היו זמנים: ארכיון הצילומים של קק"ל חושף צילומים נדירים מהקמת קיבוץ אלונים

79 שנים לאחר ההתיישבות באדמות קוסקוס תחתית, חושף ארכיון הצילומים של קק"ל תמונות מיום העלייה לקרקע ומהשנים הראשונות. נוסטלגיה במיטבה.

ב-20 ביוני של שנת 1938 הגיעו חברי קיבוץ אלונים להתיישב באדמות קוסקוס תחתית שבצפון עמק יזרעאל, אזור הכניסה לקיבוץ של ימינו. ימים ספורים לאחר מכן הגיעו למקום שני צלמים – זולטן קלוגר ואברהם מלבסקי, אשר תיעדו דרך עדשת המצלמה שלהם את הימים הראשונים לעלייה לקרקע ואת הקמתם של יישובי חומה ומגדל. השניים צילמו ב-27 ביוני 1938 את חברי הקיבוץ בונים את חומת האבנים מאבני הבניינים העתיקים של הכפר ג'ידה, שמטרתה הייתה להקיף את הקיבוץ ולהגן עליו.

מראה כללי של קיבוץ אלונים בימי הקמתו. צילום: אברהם מלבסקי, ארכיון הצילומים של קק"ל
מראה כללי של קיבוץ אלונים בימי הקמתו. צילום: אברהם מלבסקי, ארכיון הצילומים של קק"ל

79 שנים לאחר מכן חושף השבוע ארכיון הצילומים של קרן קימת לישראל את הצילומים הנדירים של קלוגר ומלבסקי ושל צלמים נוספים, שרון ויץ, יעקב רוזנר וזאב וילנאי, שהנציחו את תקופת הקמת הקיבוץ. התמונות ההיסטוריות והייחודיות שופכות אור ונותנות הצצה אל החיים באותה התקופה ועל השנים הראשונות של קיבוץ אלונים.

סיפור הקמת הקיבוץ התחיל כאשר אלכסנדר זייד, מאנשי השומר, קרא להקים קבוצת רועים שתסייע לשמור על אדמות קרן קימת לישראל באזור שייח אבריק (היום קרית טבעון). באוגוסט 1935 הגיעו שלושה צעירים, חברי תנועת הנוער העובד והלומד, אל תחנת קריית חרושת של רכבת העמק, ועם הזמן הצטרפו אליהם חברים נוספים. בשנת 1937 עברה קבוצת רועים למחנה עצמאי באחת מגבעות שייח אבריק, ולאחר זמן מה החליטו החברים להצטרף לקיבוץ המאוחד. עם הזמן הוקם צריף חדר אוכל, צריפים, אוהלים ומגדל שמירה. בתחילת שנת 1938 הוחלט לקרוא לקבוצת הרועים בשם קיבוץ אלונים, על שמו של העץ הדומיננטי ביותר באזור. ביוני אותה שנה עבר הקיבוץ להתיישבות הקבע שלו, באדמות קוסקוס תחתית, המקום בו היישוב שוכן היום.

אוסף התצלומים של קרן קימת לישראל הוקם בשנת 1920 ומקיף מעל 110 שנות צילום ארץ-ישראלי. האוסף מכיל למעלה מחצי מיליון תצלומים בשחור-לבן ובצבע.