לאחר 74 שנים חזר הטרקטור האגדי של בית אשל הביתה

בית אשל, אחד משלושת המצפים בנגב שבזכותם הושגה שליטה על כל אזור הדרום, התחדש השבוע באחד המוצרים הבודדים שאפשרו לאנשי התקופה להישאר ולשמור על הקרקע – טרקטור מדגם קטרפילר D-2. בקק"ל מאמינים שהטרקטור החדש יקנה למבקרים באתר את התחושה המיוחדת אותה חשו המתיישבים בתקופת מלחמת העצמאות.

בשנת 1943 הגיעה קבוצה של חמישה מתיישבים לבית אשל הסמוך לנחל באר שבע ופרקה אוהל וטרקטור קטן לחרישה קטן קטרפילר D-2. הטרקטור איפשר למתיישבים לעבוד את אדמות קק"ל באזור הנגב, וכך לשמור עליהן מפני גניבה, התיישבות לא חוקית ועוד.

מאז נעלם הטרקטור, ואתר בית אשל הפך לאתר תיירות מרכזי בנגב שמספר את סיפור ההתיישבות בדרום הארץ ואת חשיבותו להצלחת כיבוש האזור במלחמת העצמאות.

הטרקטור ההיסטורי שהוחזר לאתר בית אשל. צילום: ארונית גינת, ארכיון הצילומים של קק"ל
הטרקטור ההיסטורי שהוחזר לאתר בית אשל. צילום: ארונית גינת, ארכיון הצילומים של קק"ל

כעת, 74 שנים לאחר שחרש את אדמות האזור, הצליחו בקק"ל להחזיר את הטרקטור המפורסם לבית אשל, שם יעמוד ויוצג בפני המבקרים באתר. למרות שאין מדובר באותו הטרקטור בדיוק, נמצא טרקטור דומה בדיוק מאותו דגם ובאותם הצבעים. כעת מתכננים בקק"ל לשחזר את הטרקטור, לטפל בו ולהעמידו לתצוגה קבועה במקום ההיסטורי המכובד המגיע לו.

נציגת קק"ל באזור הר הנגב והערבה אורנית גינת, שניהלה את פרויקט החזרת הטרקטור ונכחה באירוע המרגש סיפרה: "אנו בקק"ל נשקם את הטרקטור ונחזיר אותו להיראות כמו בימיו היפים. דרכו נוכל להעביר למטיילים ולמבקרים באתר את העבודה החלוצית החשובה שהתקיימה בכל האזור.

הטרקטור הזה הפך לחלק מההיסטוריה של המקום, וכעת אנו מאמינים שישפיע על המבקרים ויצור חוויה שונה ומרגשת. המטרה שלנו היא שאנשים יגיעו למצפה, ילמדו גם על הטרקטור ויבינו שבמקום התרחש מעשה גבורה חלוצי של חמישה אנשים שהקימו מצפה באמצעות אותו כלי שהקנה את האפשרות לדרוש בעלות על הקרקע".