקולוגית וטביעת הרגל הפחמנית של מדינת ישראל על ידי נטיעת עצים, שמירה על השטחים הפתוחים וניהולם, בניית מאגרי מים, שיקום נחלים, הקמת פארקים וריאות ירוקות וחינוך לקיימות.

גוף הפעילות: שטח אדמה

מחלקים את הקבוצה לשתי חוליות ומעמידים את כל המשתתפים בצפיפות על שטח אדמה. סביב כל חוליה מציירים עיגול ומגדירים את שטחו כשטח טביעת הרגל של הקבוצה. כל חוליה בתורה מוזמנת להציע דרך לצמצום טביעת הרגל האקולוגית שלה. חוליה שהציעה דרך נכונה לצמצם את טביעת הרגל מקבלת אישור מהמנחה להושיב את אחד מחבריה בצד, ובכך מצמצמת את השטח של הטביעה הקבוצתית.
 
מחלקים את הקבוצה לשתי חוליות ומעמידים את כל המשתתפים בצפיפות על שטח אדמה. סביב כל חוליה מציירים עיגול ומגדירים את שטחו כשטח טביעת הרגל של הקבוצה. כל חוליה בתורה מוזמנת להציע דרך לצמצום טביעת הרגל האקולוגית שלה. הרעיונות יועלו על ידי חברות וחברי הקבוצה מתוך הבנתם והכרתם את נושאי הקיימות, השמח"ה. מומלץ לכוון את המשתתפים באמצעות השאלה מה כל אחד מאיתנו יכול לעשות בחיי היום יום כדי לצמצם את טביעת הרגל האקולוגית שלו (צריכה, שימוש באנרגיה, צריכת מים, תחבורה, מזון, פסולת).
 
חוליה שהציעה דרך נכונה לצמצם את טביעת הרגל מקבלת אישור מהמנחה להושיב את אחד מחבריה בצד, ובכך מצמצמת את השטח של הטביעה הקבוצתית.

למנחה: אפשר להיעזר ברעיונות מתוך בחן את עצמך – טביעת הרגל האקולוגית באתר קק"ל.
סמל להתנגדות לא אלימה. מהטמה גנדי

שאלות לדיון בקבוצה:

  • אילו דברים היה קל להציע כדי לצמצם את טביעת הרגל האקולוגית?

  • האם אפשר לממש את ההצעות שלכם?

  • מה כל אחד מכם מוכן לעשות כדי לצמצם את טביעת הרגל שלו?

  • האם תסכימו להשתמש, למשל, במוצרים מיד שנייה?

  • איך אפשר להתגבר על המשמעות החברתית של שימוש ב"יד שנייה", למשל על ידי הובלת דעה. (נושא של שימוש במותג יקר חדש ונוצץ כסמל סטטוס לעומת החשש להשתמש במוצרים יד שניה ולהיתפס כ"תפרן".)

  • האם אתם יכולים להוביל דעה בקרב משפחותיכם וחבריכם בנושא טביעת הרגל האקולוגית? האם תוכלו להעלות את המודעות של הסובבים אתכם לנושא?

  • עבור הרבה אנשים מנהיגות מתקשרת לכוח, גודל, עוצמה והשפעה. יש מנהיגים הפונים אל עמם ומבטיחים לו להפעיל את מלוא הכוח והעוצמה כדי להשיג את המטרות הלאומיות. כאשר מדברים על טביעת רגל אקולוגית, מתייחסים דווקא לצמצום ההשפעה שלנו (שיכולה להיות הרסנית) על הסביבה. איזו דמות של מנהיג אתם מכירים שמתקשרת עם צמצום, סובלנות, הימנעות מאלימות וצניעות?

    דוגמה אפשרית – מהטמה גנדי: מנהיג פוליטי ורוחני הודי, שהוביל את תנועת העצמאות ההודית במאבקה נגד שלטון האימפריה הבריטית, ונמנה עם המנהיגים המוערכים בעולם במאה העשרים. מהטמה גנדי נחשב לסמל ההתנגדות הלא-אלימה כשפעל בחיפוש אחר האמת ובהתנגדות לרשע באמצעות פעילות לא אלימה – דבר שהוביל לעצמאות הודו ושימש השראה לתנועות שונות למען זכויות אדם ולחופש ברחבי העולם.
    תמונה של מהטמה גנדי...

לסיכום

מקרינים סרטון בנושא טביעת רגל אקולוגית / מדרך סביבתי:

לבחירה משני סרטונים קצרים, בהתאם לרמת הקבוצה:

 

הנעה לפעולה ואקטיביזם:

מסיירים בשטח בית הספר ומחפשים יחד אתרים שבהם אפשר לצמצם את טביעת הרגל האקולוגית שלו. לדוגמה – ברזיות, מנורות, תחנות הסעה, גינה, שימוש בחומרים שאינם מתכלים... מנסחים יחד מכתב להנהלה הקורא לצמצם את טביעת הרגל האקולוגית של בית הספר, עם הצעות מעשיות.

הארה למנחה:

הפעילות עוסקת במושגים מאוד מורכבים, ונוגעת בהם ברמה החוויתית, על מנת לייצר חוויה להנגשת הנושא. מומלץ לבחור ולהתמקד בתוכן ובמושגים המתאימים לרמת הקבוצה.