שימוש בחיפושית להדברת הכנימה שפוגעת בשיחי הצבר

הדברה ביולוגית להצלת שיחי הצבר

הצבר הישראלי נאבק בימינו על קיומו. המקומות שבהם צמח, בעיקר כגדר חיה וכמסמן גבולות בעלוּת על חלקות קרקע, נחרשו או נעלמו תחת מכבש הפיתוח. אפשר למצוא אותו כיום בעיקר בעיי חורבות נידחים, בבוסתנים ובגינות נוי. ואם לא די בזה, על הצבר מאיימת סכנה חדשה - כנימה אלימה, שקיבלה את השם "אצברית ממאירה" (Dactylopius opuntiae).

במולדתה שבמרכז אמריקה יש לכנימה אויבים טבעיים הממתנים את צפיפותה ועל כן האצברית חיה שם בדו-קיום עם הצבר ואינה גורמת לנזקים מיוחדים. בכמה מקומות, ובהם דרום אפריקה, אוסטרליה והודו, הביאו את הכנימה כדי להשמיד אוכלוסיות של מיני צבר פולשים.

אולם בישראל, אליה הגיעה הכנימה, ככל הנראה, מלבנון, היא מחסלת משוכות צבר בזו אחר זו בצפון הארץ ומתפשטת דרומה. בסתיו 2016 הגיעה הכנימה במסעה עד אזור צפת, דרום הגולן וחלקים מהכנרת. הכנימה מכסה את כל חלקי צמח הצבר. היא מפרישה חומרים שמסייעים לה להיזון מהנוזלים שבצמח, והחומרים האלה ממיתים את רקמותיו. הצברים הנכנעים לכנימה משנים את צבעם לצהוב ולבסוף מתייבשים ומתים.
  • ניסוי ראשון: שימוש בחיפושית פרת משה

    בניסיוי ראשון לריסון כנימת האצברית הממאירה, שנערך בשנת 2014, פוזרו כ-150 אלף חיפושיות מסוג פרת משהבמוקדי הנגיעות על משוכות הצבר בצפון. למרבה הצער, המין שפוזר התגלה כבלתי יעיל.

    המשך
  • ניסוי שני: שימוש במושית המקסיקנית

    קק"ל ומכון וולקני לא הרימו ידיים. הם דבקו בהדברה הביולוגית, מתוך מחשבה כי הגישה להדברת מזיקים, בעיקר בשטחים הפתוחים, חייבת להתבסס על אמצעים ידידותיים לסביבה.

    המשך
  • ניסוי שלישי: הזבוב המקסיקני

    ביוני 2018 נצפה שיפור משמעותי בשיחי הצבר שקלטו את החיפושית והוחלט להרחיב את הניסוי הביולוגי. לחיפושיות המקסיקניות הצטרף אויב טבעי נוסף של האצברית, זבוב מקסיקני אף הוא, בשם Leucopis Bellula.

    המשך
  • קריאה נוספת

    מאמר שפורסם בכתב העת אקולוגיה וסביבה, אוקטובר 2018, גליון 3, (עמ' 11-10) - הדברה ביולוגית בעזרת הכנימה אצברית ממאירה.

    המשך

מפת תפוצת הצבר בצפון
מפת תפוצת הצבר בצפון