כמה מילים על יער שווייץ
יער שווייץ מכסה את המדרון התלול היורד מרמת פורייה לטבריה ולכינרת. ראש המדרון, כמו מזרח הגליל התחתון כולו, מכוסה סלעי בזלת - תוצאה של התפרצויות געשיות מלפני 3.5 עד 5.5 מיליון שנה.
מתחת לשכבות הבזלת חושף המתלול היורד לכנרת סלעים רכים, שנוצרו בעידנים גיאולוגיים קדומים יותר, שבהם כיסו ימים ואגמים את האזור.
המדרון תלול מאוד. רעידת אדמה קלה, או גשמים עזים, עלולים לגרום לגלישת קרקע שתסכן את מי שנמצא למטה, באזור הכנרת. אסון כזה התרחש בשנת 1934. גשמים חזקים גרמו למפולת בוץ גדולה, שהציפה את טבריה והביאה למותם של 25 מתושבי העיר. לאחר האסון החלה מחלקת הייעור של המנדט לנטוע עצים במדרון התלול, כדי לשמור על הקרקע מפני סחיפה. אחרי קום המדינה המשיכה וקק"ל במלאכה.
בראשית שנת 2022 הוכרז חלקו הצפוני של יער שווייץ, ליד מבואת ספיר, כיער קהילתי. היער הקהילתי מעניק מענה לתושבים הגרים בקרבתו ורוצים להכיר את המקום טוב יותר וליהנות מטבע ליד הבית. קק"ל מבקשת ליצור קהילה שתהיה מחויבת ליער ומעורבת בנעשה בו, דבר שמסייע לשימורו ולתפקודו של היער. על פי בקשת הקהילה בנתה קק"ל במקום שתי כיתות לימוד המשמשות את התושבים בפעילויות שוטפות שנערכות ביער לפחות פעם בחודש.
מה בסביבה?
קק"ל סללה ביער דרך נוף שאורכה כשישה ק"מ. הדרך, עבירה לרכב פרטי, מחברת בין אכסניית הנוער פוריה לשכונות הדרומיות של טבריה עילית (רח' מעלה קק"ל). לאורך הדרך הציבה קק"ל מצפורים,
חניון קסטנבאום (חניון יום)
וחניון לילה, המזמינים את המבקרים ליהנות מן מהראות מיפי הנוף.
ביער עובר גם שביל ישראל. היער נקרא על שמם של ידידי קק"ל בשווייץ, שתרמו רבות לטיפוחו. בנסיעה לאורך הדרך, מכיוון רח' מעלה קק"ל שבטבריה עילית, תוכלו להגיע לאתרים האלה:
מצפור קרל לוץ
ה
מצפור נמצא במרחק כמה פסיעות מחניון הלילה, במדרגה העליונה של היער, והוא מעניק תצפית מרהיבה על צפון הכנרת, טבריה עילית, הגולן והחרמון. בצל מצללה נמצא שלט פנורמי המצביע על האתרים המרכזיים הנראים מהתצפית. מסביב למצפור שתלה קק"ל צמחי נוי ועצים. במרחק כמה צעדים מצפון למצפור יוצא שביל קצר למצפור התלת־מפלסי. לנוסעים בדרך הנוף מומלץ לעצור ליד המצפור התלת־מפלסי ולעלות בשביל קצר, מהלך כחמש דקות, למצפור קרל לוץ.
קרל לוץ (1895¬-1975), חסיד אומות העולם, הציל בימי השואה עשרות אלפי יהודים ממוות.
בינואר 1942 הוא החל לכהן כסגן קונסול בשגרירות שווייץ בבודפשט. גרמניה כבשה את הונגריה במארס 1944 ועד אז סייע לוץ לכ-10,000 ילדים וצעירים יהודים לעלות לארץ ישראל. ב-15 במאי 1944 החלו הגרמנים לשלוח את יהודי הונגריה לאושוויץ. לוץ ניפק כ-8,000 כתבי חסות שווייצרית לכל יהודי שהחזיק אשרת עלייה. בהמשך "הרחיב" את החסות השווייצרית גם לבני משפחותיהם והעניק הגנה לכ-30 אלף יהודים. בנוסף לכך זייף אלפי כתבי חסות על נייר שנגנב ממשרד האס-אס, רכש יותר מ-70 בתי דירות והעביר אליהם אלפי יהודים שהחזיקו בכתבי החסות שלו. קרל לוץ עשה את כל זאת תוך חריגה מסמכותו, דבר שלא נשא חן בעיני הממונים עליו. בשל כך, לאחר המלחמה, מילא רק תפקידים זוטרים במשרד החוץ של שווייץ, עד לפרישתו בשנת 1961.
מצפור תלת-מפלסיה
מצפור המחולק לשלוש עמדות תצפית מקורות במצללות. כל מצפור נמצא במפלס נפרד משלו. וכל אחד מהם מעניק נקודת מבט משלו על הנוף. בין מרפסות התצפית עוברים שבילים סלולים, נגישים לאנשים בעלי מוגבלויות בתנועה. מהמצפור הצפוני אפשר לראות את אזור צפת ולמרגלותיו גם את הר ברניקי המתנשא מעל טבריה. ממול נראה הגולן ובימי חורף נאים אף חרמון הסבא.
מצפור דו-מפלסי
המצפור הדו-מפלסי נמצא כקילומטר מצפון למצפור יער שווייץ. המצפור, כשמו כן הוא, כולל שני מפלסי תצפית, המשקיפים על מרחבי הכינרת, הגולן והגליל.
מצפור יער שווייץמצפור יער שוויץ הינו מהמצפורים המיוחדים בישראל, הן מבחינת מבנהו והן מבחינת הנוף הנשקף ממנו. בראשית, בשנת 1986 נבנתה כאן נקודת תצפית צנועה יחסית, בתרומת ידידי קק"ל בשווייץ. ביוני 2022 נחנך המצפור הנוכחי, לאחר עבודה שנמשכה שלוש שנים. עתה נטוע כאן מצפור מרחף, המעניק למטייל תחושה שהוא נמצא בין שמיים וארץ. המצפור בנוי על כלונסאות נטועות בקרקע והוא מחופה אבן בזלת מקומית, מקורה בפרגולה עם חיתוכי עלי אקליפטוס המאפיינים את יער שווייץ. ליד המצפור נבנו טרסות וקק"ל שתלה בהן צמחי תבלין וצמחי נוי. המצפור מעניק תצפית מעולה על הכנרת ועל הגולן, החרמון ופיסות מהגליל התחתון והגליל העליון.
מצפה אורוןמי שייסע ממצפור יער שווייץ דרומה, לקצה הדרומי של דרך הנוף, יגיע
למצפה אורון. רק מקומות מעטים בישראל יכולים להעניק נוף מדהים כל כך. מצפה אורון צופה על הנוף המרהיב של עמק הירדן והכנרת, הגלעד והגולן, החרמון ופיסה מהרי הגליל. לנוף הדרמטי מוסיף גם המדרון הזקוף של רמת פורייה, הצונח בתלילות אל הכנרת.
המצפה מנציח את סמ"ר אורון שאול (1993¬-2014), לוחם בגדוד 13 של גולני. אורון נהרג במבצע צוק איתן, בקרב המר שהתחולל ב-20 ביולי 2014 בשג'אעיה שבעזה. הנגמ"ש שבו נסע נפגע מטיל נ"ט ושישה מלוחמיו נהרגו. במשך כעשר שנים היה אורון חלל צה"ל שמקום קבורתו לא נודע. ב־18 בינואר 2025 חילצו כוחות צה"ל ושב"כ את גופתו מרצועת עזה. הוא נקבר בבית העלמין שבפורייה עילית, המקום שבו גדל. המצפור הנושא את שמו צופה על הנופים שאהב וראה בילדותו מדי יום ביומו.
טיול רגלי
מחניון קסטנבאום למצפור קרל לוץ
אופי הטיול: ממסלול מעגלי באורך כ-2.7 ק"מ.
נקודת מוצא וסיום:
חניון קסטנבאום.
דרגת קושי: בינוני.
אזהרה: במסלול יש מעברי מנע בקר ויש לחצות אותם בזהירות.
יוצאים מהחניון בעקבות שלט הכוונה ובו סמל של מטייל צועד. עוברים על גשרון להולכי רגל שנמצא בצד מחסום רכב ירוק. לאחר כ-150 מ' מגיעים לצומת. פונים ימינה בדרך סלולה, וחולפים על פני שתי מצללות גדולות מעץ, המשמשות את הקהילה שפועלת ביער. השביל מתעקל שמאלה ועולה לצומת נוסף (מי שיפנה ימינה יגיע למבואת ספיר). אנו נפנה שמאלה בשביל הסלול, המעניק תצפיות יפות צפון הכנרת וטבריה ולאחר כ-900 מ' נגיע לחניון הלילה.
מעבר לחניון הלילה נמצא מצפור קרל לוץ. לאחר הביקור במצפור נרד במפלסי המצפור התלת־כיווני לדרך היער הראשית. כאן נפנה שמאלה ולאחר כ-100 מ' נפנה שוב שמאלה לדרך עפר קצרה, המשולטת כדרך יערנים 4X4. הדרך תחזיר אותנו לחניון קסטנבאום.
שבילי אופניים
סינגל יער שווייץ – שביל באורך 14 ק"מ. גובה מצטבר: 250 מ', רמת רכיבה: בינונית.
הסינגל מסומן בשטח ב"טיפות" צהובות עם רוכב אופניים בצבע שחור בתוכן. החוד של הטיפה מצביע על כיוון התנועה.
עין פורייה
עין פוריה נמצא מדרום ליער שווייץ, לא הרחק ממצפה אורון. זהו מעיין קטן הנובע במדרון המשקיף על הכנרת. כדאי לבקר כאן בשעות אחר הצהריים, כאשר קרני השמש נופלות על הגולן ומאירות כל תו בנוף. הדרך למעיין חופפת לתוואי שביל ישראל ומשולטת היטב. עין פוריה נובע מתוך סבך קנים קטן. בעבר זה היה מדרון בוצי ותו לא, אך קק"ל ניקזה את הנביעות שמגיחות ממנו ומימיו זורמים עתה לבריכה קטנה ונחמדה, הנהנית מצל עצי תמר. המים זורמים בתעלה לבריכה נמוכה יותר, חשופה לשמש. שביל קצר מוביל לרחבה מקורה ובה שני שולחנות פיקניק הצופים על הכנרת.
גישה: הכניסה לדרך המובילה למעיין נמצאת בכביש 7767, כ־900 מ' ממערב למצפה אורון שאול. הדרך עבירה לרכב פרטי ואורכה, עד למעיין, כ-1.9 ק"מ.
הערה: בעונת קטיף המנגו, בדרך כלל בין סוף יולי לספטמבר, הדרך נסגרת לתנועת כלי רכב.