פרפראים היא סדרה של חרקים בממלכת בעלי החיים בעלי גלגול מלא. לא כל החרקים עוברים מחזור חיים ייחודי שכזה, אך קיימות עוד סדרות חרקים בעלי גלגול מלא, כמו חיפושיות, דבוראים ועוד.

פרפרים בעלי גלגול מלא ופרפרים בעלי גלגול חסר.
צילום: ויקיפדיה, רישיון
מזון הפרפרים הבוגרים הוא צוף פרחים, מזון הזחלים הוא צמחים (עלים, פרחים, פירות וכו').
נקבת הפרפר מאתרת בעזרת חוש הריח המפותח שלה את הצמחים שעליהם תטיל את ביציה. הצמח שהביצים מוטלות עליו מכונה "צמח פונדקאי", מאחר שהוא זה שיזין את הזחלים, לכשיבקעו מהביצה.
לכל אחד מהפרפרים יש צמח או משפחת צמחים פונדקאים מועדפת, שרק מהם הזחל יכול להיזון. הזחלים מהמינים השונים נבדלים גם בצורתם. שלב הזחל הוא השלב היחיד בגלגול שבו החרק גדל.
גודלו של הזחל הבוקע מן הביצה הוא מספר מילימטרים. הוא אוכל את הצמח הפונדקאי, וגדל בערך פי 2,000 מגודלו המקורי. לחרקים אין חוליות שצומחות עם גדילתם, ולכן במהלך הגדילה הזחל מתנשל מעורו החיצוני ומגדל עור חדש, המאפשר לו להמשיך ולגדול. תהליך ההתנשלות מתרחש כחמש פעמים במהלך הגדילה של הזחל. כשהזחל מגיע לשיא גודלו, הוא מתגלם – הופך לגולם – ובזמן שהוא גולם, החרק עובר שינוי צורה. חלק מהרקמות שהיו רדומות בשלב הזחל, "מתעוררות". למשל: הוא מצמיח כנפיים, מערכת העיכול משתנה – במקום איברי פה של חרק מכרסם נוצר חדק המשמש ליניקת צוף – ושינויים נוספים.
מהגולם בוקעים הפרפרים הבוגרים שלא יגדלו עוד – זכרים ונקבות – ועליהם למצוא זה את זה, להזדווג; על הנקבה להטיל ביצים על הצמח המתאים לגידול זחליה.
בישראל לבדה כ-150 מינים שונים של פרפרים, המחולקים לחמש משפחות בעלות מאפיינים שונים. שמות משפחות הפרפרים הם: צבעוניים, לבניניים, נימפיתיים, כחליליים והֵסְפֵּריתיים.
כל מיני הפרפרים עוברים אותו מחזור חיים, אך משך הזמן בכל שלב משלבי הגלגול משתנה – יש מיני פרפרים שמשלימים גלגול מלא (מביצה לבוגר) בתוך מספר שבועות, ויש שיעשו זאת בשנה או אפילו מספר שנים.
צפו: גלגול הפרפר