כנס הנגב למחקר ופיתוח חקלאי, פברואר 2015

על הכנס

כנס הנגב למחקר ופיתוח חקלאי נערך השנה בפעם העשירית במועצה האזורית אשכול והתמקד בפיתוח החקלאות בעוטף עזה. מנהל מרחב דרום בקק"ל עמי אוליאל ייצג את קק"ל בכנס וסקר את פעילותה הנרחבת, בסיוע ידידיה ברחבי העולם, למען פיתוח הנגב בתחומים רבים: חקלאות, קרקע, מים, ייעור, יישובים ותיירות.

דוכני תוצרת חקלאית קיבלו את פני הבאים לכנס והוסיפו טעם וריח למפגש. פוסטרים המתארים מגוון מחקרים חדשניים הנערכים בתחנות המו"פ תיארו את הטכנולוגיות פורצות הדרך, שמאפשרות לקיים חקלאות באזור המדברי: גידול תותים תלויים באוויר, יבולי פלפלים בחום קיצוני, השפעת כמויות ההשקיה על יבולי התמרים, ממשק לגידול קישואים בבתי רשת, גידול אדמוניות ועוד מחקרים מרתקים ושימושיים.

משתתפי הכנס מתרשמים מהמחקרים שהוצגו בו. צילום: יואב דביר
פרופ' שנאן הרפז ממינהל המחקר החקלאי שכיהן כיו"ר הכנס הזמין את המכובדים לפתוח את היום בדברי ברכה. המדען הראשי של משרד החקלאות ד"ר אבי פרל הדגיש שהכנס עוסק בחדשנות במחקר החקלאי ויישומו בשטח. "כולם מסכימים שהחקלאות חשובה, אבל יש ויכוח איך להפוך את הענפים למודרניים ויעילים", אמר.

"כולנו מודעים לפוטנציאל העצום של החקלאות באזור", אמר מנהל שירות ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות (שה"מ) חנן בזק. "החקלאות נמצאת בצומת קשה, בעידן שבו הרווחיות בענפים השונים נשחקת. למרות המצב, אי אפשר לעצור את חדוות היצירה של המדענים והחקלאים".

ראש המינהל החקלאי פרופ' יורם קפולניק הדגיש את חשיבות הכנס בהעברת מידע חדש ובליבון סוגיות רלבנטיות. "עלינו לשים דגש על רווחיות הענפים השונים, כדי שהמחקר יהיה מחובר לשטח", אמר.

מנהל מו"פ דרום ליאור קטרי, ציין שהמו"פים אינם מסוגלים לפתור את כל הבעיות, אבל הם בהחלט יכולים לסייע בהתמודדות עם האתגרים.

חקלאות תחת אש
ראש המועצה האזורית אשכול חיים ילין אמר בהרצאתו שעסקה בנושא חקלאות וצמיחה בעוטף עזה כי "חזון החקלאות מבוסס על קרקע, מים, ידיים עובדות ומו"פ. בעצם אנחנו אלה שמאכילים את מדינת ישראל, היות ו-70% מהירקות מגיעים מאזורנו".

ילין ציין שקיום חקלאות תחת אש מבוסס על תחושת הביטחון, אמון בהנהגה, מיגון פיזי, חוסן נפשי וחיבור לקרקע: "אם היסודות האלה לא יתקיימו, אף אחד לא ירצה לבוא לגור כאן".

במהלך מבצע צוק איתן נפלו בתחומי המועצה 1,330 טילים ופצמ"רים שאף גרמו לפגיעות בנפש, כ-30% מכלל הנפילות בישראל. תושבים רבים נאלצו לעזוב את בתיהם בזמן הקרבות. "אם לא נצליח לקיים חקלאות תחת אש, האסם של המדינה לא יספק את התוצרת לכל המדינה", אמר ילין.

למרות המצב הביטחוני הלא-יציב באזור, כמות התושבים במועצה האזורית אשכול עולה בהתמדה בשנים האחרונות. אם ב-2008 חיו בתחומה 10,500 תושבים, הרי שב-2014 הם כבר היו 14,300. לדברי ילין, "יש להשקיע בביטחון הפיזי של הישובים למען קידום הצמיחה הדמוגרפית והשגשוג הכלכלי".

מושב ראשון: חדשנות בחקלאות

המושב עסק בנושא החדשנות, ובראשו ישב מנהל מחוז הנגב במשרד החקלאות יואב מורג, שפתח ואמר כי "שיתופי פעולה בין גופים שונים יאפשרו לנו לקדם את החקלאות לטובת כולנו".

פרופ' עודד שוסיוב מהפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית בירושלים, שכותרת הרצאתו היתה "ננו ביוטכנולוגיה בצמחים - חומרי העתיד", הסביר שאבן הבניין העיקרית בגוף האדם הנקראת קולגן היא מולקולת חלבון, שיש לה יכולת לבנייה עצמית. מקורו העיקרי של חומר זה, המשמש בין היתר ליצירת שתלים לגוף האדם, הוא גוויות של בני אדם ובעלי חיים.

"הקולגן מופק מרקמות ישנות ומשומשות, שעלולות להיות נגועות במחלות. בעצם זהו חומר גלם פגום, לכן התחלנו לחפש לו תחליפים", אמר פרופ' שוסיוב. "הצלחנו להחדיר לצמחי טבק את הגנים האנושיים האחראים ליצירת הקולגן, ולאחר מכן להפיק מעלי הטבק קולגן זהה לזה של האדם". מאבן הבניין המושלמת הזו, מיוצרים כיום מגוון שתלים רפואיים, כגון תחליפי עצם וחומר לריפוי גידים.

תוצרת חקלאית שהוצגה בכנס. צילום: יואב דביר

מחקר מרתק נוסף עסק בהזרקת גנים של פרעושים לצמחים, לשם הפקת החומר האלסטי שמאפשר לפרעושים לקפוץ לגבהים מדהימים. החומר שמופק מצמחים אלה משמש ליצירת גידים מלאכותיים, ואפילו לייצור סוליות של נעלי ספורט איכותיות.

"בעצם אנו לוקחים את החומרים שהטבע יצר במשך מיליארדי שנות אבולוציה, מחדירים אותם לצמחים, והם משמשים לנו בתי חרושת לייצור אותם אבני בניין", אמר פרופ' שוסיוב ופרש את חזונו לעתיד: "תקוותנו היא שנוכל להדפיס את המזון שלנו במדפסות תלת מימד באמצעות החומרים הללו. היום אנחנו מגדלים צמחים, נותנים לפרה לאכול אותם ואז שוחטים אותה. אם נוותר על התיווך של הפרה, נוכל להפיק בעתיד מזון בצורה הרבה יותר יעילה".

נציג תיירות שקמה-הבשור עמית לבקוב דיבר במושב על חקלאות תיירותית בצפון מערב הנגב. "האנשים כיום פוגשים את החקלאות רק במרכולים ולא תמיד מבינים את חשיבותה", אמר לבקוב והוסיף שמשק חקלאי פעיל יכול להשתמש בתיירות כמקור פרנסה נוסף. בין ענפי התיירות החקלאית בולטים שווקי האיכרים, הקטיף העצמי, הביקור במחלבות, ביקבים ובבתי הבד, הסיורים החקלאיים ופינות החי. "הנוף החקלאי הוא נכס ואמצעי למשיכת מבקרים", הדגיש המרצה והביא מספר דוגמאות ייחודיות למיזמי תיירות חקלאית יצירתיים, כגון תצוגת טרקטורים או הכנת סלי פיקניק ובהם ירקות טריים מהשדה.

מושב שני: משאבי קרקע ומים

המושב, שעסק בנושא משאבים, התנהל בראשות מנהל מרחב דרום בקק"ל עמי אוליאל. הוא סקר בקצרה את פעילותה של קק"ל בנגב בתחומים שונים: חקלאות, קרקע, מים, ייעור, הקמת ישובים וקידום פרויקטים תיירותיים.

קק"ל הקימה עד היום כ-240 מאגרי מים כחלק מפעילותה למען משק המים ברחבי ישראל. המאגרים קולטים מי קולחים, מטהרים אותם ומזרימים אותם לחקלאות. בזכות פעילות זו ישראל היא המובילה העולמית בשימוש חוזר במים. כ-70% ממי הקולחין במדינה ממוחזרים ומרבית השטחים החקלאיים בה מושקים כיום במים מושבים.

ד"ר אלכסנדר דומבה מחברת מקורות הרצה על מים להשקיה. לדבריו, "כיום מוזרמים כ-250 מיליון קוב מים עבור הנגב, והיעד העתידי הוא להגיע ל-500 מיליון קוב בשנה. השאלה כיצד מביאים מי השקיה נוספים לנגב במחיר שיהיה כדאי לחקלאים מבחינה כלכלית היא בעיה לא פשוטה בכלל".

הקהל הרב שהגיע למושבי הכנס. צילום: יואב דביר

כך נולדה התכנית להעברת מים שוליים מאזור המרכז לטובת החקלאות בנגב. בין היתר מדובר באיסוף מי שטפונות מנחלי איילון, ירקון ושורק וטיהור קולחים מערי המרכז. "נושא הדאגה למים עבור הנגב אינו רק כלכלה, אלא קשור גם באיכות הסביבה, התיירות ובטחון הנגב", סיכם ד"ר דומבה.

כהקדמה להרצאה הבאה, שעסקה בנושא שיקום קרקעות חקלאיות בעקבות נזקי צוק איתן, ציין עמי אוליאל שקק"ל ממלאת תפקיד חשוב בשימור הקרקע בנגב. על ידי כך שהיא נוטעת ברחבי הנגב שיחים ולימנים קק"ל תורמת למניעת סחף ולשימור הקרקע. אוליאל הזכיר גם שבעקבות מבצע צוק איתן קק"ל משקמת את הדרכים החקלאיות והביטחוניות.

ד"ר מנחם אגסי מהתחנה לחקר הסחף פירט את הנזקים העיקריים שנגרמו בשדות עוטף עזה במהלך המבצע: הידוק הקרקע וטחינתה לאבק דק, כתוצאה מנסיעת טנקים ורכבים כבדים; חפירות בקרקע לשם הגנת הכוחות; שאריות תחמושת וזחלים שנשארו בשטח.

"חומרת הנזק הושפעה מהיקף הפעילות, מסוג הקרקע ומענפי הגידול השונים", ציין ד"ר אגסי והוסיף כי "הכניסה הבהולה לשטח בשלב השני של המבצע ושינויי מיקום של הכוחות כתוצאה מהפגזות האויב החמירו את הנזק". הוא מסר בהצרצאתו מידע מפורט לגבי עונות תכנית השיקום: הצנעה מהירה של שכבת האבק העליונה לתוך הקרקע, תיחוח שכבת הקרקע המהודקת וסילוק שאריות התחמושת בצורה בטוחה.

תכנית השיקום יצאה לדרך לאחר עריכת בדיקות כימיות של שכבות הקרקע. השיירים סולקו באופן ידני מהשדות, שנחרשו שתי וערב כדי שהאבק יחדור לסדקים וייעלם מפני השטח. לאחר מכן התבצע חריש לעומק כ-40 ס"מ, כדי להמשיך בסילוק האבק. בשלב הבא נזרע "זבל ירוק" - קטנית או גידול אחר לשיפור פוריות הקרקע. בהמשך פוזר קומפוסט או זבל אורגני ללא הצנעתו.
לאחר כל הפעולות האלו חזרו השדות לשימוש החקלאי, והמומחים ממשיכים לעקוב אחר השפעת פעולות השיקום על תנובתם כדי להפיק לקחים לעתיד.

ד"ר אורי ירמיהו מהמינהל למחקר חקלאי הרצה על השקיה במים מאיכויות שונות. "אני לא חושב שיש עוד מקום בעולם עם כל כך הרבה סוגי מים כמו בישראל: מים שפירים (מותפלים, מי תהום, מי כנרת, מי מקורות), קולחים ומליחים. כמובן שסוגי המים לעיתים מתערבבים ביניהם. כל מגדל חייב להיות מודע באופן מתמיד להרכב המים ולטפל בצמחים בהתאם".

ד"ר ירמיהו ציין שהמים כוללים מינרלים נחוצים, מינרלים מזיקים, חומרים אורגניים ומזהמים. לדבריו, אחת הבעיות המרכזיות באיכות המים בנגב המערבי היא עודפי בורון, הנמצא בהם בריכוז גבוה. לדבריו, "השקיית חלקות כותנה במים מליחים הפכה את הקרקע לבלתי מתאימה לגידולים אחרים".

"במי הקולחים יש ריכוז גבוה יחסית של זרחן, אשלגן ונתרן, ומי שמשקה במים אלה חייב לקחת זאת בחשבון", ציין ירמיהו. "במים המותפלים, לעומת זאת, חסר לעיתים מגניון, מה שעלול לפגוע בגידולים". ניסויים שנערכו בגידולים שונים מלמדים שבהשקיה במים איכותיים ניתן להשתמש בהרבה פחות מים לקבלת יבול אופטימאלי. מצד שני, מים אלה בדרך כלל יקרים יותר.

מושב שלישי: ענפים חקלאיים

המושב בנושא ענפים חקלאיים נערך בראשות אלי אהרון מארגון מגדלי הירקות וסקר שלושה תחומים מרכזיים: ירקות, בעלי חיים ומטעים.

מנהל ענף הירקות במועצת הצמחים נונה ארליך התמקד בנגב המערבי כאסם הירקות של המדינה וציין שבישראל הפדיון לחקלאים מענף הירקות מגיע לכ-6.5 מיליארד ₪ בשנה. "למרות הקשיים והמשברים, החקלאות נמצאת בצמיחה מתמדת", אמר ארליך והציג נתונים כלליים לגבי גידול ירקות בישראל: 2,300,000 טון ירקות מיוצרים בשנה על ידי כ-3,000 מגדלים. כ-530,000 דונם משמשים לגידול ירקות, מתוכם כ-75,000 בחממות. הירק הנפוץ ביותר בישראל הוא תפוח האדמה, שתנובתו מגיעה ל-285,000 טון בשנה. העגבניות נמצאות במקום השני עם 154,000 טון, והמלפפונים במקום השלישי עם 94,000 טון.

השוק המסורתי לייצוא חקלאי מישראל היה תמיד מערב אירופה, אבל בשנים האחרונות רוסיה תופסת רוסיה מקום מרכזי של כ-50% מכלל הייצוא. עקב המשבר ברוסיה וירידת שער הרובל, רווחיהם של היצואנים נשחקו בלמעלה מ-40%.

לדברי ארליך, ב-25 השנים האחרונות הוצאות החקלאים גדלו פי חמישה, אבל מחיר הירקות עלה רק פי שלושה. "החקלאים שרדו לאחר שעברו תהליך התייעלות, למשל בכל הנוגע לבחירת זנים וחיפוי שטחים, ולכן שרדו.


מנהל אגף בעלי חיים בשירות המקצועי במשרד החקלאות איציק מלכא הציג את גידול בעלי החיים בנגב המערבי. הוא ציין שכ-40% מתפוקת החקלאות הישראלית מבוססת על משק חי, כאשר ענף הלול מהוווה 44% וענף הבקר 40% מתפוקת בעלי החיים.

כ-1.3 מיליארד ליטר חלב מיוצרים בישראל, ותצרוכת החלב הממוצעת היא כ-170 ליטר לנפש בשנה. 13 רפתות בקיבוצים בנגב המערבי מייצרים יותר מ-45 מיליון ליטר חלב בשנה. באזור הדרום גדלים 43% מהכבשים, בעיקר על-ידי למעלה מ-1,000 מגדלים מהמגזר הבדואי.

ענף הלול מהווה 17% מכלל החקלאות בישראל. 500,000 טון פטמי עופות למאכל מיוצרים בשנה, והתצרוכת לנפש עומדת על כ-43 קילו עוף בשנה. היקף הייצור של ביצי המאכל מגיע ליותר מ-800 מיליון ₪.

בנוסף מגדלים בישראל כ-46,000 טון דגים בשנה, שהם כ-6.5 ק"ג לנפש. כ-500 דבוראים מייצרים כ-3,200 טון דבש ב-100,000 כוורות, והערך המשמעותי של הדבורים הוא בהאבקה, ולאו דווקא בדבש. ערכה של ההאבקה, המשמשת עבור גידולים כגון תפוח, שזיף, אגס, אבוקדו, מנגו ועוד נאמד בכ-2 מיליארד ₪ בשנה.

ד"ר ערן רווה ממינהל המחקר החקלאי סקר את מצב פרדסי ההדרים והמטעים בנגב המערבי. הוא ציין שהגידול העיקרי בנגב הוא ההדרים והזכיר גידולים בולטים נוספים כמו חוחובה (צמח מדברי שזרעיו משמשים להפקת שמן), פסיפלורה, צבר ואבוקדו.

בהיקף קטן יותר מגדלים בנגב גם רימונים (80% מהתוצרת מיועדת לייצוא), גויאבות, שקדים, אננס, מנגו, זיתים לשמן ולמאכל וצמחים ממשפחת הקקטוסים כגון פיטיה וקובו. לדברי ד"ר רווה, ישנם עוד מטעים רבים שיכולים לשגשג באקלים ובקרקע של הנגב, כגון גפן למאכל בחממות, שיזף, ליצ'י, אפרסמון, פאפיה, אנונה, קרמבולה ועוד. הוא הציג את האתגר שבכניסה לענפים חדשים: "אם נזמין היום שתילים לשנה הבאה, נקבל פירות רק בעוד שלוש שנים. כלומר, אנחנו מעריכים שיהיה ביקוש לפרי בעוד 4 שנים".

סיכום וחלוקת פרסים

סיכם את היום מנהל קרן יק"א זאב מילר. הקרן עוסקת בפיתוח ההתיישבות בנגב ובגליל ומילר דיבר על הקשר בין חקלאות לחינוך וקרא לעידוד תלמידי בתי הספר התיכוניים ללמוד חקלאות. לדבריו, דווקא בבתי הספר היסודיים מגלים יותר ויותר רצון ללימודי חקלאות, אבל בבתי הספר העל יסודיים המקצוע נמצא בסכנת הכחדה. בסיום הכנס העניק מילר פרסים לסטודנטים וחוקרים מצטיינים, שעבודותיהם הוערכו כמחקרים פורצי דרך וחדשניים במיוחד.

לאחר יום מרתק וגדוש בהרצאות, אין כמו יציאה לאוויר הפתוח. איש המחלקה לקשרי ציבור בקק"ל אלישע מזרחי וד"ר אלי צעדי ממינהל המחקר החקלאי הדריכו את הקבוצה בטיול בין מרבדי פריחת הכלניות המרהיבה ביער שוקדה.

הטיול נערך ביום חורפי, בהפוגה בין הגשמים. ד"ר צעדי נתן לחברי הקבוצה הסבר קצר על הכלניות ומזרחי סיפר להם על מחקר שקק"ל שותפה בו, הבוחן את יחסי הגומלין בינן לבין עדרי הבקר. לא מפתיע שרעייה אינטנסיבית פוגעת בכלניות, אבל מתברר שגם הוצאת העדרים לחלוטין מהשטח אינה מועילה לפרחים. "עוד יש לנו הרבה מה ללמוד, אבל אין ספק שלעדרי הצאן יש חשיבות", ציין מזרחי והוסיף: "יותר ויותר מטיילים מגיעים לאזור בעונת הפריחה, ותושבי הנגב המערבי נהנים מכך".

כלניות ביער שוקדה. צילום: יואב דביר