מרץ 2017: ביער של ראש העין

יער ראש העין. שלווה וטבע במרכז הארץ. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
יש בו מסלולים לטיולים רגליים, חניונים לפיקניקים, אתרים ארכיאולוגיים, פריחות עונתיות ולהקות רבות של ציפורים נודדות חולפות מעליו: יער ראש העין. יער קהילתי, אמרנו?
אם אתם גרים במרכז (וגם אם לא) ואתם מחפשים טבע קרוב, כזה עם עצים, פרחים, ציפורים, שקט, מים ואווירה של "כאן אפשר לנוח", יער ראש העין הוא התשובה. היער הקהילתי הזה (שתושבי ראש העין שותפים בניהולו ובשמירה עליו) משתרע על פני כ-1,000 דונם, מכסה את מדרונותיו המערביים של השומרון ואחד מיובלי הירקון – נחל רבה – חוצה אותו.

ועכשיו, נצא לדרך: אחרי שהגעתם ליער, המשיכו מזרחה, עד לחניון "בצל האיקליפטוס", אם תמשיכו כ-200 מטרים נוספים, תגיעו לחניון נוסף, מכאן כבר לא תוכלו להמשיך ברכב. זה הזמן לחנות ולהתחיל לטייל ברגל (או באופניים) – המשיכו כ-400 מטרים נוספים בדרך היער ותגיעו לתחילתו של שביל פרחי הבר.

שביל פרחי הבר מקיים את מה שהוא מבטיח – אם תגיעו בחורף או באביב תיהנו מפריחות מרהיבות של רקפות, כלניות אדומות ולבנות, צבעוני ההרים, דבורנית ועוד, בסתיו תיהנו כאן מפריחת החצב המצוי, ואילו במרס-אפריל מככב כאן בן החצב היקינטוני. השביל מעגלי ומסומן באדום. הגעתם לראש הגבעה? אז אתם עכשיו במצפור אילן, שמשקיף על מערב השומרון ועל חורבת דייר, שבה שרידים של יישוב מהתקופה הביזנטית, ובהם בית בד, בור מים ומעט קירות. השביל המסומן ממשיך לדרך עפר – פנו ימינה והמשיכו בשביל פרחי הבר, עד לנקודת ההתחלה.

עִזְבֶּת צַרְטָה נמצא בחלקו המערבי של יער ראש העין. כדי להגיע אליו, תצטרכו לחזור למכונית. סעו ישר בדרך נחל רבה, ובכיכר הראשונה, בדרך הציונות, פנו ימינה עד לקצה השדרה, ושוב ימינה עד למרגלות היער, שם תוכלו לחנות. בצד החניון תבחינו בשביל אבן העזר, שעולה לעזבת צרטה, כשתגיעו אל האתר, תבחינו בשרידים של מבנה גדול ובורות עגולים.
מה היה כאן? בשנים 1000-1200 לפנה"ס היה האתר מיושב. שרידי מגורים פשוטים שנמצאו כאן מעידים על מגורי אנשים פשוטים, ככל הנראה רועי צאן. מאוחר יותר, הגיע היישוב לשיא פריחתו, ומעידים על כך שרידים של "בית ארבעת המרחבים", סגנון המאפיין את הבנייה בתקופה הישראלית.
מקורות אחרים מצביעים על כך שעזבת צרטה היא שביל אבן העזר, המקום שבו נלחמו בני ישראל בפלשתים.
עכשיו, אחרי שטיילתם והתעייפתם, הגיע הזמן לנוח באחד החניונים. חזרו למכונית בדרך שבה באתם והתמקמו למנוחה.

אזהרה: אין להיכנס לאפיק נחל רבה בעת שיטפון!

נא לא לדרוך על הפרחים בשביל, כדי שגם המטיילים אחריכם יוכלו ליהנות מיופייה של הפריחה.
שביל פרחי הבר. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל