ניסוי שלישי: הזבוב המקסיקני

במהלך חודש יוני 2018 נצפה שיפור משמעותי בשיחי הצבר שקלטו את החיפושית והוחלט להרחיב את הניסוי הביולוגי. לחיפושיות המקסיקניות הצטרף אויב טבעי נוסף של האצברית, זבוב מקסיקני אף הוא, בשם Leucopis Bellula.
האנטומולוג פרופ' צביקה מנדל ממכון וולקני, שמוביל את המחקר למציאת אויבים טבעיים של הכנימה, בסיועה של קק"ל וידידיה במקסיקו, סבור שהזבוב יוכל לסייע להשלים את ההדברה הביולוגית. "ההתפתחות של הזבוב מהירה, ובתוך כשישה שבועות הוא מעמיד דור חדש, כך שאנחנו מקווים שבקרוב נוכל לראות את הזבוב בטבע בכל מקום", אמר פרופ' מנדל והוסיף כי לדעתו הזבוב והחיפושית יוכלו להתקיים זה בצד זה ולפעול בשיתוף פעולה. "הזבוב מטיל את ביציו בתוך מושבות האצברית, ומהביצים בוקעות רימות, שניזונות מכל דרגות ההתפתחות של הכנימה", פרט.

החוקר ד"ר אלכס פרוטסוב, מהמחלקה לאנטומולוגיה במכון וולקני, תיאר את הצלחת הניסוי עם המושית מקסיקנית: "אנחנו רואים שיפור משמעותי בשיחי הצבר שבהם פיזרנו את המושית. ביישוב אמירים, למשל, חזרנו לאחרונה לאחד השיחים הנגועים ומצאנו שהוא נקי לגמרי מהכנימה".

רק שרידי הגלמים של המושיות נותרו על אותו צבר באמירים, עדות לקרב הקשה שהתחולל שם בחודשים האחרונים ולתוצאותיו החיוביות. התקווה היא שהחיפושיות יעברו הלאה לשיח נגוע אחר, וכך ימשיכו את ההדברה הביולוגית באופן עצמאי.

הזבוב המקסיקני מצטרף למאבק

לאור התוצאות החיוביות, הורחב, כאמור, הניסוי לאויב טבעי נוסף שהובא ממקסיקו, זבוב קטן עם שם ארוך: Leucopis Bellula, ממשפחת Chamaemyiidae. עם הגיעו ארצה לפני כתשעה חודשים, הושם הזבוב הסגר, במטרה לוודא שלא יגרום נזק למיני בעלי חיים אחרים בארץ. לאחר שקיבל את כל האישורים הדרושים, הגיע הזמן להפוך אותו למבצעי.

מנה ראשונה של קרוב ל-200 זבובים שוחררה לטבע בשני יישובים בצפון הארץ, כליל ורקפת. בתקופה הקרובה צפוי שחרור של אלפי זבובים נוספים, במוקדים שונים בצפון הארץ.

את הפעילות מלווה מנהל מחלקת יערנות ופיתוח מקצועי באגף הייעור של קק"ל אביב אייזנבנד. "קק"ל החליטה להירתם לפרויקט הזה על מנת להציל את הצבר", אמר. "המהלך כולל שיתוף פעולה בין חוקרים ישראלים, חוקרים ממקסיקו ולשכת קק"ל במקסיקו, שמסייעת לנו ביצירת חיבור מוצלח בין כל הגורמים".

תחילת הניסוי בכליל

היישוב כליל נבחר לפתוח את ניסוי הזבובים, בעיקר משום שמדובר ביישוב אקולוגי, שבו לא נעשה כל שימוש בחומרי הדברה שעלולים לסכן את הזבוב. חיים שנהר הקים את ביתו בכליל בראשית שנות ה-90, עוד כשהיה מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה. "אנחנו שואפים להתגבר בדרך טבעית על המחלה שפוגעת בצבר", הדגיש. "זבובים הם בדרך כלל דבר מטריד, אבל אנחנו שמחים על הגעת הזבוב המסוים הזה ומקווים לראות את הצבר שלנו ואת כלל הצברים בצפון חוזרים לפרוח. הצבר מוסיף לנוף, יש לו פרי נפלא, הישראלים קרויים על שמו ואנחנו צריכים שהוא ישרוד".

בנו, יותם שנהר, בן 31, חי בכליל מגיל שש. "אני זוכר איך הבאנו לכאן לפני הרבה שנים כמה כפות צבר, ואני שתלתי אותן, טיפלתי בהן ונהניתי לראות איך השיח גדל. אכלנו מהפירות של הצבר הזה במשך כל השנים, והיה לי עצוב מאוד לראות את מה שקרה לו", סיפר והוסיף: "ניסינו כל מיני טיפולים, אבל שום דבר לא עזר. אולי הזבוב המקסיקני הוא זה שייתן לנו תקווה. בכל מקרה, אני מאמין שזה הכיוון הנכון – טיפול בהדברה ביולוגית, ולא בחומרי הדברה רעילים".

ד"ר פרוטסוב הוציא צנצנת קטנה עם זבובים קטנטנים, הניח אותה על עלי הצבר ועודד את הזבובים לצאת לאוויר הפתוח באמצעות טפיחות קטנות על גבי הצנצנת. הזבובים התעופפו מיד למעונם החדש.

התחנה הבאה שנבחרה לקלוט את הזבובים היא בחצר של אלדד גורפינקל ביישוב רקפת, שבמועצה האזורית משגב. "אנחנו גרים ברקפת כבר 25 שנה, והצבר הזה נמצא פה עשרות שנים לפנינו", סיפר אלדד. השיח המדובר גדול ומכוסה כולו באבקה הלבנה והקטלנית המסמנת שהאצברית התנחלה פה. "שמעתי על האצברית שפוגעת בצברים בצפון, והצטערתי מאוד לראות שגם אנחנו נפגענו. אנחנו לא משתמשים בכלל בכימיקלים להדברה, ומקווים מאוד שהזבובים יעשו את העבודה".

החוקרים ימשיכו בחודשים הקרובים לעקוב אחר התפתחות האויבים הטבעיים של האצברית ואחר מצבם של שיחי הצבר בצפון. לדברי פרופ' מנדל, יש סיבות רבות לאופטימיות: "התקווה היא שבעזרת הזבובים והחיפושיות ממקסיקו נצליח לרסן במהרה את אוכלוסיית האצברית לרמה נמוכה מאוד, שלא תזיק לצבר".