קק"ל ובני ברית יקדמו את הנגשת יער הקדושים לבעלי צרכים מיוחדים והפיכתו לאתר חינוכי על השואה

ההחלטות הוצגו טבקס הנצחה לזכרו של שמואל (סאלי) ביין במערת בני ברית ביער שבפאתי ירושלים.

ביין היה מחנך דגול והמנהל המייסד של בית האומנה לילדים יהודים בעלי צרכים מיוחדים הראשון בגרמניה, שנוסד בשנת 1908 בעיירה בייליץ על ידי מרכז הקהילות היהודיות וארגון בני ברית בגרמניה. שלט הזיכרון מנציח גם את זכרה של אשתו של שמואל ביין רבקה, בתם הצעירה ליזה קרולה ו-47 חניכים ואנשי צוות שנרצחו על ידי הנאצים ועוזריהם.

בטקס נכחו יו"ר עמית של קק"ל דוד עציוני, מנהל המרכז העולמי של בני ברית אלן שניידר, חוקר חייו ופועלו של סאלי ביין רוני דותן (שפועל יחד עם שותפתו טטיאנה רוגה), הסופרת ליהיא לפיד, יו"ר עלה נגב – נחלת ערן האלוף במילואים דורון אלמוג, האלןף במילואים יוסי פלד, נציג אקי"ם ישראל עמיקם רז, נציג המשפחות שי קוקוי ואורחים.

משתתפי טקס ההנצחה לסאלי חושפים א שלט ההקדשה. צילום: יוסי זליגר, ארכיון הצילומים של קק"ל
משתתפי טקס ההנצחה לסאלי חושפים א שלט ההקדשה. צילום: יוסי זליגר, ארכיון הצילומים של קק"ל

לרגל מלאת 70 שנה להקמת יער הקדושים – מועד שיצוין בקרוב, יש בכוונת קק"ל והמרכז העולמי של בני ברית לקדם את הנגשת היער ולהפוך אותו לאתר חינוכי בנושא השואה עבור ילדי ישראל. זאת בין היתר באמצעות חומר חינוכי נגיש באמצעים דיגיטליים מתקדמים, גם לילדים בעלי צרכים מיוחדים כמו אלה שהיו חניכיו של סאלי ביין.

יו"ר עמית בקק"ל דוד עציוני אמר בטקס היום: "במותו, כמו בחייו, שימש שמואל (סאלי) ביין דוגמא לתלמידים שבהם האמין וצעד יחד איתם אל הסוף המר, על אף שיכול היה להציל את עצמו. הנצחתם של שמואל סאלי ביין, בני ביתו, תלמידיו והצוות החינוכי דווקא כאן, ביער הקדושים שהוקם על ידי ארגון בני ברית שהיה שותף גם להקמת בית החינוך בגרמניה, היא המעט שאנחנו יכולים לעשות עבורם. חקיקת שמם ביער לזכר ששת המיליונים, היא עוד נדבך בהיסטוריה של עם הזוכר את עברו, מזכיר אותו לדורות החדשים ומגלה להם את סיפורי הגיבורים שמעולם לא פגשו.

קק"ל היא שותפה של המרכז העולמי של ארגון בני ברית גם בהנצחת פועלם של המצילים היהודים, באירוע ערכי שמתקיים זה 18 שנה ברחבת מגילת האש. נפעל על פי צוואתו הרוחנית של שמואל סאלי ביין, ובאמצעות מחלקת החינוך של קק"ל והגורמים הרלוונטיים ננגיש את היער באמצעים טכנולוגיים גם לטובת ילדים בעלי צרכים מיוחדים, כדי שיהיו שווים בין שווים".

מנהל המרכז העולמי של בני ברית אלן שניידר אמר כי, "שמואל (סאלי) ביין, שהיה המנהל המייסד של בית האומנה הראשון בגרמניה לילדים יהודים בעלי צרכים מיוחדים, פתח את שערי המוסד בשנת 1908 ונעל אותם כעבור 36 שנה כאשר הוא, אשתו, בתם הצעירה, ו-47 חניכים וחברי הסגל שנותרו, גורשו להשמדה בסוביבור לפני 78 שנה. זכרם יונצח עכשיו לראשונה בישראל, ביער הקדושים – המפעל המשותף המונומנטלי של קרן קימת לישראל וארגון בני ברית ומפעל ההנצחה הראשון שקם בארץ לנספי השואה.

סיפורו של סאלי ביין הוא גם סיפורה של לשכת בני ברית בפרנקפורט – אחת משלוש לשכות בני ברית בגרמניה, שפעילותה חודשה לאחר המלחמה ואשר הייתה שותפה להקמת בית האומנה - אחד מכ-50 פרוייקטים בתחום החינוך, הבריאות והחברה שהלשכה יזמה, מימנה וטיפחה".

הסופרת ליהיא לפיד באמרה טקס: "סאלי ביין שילם בחייו בכדי להיות עם הילדים שאף אחד לא היה שם בשבילם. איש שכולו טוב בתוך עולם שבו הרוע שלט. וכמעט ניצח. כנציגה של הורים לילדים מיוחדים, אני מודה בשם כולנו על הקרבה שהיא מעל ומעבר לכל מה שאפשר בכלל לדמיין".

החוקר ויוזם ההנצחה רוני דותן: "בדיוק השבוע לפני 78 שנה, ביום השבת ה-13 ביוני 1942, נלקחו מכפר הילדים בעלי הצרכים המיוחדים בבייליץ שמדרום לברלין 47 חניכים שנותרו אחרי המשלוח הקודם ואיתם שבעה אנשי הצוות ביניהם מנהל הכפר סאלי ביין, אשתו רבקה ובתם ליזה קרולה. כולם הובלו רגלית לתחנת הרכבת הסמוכה ומשם לברלין. כעבור יום הובלו לסוביבור ונרצחו ביום הגעתם.

כעבור פחות מחודש ימים פרסמה עיריית בייליץ הודעה הקוראת לתושבי העיר לבוא ולרכוש "רק במזומן" חפצים שנותרו בכפר הילדים, וציינו כי 'הכל היה שייך ליהודי המוסד החינוכי שנטשו אותו' (כך במקור). הרשימה שאין כמותה להיקרא "רשימת חיסול" היא ההוכחה שכאן אכן בוצעה "מכירת חיסול" שכל המעורבים בה היו חלק מתהליך החיסול השיטתי. הרשימה היא האקדח המעשן, ההוכחה הניצחת המבטלת את הטענה 'לא ידענו' ".

יו"ר קק"ל, דניאל עטר אמר לפני הטקס כי, "קק"ל מחויבת לזכר הקדושים ולזכרם של ששת המיליונים שמונצחים ביער הקדושים. לרגל 70 שנה להקמת יער הקדושים, בכוונת קק"ל יחד עם שותפנו ארגון בני ברית לקדם את הנגשת היער כמקור חינוכי על השואה לילדי ישראל. לשם כך נרתום את אנשי חטיבת החינוך של קק"ל ואת ניסיונם המקצועי לצורך הפקת תוכן חינוכי נגיש באמצעים הטכנולוגים המתקדמים, גם לילדים בעלי צרכים מיוחדים כמו שהיו חניכיו של סאלי ביין".

המרכז העולמי של בני ברית וקרן קימת לישראל מקיימים מזה 18 שנה ברציפות טקס ייחודי ביום השואה להנצחת פועלם של המצילים היהודיים בשואה. הטקס מתקיים ברחבת אנדרטת מגילת האש בהשתתפות אלף חיילים, בני נוער, חניכי מכינות קדם צבאיות, ניצולים ומצילים.

עוד לפני קום המדינה היה ארגון ברני ברית שותף לפעילות קרן קימת ברכישת אדמות שעליהן הוקמו יישובי חומה ומגדל מולדת, בני ברית, ורמת צבי על שם נשיא בני ברית צבי הנרי מונסקי.
כבר בתחילת שנות החמישים של המאה ה-20 יזם בני ברית, שחבריו נפגעו באופן קשה מרדיפות הנאצים ברחבי אירופה, את הקמת יער הקדושים – האתר הראשון בארץ להנצחת קורבנות השואה על ידי נטיעת ששה מיליון עצים. לשכות בני ברית ברחבי העולם תרמו והתרימו להקמת היער ואנדרטת מגילת האש שבפסגת ההר.

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל