לא כורתים – פקודת היערות

כריתת עצים מבוקרת בשורש. צילום: פלאש 90, ארכיון הצילומים של קק"ל

כל עץ בוגר בישראל מוגן מפני כריתה על פי חוק. ראיתם אדם שעומד לכרות עץ? רוצים לבדוק האם ניתן לעץ מסוים היתר כריתה או העתקה למקום אחר, או לחלופין לבקש כזה? לפניכם מידע על החוק ועל הגורמים המוסמכים לטפל בנושאים הקשורים בכך

היום, עם התפתחות הטכנולוגיה, התמעטות העצים, וההכרה בחשיבותם הרבה לאקלים ולאיכות הסביבה, כריתת עצים היא כבר לא עניין של מה בכך – היום אף אחד לא יכול לכרות עץ כי הוא צריך לחמם את הבית, לבשל או לבנות רהיט, כפי שהיה בעבר, אלא הדבר כרוך באישורים והיתרים. כן, יש מי שמגן על העצים.

במדינת ישראל קיימים חוקים ששומרים על העצים. החוק העיקרי שעליו אנו מתבססים הוא חוק "פקודת היערות" (1926) – "ירושה" מתקופת המנדט הבריטי בארץ ישראל שמטרתה להגן על העצים ולמנוע כריתות מיותרות. החוק קבע את שמות העצים והשיחים שהם אילנות מוגנים, ביניהם: אורנים, זיתים, חרובים, אלונים, אלות, ארזים, משנת 2008 נכללים ברשימה זו כל העצים – כולם!

לפי חוק זה אסור לכרות או להעתיק עץ ללא אישור מהגורם המוסמך לכך – פקיד היערות האחראי על האזור שבו צומח העץ – פקיד היערות מקרן קימת לישראל, או ממשרד החקלאות, או העירייה או הרשות המקומית. המעוניינים לכרות או להעתיק עץ צריכים לפנות ולקבל היתר לכך על פי החוק. טפסים להגשת בקשה כזו, אם צריך, תמצאו באתר קק"ל בקישור שכאן»

בנוסף לכך, שני הגופים – משרד החקלאות וקק"ל – פועלים כדי לאכוף את החוק ולהגן מפני כריתה לא חוקית, אם וכאשר היא מתבצעת בשטח. מחלקת הפיקוח של קק"ל אוכפת את החוק בתחומי היער ומשרד החקלאות בתחומי השטח העירוני.

שיקום היער השרוף בביריה. צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל

להתערב או לא?

כל אחד מאיתנו יכול לבקש ממבצעי הכריתה/העתקה לראות את האישור. במקרה של ספק צריך לדווח על החשוד למחלקת הפיקוח של קק"ל, או לממונה על האזור בקק"ל, או לפיקוח מטעם משרד החקלאות. כל אחד רשאי להגיש תלונה על כריתת עצים או העתקתם שלא בהיתר, גם אם היא לא מתבצעת כנגדו (כריתת עצים בפירוש פוגעת גם בנו!). מומלץ להגיש תלונה בכל מקרה מהר ככל האפשר. באתר משרד החקלאות תוכלו להגיש תלונה בקלות דרך הדואר האלקטרוני – בקישור שכאן»

עץ תחת עץ

החוק החדש (משנת 2008) קובע כי גם אם התקבל אישור לכריתת עץ, מי שכרת אותו חייב "לשלם" בנטיעות חדשות לפי נוסחה אחידה (הכוללת פרמטרים וקריטריונים כגון: מין העץ, מיקומו, גילו, גודלו ועוד) לחישוב ערכו של העץ. בהתאם למדדים נקבע "מחיר" הנטיעות החלופי. החוק הזה חשוב במיוחד, כי הוא דואג שגם אם נכרת עץ במקום אחד, לפחות כמות העצים שלנו ואיכותם לא תקטן.

ואיך יודעים מה ערכו של העץ? לחצו על הקישור שכאן ובדקו במחשבון באתר משרד החקלאות מה הערך החלופי לעץ»

מטילים ספק? מותר לכם

מה אפשר לעשות במקרה שניתן היתר, אך נראה שזה לא נעשה בצדק או בשכל?

עצים רבים ניצלו מכריתה או מהעתקה הודות למודעותם ולהתערבותם של התושבים. במקרה שניתן היתר, ונראה לכם שאין סיבה לפגוע בעץ, מומלץ לפנות לפקידי היערות הארציים בקק"ל או במשרד החקלאות, ולערער על ההחלטה. כמו כן, אפשר להיעזר בעמותת "אדם, טבע ודין" בת"א, המסייעת בהגנה על עצים. איסוף חתימות, שיצורפו לערעור, עשוי לסייע להציל את העץ.

מצאתם לנכון לערער על אישור כריתה או העתקה של עץ? היכנסו לאתר קק"ל והגישו טופס ערר כפי שמפורט במידע»

לא לפגוע! שקדיות בנפתלי. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

למי פונים?