אהבה בצמרת

טורבינות רוח. צילום: freeimages
08 פברואר 2021 08:40:12
האם הקמת שדות טורבינות היא חיובית? מצד אחד, מדובר בהפקת אנרגיה ירוקה, אך מצד שני הטורבינות עלולות לפגוע בציפורים
גיל: חטיבת ביניים (כיתות ז'–ט')
משך הפעילות: 45 דקות
מקום: בכיתה או בחוץ

מהלך הפעילות

מקרינים את הסרטון "אהבה בצמרת", על משפחת חיוויאים המקננת ביער קק"ל בשפלת בנימין. מספרים על הפרויקט, שעוקב באמצעות מצלמה נסתרת אחרי משפחת החיוויאים כבר כמה עונות קינון (להרחבה – היכנסו לאתר "כנפי קק"ל"). מסבירים שמצב החיוויאים והעופות הדורסים מעיד על מצבו הכללי של היער בגלל תפקידם בפירמידת המזון.

מחלקים את הקבוצה לשני צוותים ומעלים דילמה:

בסמוך ליער שבו מקננים קרן וישראל כבר מספר שנים עומדת להיבנות חוות טורבינות, המיועדת להפקת חשמל מאנרגיית הרוח. החשמל המופק יהיה חשמל ירוק ונקי, שאינו כרוך בפליטת פחמן ובזיהום אוויר, אולם טורבינות הרוח מסוכנות לציפורים ועלולות לגרום למותן, כתוצאה מהתנגשויות, או לעזיבתן לאזור אחר. האם להקים את חוות הטורבינות? האם יש פיתרון אחר שישמור על איכות הסביבה ועל איכות האוויר, אך לא יפגע בציפורים?

מבקשים מכל אחת מהקבוצות להגן על אחד מהטיעונים – בעד בניית הטורבינות ונגד הבנייה. נותנים לכל קבוצה רבע שעה לדון ולהכין טיעונים משכנעים בעד העמדה שלה. מותר להיעזר במקורות מידע שמוצאים באינטרנט, להתייעץ עם המדריך או עם יועצים שונים. בחלוף הזמן מזמינים נציג מכל קבוצה להציג את עמדתה ולשכנע את הקהל בצדקתו. אם אפשר – מגייסים צוות שופטים חיצוני שישפוט מי משכנע יותר.

לסיכום

מספרים על בעיית הטורבינות, שהיא בעיה אמיתית כיום בישראל. כרגע נמצאות בשלבי אישור שונים תוכניות רבות להקמת שדות טורבינות רוח בגליל, בגולן, בערבה, ועוד. השדות מסוכנים לציפורים, בייחוד לנוכח היותה של ישראל נתיב נדידה חשוב ביותר. אחת ההצעות הקיימות לפיתרון היא שימוש בטכנולוגיה שונה להפקת אנרגיה ירוקה ומתחדשת, כמו למשל, אנרגיה סולארית, שלא מחייבת פגיעה בשטח פתוח – אפשר למקם לוחות סולריים על גבי מבנים בשטחים עירוניים ולהשתמש באנרגיית השמש הזמינה כל כך באזורנו במקום באנרגיית הרוח.

לצפייה: נשר שנפגע על ידי טורבינת רוח