ירוקה לה יחדיו

יער ירושלים. צילום: יוסי זמיר, ארכיון הצילומים של קק"ל
ירושלים נמצאת בהרי יהודה ומשופעת באתרי טבע ומורשת. יער ירושלים, שנטעה קק"ל, הוא אחד היערות החשובים ביותר, והוא מהווה את הריאה הירוקה הגדולה של העיר
מיקומה הגיאוגרפי של ירושלים בהרי יהודה, הממקם אותה בגובה של כ-500 עד כ-850 מטר, מעניק לה במתנה נופים קסומים של יערות, גאיות וקו אופק רחוק ביום בהיר. כדי לשמר את נופי הארץ ולחזק את יערות עיר הבירה של ישראל, נרתמה קק"ל לנטוע עצים סביב העיר. אז אולי הדובים והאריות לא יחזרו להסתובב חופשי באזור, אבל היערות של היום בהחלט אינם מביישים את היערות שפארו את האזור בעבר.

יער ירושלים

בירושלים נמצא אחד מהיערות הגדולים והחשובים ביותר שנטעה קק"ל – יער ירושלים. יער זה, שגובל בשכונות בית הכרם, עין הכרם, יפה נוף, הר נוף וגבעת שאול, הוא הריאה הירוקה העיקרית של בירת ישראל.

בין מיזמי הבינוי והפיתוח הרבים שמתנהלים בבירה, זוכים תושבי העיר והמדינה כולה ליהנות גם מפריחה, צל עצים וציוצי ציפורים. ביער קיים מגוון רחב של עצים, כגון: אורן, ברוש, אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית, חרוב, זית, תאנה, רימון ורבים אחרים. גם בעלי חיים רבים שוכנים ביער, ובהם חרקים, זוחלים ובעלי כנף, וביניהם מקננים בו נצים (עופות דורסים).

אחד האתרים המפורסמים ביותר ביער הוא חורשת האומות, שבה נוהגים מנהיגים מרחבי העולם המגיעים לישראל לנטוע עצים, בדרך כלל אחרי ביקור במוזיאון "יד ושם" להנצחת השואה הנמצא סמוך ליער. כך מסמל יער ירושלים את דרכה של מדינת ישראל, מהחורבן שנפל על העם היהודי עד לתקומתו המחודשת במדינת ישראל שבירתה ירושלים. בין הנופים המרהיבים של היער ניתן למצוא עדויות לקיומה של חקלאות קדומה באזור. טיול ביער ירושלים, במעיינות או בסטף יכול לחשוף את המטיילים לנושא ולקשר ההיסטורי של ירושלים והעם היהודי, וגם לחקלאות שהתקיימה בהרי ירושלים לאורך אלפי שנים.

לאורך השנים נאלץ יער ירושלים להיאבק על קיומו. מתוך 4,700 הדונמים שעליהם הוא ניטע במקור, נותרו כיום רק כ-1,250 דונמים – יתר השטח הופקע לצורך תכניות בנייה ופיתוח. קק"ל, יחד עם השכונות הסמוכות ליער ירושלים, מפעילה מטה להצלת היער, מתוך רצון להוכיח כי השמירה על בירת ישראל אינה מתבטאת רק בבנייה עירונית, אלא גם בשמירה על הריאה הירוקה של העיר.
ילדים משחקים ביער ירושלים. צילום: דן זומר, ארכיון הצילומים של קק"ל

פארק ירושלים

הפארק המטרופוליני של ירושלים ממוקם בשולי העיר ולא בתוכה והופך את השטחים העזובים שסביב לעיר ממטרד למשאב עבור התושבים.

הפארק מהווה ריאה ירוקה, מאפשר טיולים, רכיבה בטבע ופעילויות פנאי ונופש לתושבים, והוא משמר אתרי מורשת וערכי טבע על פי העיקרון של פיתוח בר קיימה. פארק ירושלים כולל מגוון רחב של פארקים משניים ביניהם: פארק עמק מוצא, פארק עמק הארזים, פארק עמק רפאים ופארק עמק צופי, שמורות טבע, יערות (ביניהם גם יער ירושלים) וגנים לאומיים.

הפארק נמצא בשלבי ביצוע מתקדמים, תוך שיתוף פעולה בין קק"ל, עיריית ירושלים, הרשות לפיתוח ירושלים ורשות שמורות הטבע והגנים.
הפארק המטרופוליני של ירושלים מבקש להראות כי פיתוח עירוני ופיתוח סביבתי יכולים ללכת יד ביד. המקום, שהיה בעבר שטחים פתוחים שסבלו מהזנחה ולכלוך, הופך לפארק מטרופוליני ירוק ופורח.

בפארק ניטעו גנים ועצים, לצד מסלולי הליכה, מסלולי רכיבה על אופניים ומתקני נופש, והוא הצטרף ליער ירושלים כריאה ירוקה נוספת. פארק ירושלים, כמו יער ירושלים, מדגימים כיצד מספקת עיר הבירה של ישראל, לצד תפקידה הלאומי, גם דוגמה לפיתוח עירוני-סביבתי לרווחת תושבי העיר והמדינה כולה.

מסלולי טיול ביער ירושלים
פארק ירושלים. צילום: יוסי זמיר, ארכיון הצילומים של קק"ל