נטיעות ואירועים קהילתיים ביער

מדרך הטבע, עם התפתחותו של היער הקהילתי, ילכו ויתרבו האירועים הקהילתיים המתקיימים בו. היער הופך מקום מפגש לאירועים תוססים כגון נטיעות ט”ו בשבט, חגיגות יום העצמאות וצעדות, אירועי סוף שנה של בתי ספר ופעילויות של חברות ומפעלים. לצד אלה מתקיימים אירועים משפחתיים פרטיים כגון ימי הולדת וטיולי משפחות. להלן כמה דוגמאות לאירועים כגון אלה.

אירועים קהילתיים

חנוכה - סובו ונסוב

הפנינג משפחות ביער קהילתי מגדל העמק. לאורכו של מסלול הליכה ביער הוצבו תחנות הדרכה וסדנאות יצירה. לצד הסופגניות נערכת פעילות מגוונת: תחנות יצירה לילדים ונוער, חידון על העיר והיער, הצגת ילדים, גרפיטי, פיתות בטבון ותחנה מוזיקלית של ילדים ממרכז המוזיקה. האירוע מנוהל על העירייה והמתנ”ס יחד עם מתנדבי היער הקהילתי, תנועות נוער, שותפות 2000 וקק”ל.

נשות אופקים מבשלות

פסטיבל אוכל אתני. במסגרת תכנית העצמה נשית, מתקיים פסטיבל אוכל אתני במצודת פטיש שביער הקהילתי אופקים. כל אישה מבשלת אוכל אתני על פי מוצאה ולובשת בגדים מסורתיים האופייניים לעדתה. הארוחה מלווה בהסברים על טבעו ומקורו של האוכל.

צעדת עדי

מתקיימת ביער כוכב יאיר - צור יגאל. צעדה מסורתית המתקיימת מדי שנה בתחילת אפריל. רבים מתושבי היישוב והאזור צועדים לאורך כחמישה ק”מ בנופי היער וחוצים את אפיק נחל אלכסנדר. לאורך המסלול יש תחנות הדרכה ופעילות על היער והסביבה.

צעדת אשר

מתקיימת ביער קהילתי שלומי בתחילת אפריל בהשתתפות מאות מתלמידי בתי הספר היסודיים בעיר, תוך הפעלות והדרכות על היער והסביבה.

יום העדות

מתנהל ביום העצמאות ביער ראש העין. העירייה הפכה את השהייה ביער לאירוע בעל נופך קהילתי בשם “יום העדות ביער”, שבו מדגישים את העדה התימנית. ביער מוקמות תחנות המספרות על מורשת העדות. אנשים מרחבי העיר, חלקם בלבוש מסורתי, אופים לאפות בטאבון, וברקע מתנגנת מוסיקה אופיינית.

נטיעות קהילתיות ואירועים בט"ו בשבט

היערות הקהילתיים קטנים ולכן יש חשיבות רבה בהגדלת היער ובהרחבת פוטנציאל התרומה שלו לקהילה. הנטיעה הקהילתית מתקיימת בתקופת ט”ו בשבט והיא תורמת לחיזוק הקשר בין התושבים ליער. הנטיעות מגובות בהדרכות והפעלות בנושאי הטבע והיער.

הנטיעות החדשות ביער הקהילתי נעשות תוך הקפדה על בחירת מיני עצים המתאימים לשטח שבקרבת העיר, לנוף העתידי הרצוי של היער ולהיבטים אקולוגיים נוספים.

ט”ו בשבט, חג האילנות והיער, הפך ליום חג של ממש ביערות הקהילתיים. רבים מגיעים ליער לחגיגה שבכל יישוב לובשת מסורת משלה. לדוגמה: “חגיגה בירוק” - מתקיימת בפארק יער שֹהם ו”טיול מוסיקלי בשביל הפריחה” מתקיים מדי שנה ביער ראש העין. האירועים מאורגנים על ידי הרשות המקומית ומתנדבים מהקהילה, בשיתוף קק”ל.

פעילות עם ילדים ביער עזריקם. צילום: טלילה ליבשיץ

דוגמאות לנטיעות

ביער פסגת זאב-נוה יעקב, נטעה הקהילה בשיתוף קק”ל מדרון שלם בעצי חורש ויער, ואף התוותה בו את שביל “שפני הסלע”. כך נוסף קטע יער בספר מדבר יהודה.

גדות נחל גוברין ביער מרשה שוקמו בעזרת תושבי היישוב נחושה, שנרתמו לפעולת נטיעות נרחבת של בוסתנים לאורך הגדות.

בערוצו של נחל שמריה, במועצה האזורית מרחבים, מטפחים התושבים ומשקמים בוסתנים ולימנים שראשיתם בתקופה הביזנטית, כולל שיקום העצים הוותיקים לצד נטיעות חדשות מדי שנה. לאורך גדות נחל רבה ביער ראש העין ניטעו עצי חורש טבעי ובוסתן, ובוצע טיפול לעידוד התחדשות טבעית של צמחי גדות נחלים.

באזורים נרחבים בשרון, ברמת מנשה ובגבעות אלונים צמחו בעבר יערות נרחבים של אלוני תבור. יערות אלה הושמדו ברובם. יערני קק”ל, בשיתוף עם התושבים, זורעים בלוטים של אלון התבור כדי לזרז את תהליך התחדשות היער ולהגדיל את שטחו. הפעילות נעשתה ביער כוכב יאיר במסגרת מסע אקולוגי של קק”ל “להשיב את האלון לשרון”, ביער מגדל העמק וברמת מנשה. הבלוטים נאספים מעצים הצומחים במקום והם נזרעים לאחר טיפול מתאים.

“להשיב את שיטת הנגב לערבה” - מבצע המתקיים ביישובים חצבה, צופר ועין יהב. התושבים, בסיוע קק”ל, אוספים ומנביטים זרעים של עצי שיטה. תחת הכותרת “אמץ עץ שיטה”, ניטעים השתילים בשטחים מופרים מסביב ליישובים כדי לשחזר את נוף עצי השיטה שהיה במקום טרם ההתיישבות ולהפוך את סביבת היישובים למטופחת ומזמינה.

כתיבה: משה שלר