נטיעות צופניות בגבולות

ילדי משפחת שחר ממושב קלחים בעוטף עזה בנטיעות צופניות בשטחי החקלאות של העוטף. צילום: הדבש של עידו, קלחים

לכבוד ט"ו בשבט, ועל רקע מלחמת חרבות ברזל, נוטעות קק"ל ומועצת הדבש עצים צופניים באזורים שנפגעו מהלחימה. המטרה – להציל את דבורת הדבש ולהחזיר את הצבע הירוק

תופעות היעלמות הדבורים והחשש מפני היכחדותן מתרחבות משנה לשנה. קק"ל, שנרתמה למאמץ להצלת החרק המעופף החשוב הזה, מגדלת שתילים ועצים צופניים למען הדבוראים, שמהם יכולות הדבורים להפיק את הצוף, החיוני לקיומן. השנה, ובט"ו בשבט בפרט, על רקע המצב בשטחים החקלאיים שנפגעו במלחמה, יתקיים חלק ניכר מהנטיעות הצופניות בעוטף ישראל, ובגבולות המדינה בצפון ובדרום.

חשש אמיתי לעתיד ייצור המזון מן הצומח בעולם

דבורת הדבש אחראית להאבקת 80% מהגידולים החקלאיים בעולם. לכן להיעלמותה יש השלכות רחבות מאוד, עד לחשש אמיתי בדבר עתיד ייצור המזון מן הצומח. הסיבה העיקרית הנחקרת לתופעת היעלמות הדבורים, היא מחסור במזון לדבורים, כלומר, צוף. כאן נכנסות לתמונה קק"ל ומועצת הדבש, המקיימות פרויקט רחב היקף, שבמסגרתו ניטעים כ-45 אלף עצים ושיחים צוּפָנִיִים ברחבי הארץ, במטרה לתת מענה להתמעטות צמחי הצוף ולהרחיב את מגמת הפריחה שלהם.

"קק"ל מגבירה את שיתוף הפעולה עם מועצת הדבש על מנת לחזק את פריחת העצים הצופניים", אומר חגי יבלוביץ, מנהל מדור הזרעים בקרן קימת לישראל. "בשנים האחרונות נעשה תהליך של דיוק וייעול התהליך במטרה לסייע לדבוראים ולענף הדבש, ובו בזמן לקבל את כל שירותי המערכת שנותנים לנו העצים כגון קיבוע פחמן, יצירת חמצן ושמירה על הקרקע מסחף".

נתונים דבש*

  • בישראל מאות דבוראים המטפלים בעשרות אלפי כוורות הפזורות באלפי נקודות מרעה צופני ברחבי הארץ.
  • כ-80 אלף מהכוורות בישראל מאביקות גידולים חקלאיים של פירות וירקות.
  • ערך האבקת הדבורים לתל"ג החקלאי בישראל עומד על כ-4 מיליארד שקלים בשנה.

 

*הנתונים באדיבות מועצת הדבש.

הדבוראי עידו שחר ממושב קלחים וילדיו בארי (4) זוהר (7) וכרמל (9) בנטיעות צופניות בט"ו בשבט. צילום: הדבש של עידו, קלחים