קטלב מצוי

קטלב מצוי בהר טייסים. צילום: יורם גולדרינג, ארכיון הצילומים של קק"ל

הקטלב תמיד בולט בין עצי החורש: בין שהוא פורח, בין שמלבלב, בין שהוא שופע אשכולות פרי אדום ומחוספס – תמיד יימשך אליו המבט, תמיד תישלח אליו יד סקרנית לליטוף. הרי אין לטעות בגזעו האדום, החָלק והקטיפתי, שתלתלי הקליפה העדינים שלו נושרים על האדמה

האזינו להסכת (פודקאסט) על הקטלב המצוי...

דברים שמעניין לדעת על הקטלב המצוי...

  • עצת הקטלב קשה ועמידה בפני ריקבון, ולכן שימשה להכנת מחרשות, ידיות של כלי עבודה וקערות עץ, וכן לקירוי גגות.
  • עלי העץ וקליפתו שימשו בעבר כחומר בירוס (ריכוך עורות).
  • ברפואה עממית השתמשו בכל חלקי העץ לטיפול בכאב בטן ועצירות, לריפוי מערכת השתן וכנגד פגעי עור.
  • מחקרים הוכיחו כי נמצאים בעץ חומרים מחטאים.
  • את הפרי הבשל (שצבעו אדום כהה עד שחור והוא רך למגע) אוכלים טרי, ואפשר גם להכין ממנו יינות, ליקרים, מיני ברנדי וריבות.
  • הפרי בריא למאכל, הוא מכיל פוליפנולים, אנתוציאנינים ומינרלים שונים – אבץ, ברזל, מגנזיום, סידן ואשלגן – המנטרלים יונים חופשיים ומונעים סרטן.
  • המקור לשמו, קטלב, הוא צירוף של המילים "קטל-אב". אחת האגדות מספרת כיצד האדימה קליפתו של העץ מדמו של אב שנקטל בידי בנו. לפי אחד הסיפורים, במקום מותו של אבשלום, שמרד בדוד אביו, עלה וצמח עץ משונה שכולו אדום כדם, הוא הקטלב.
  • הקטלב נחשב קדוש ונערץ בעולם העתיק, ומכאן האמונה שהוא מגרש שדים ומשמש קמע כנגד עין הרע.
  • כריתת קטלב מצוי נאסרה בישראל לפי פקודת היערות המנדטורית משנת 1926 . לאחר שהוקצו שמורות טבע באזור ים תיכוני, והכריתה צומצמה, החל הקטלב מתאושש וגדל במקומות העונים לדרישותיו המיוחדות.
  • ציפורים אוהבות מאוד את פירות הקטלב הבשלים, ומסייעות להפצת העץ.

לכל הפעילויות...