ספטמבר 2017: מחורשת גדעון לנחל חרוד

מים זורמים וירוק בעיניים לצד הפלג המשוקם. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
מחפשים טיול עם מים? פלג ששוקם ובו מים נובעים ממעין עין חרוד הוא בדיוק המקום בשבילכם! בואו ותטיילו איתנו לאורך הפלג ותוכלו לראות גם שרידי טחנות קמח עתיקות
מה יותר נעים מלצעוד לאורך נחל שלצידו עצים ירוקים שתורמים לאווירה נעימה? קק"ל נטעה עצים באזור בשנות ה-90, והיום, לאחר שיקום אקולוגי, מוזרמים מים ממעיין חרוד לפלג שיורד לערוץ הראשי של הנחל. המטיילים במקום זוכים להתענג מהפלא – פלג שמסביבו הכול ירוק, בריכה ושרידי טחנות קמח וגם חורשה מוצלת ושלטי הסבר על המקום.

מה היה פה פעם? במאה ה-20 הייתה ליד המעיין "ביצה גדולה" שבקושי ניתן היה לעבד חלקים קטנים ממנה. קק"ל החלה לרכוש קרקעות בעמק, לבנות יישובים, לנקז את הביצה ולהפוך מרחבים שיובשו לשדות פוריים. פעולות הניקוז הסיטו את ערוץ הנחל המקורי, שהתייבש בעקבות כך. בשנים האחרונות משקמת רשת ניקוז ונחלים ירדן דרומי את נחל חרוד. ומה התוצאה? הערוץ המקורי שוקם וזורמים בו מים ממעיין חרוד, שביל כבוש חדש נסלל והוקמה רחבת חניה סלולה ונגישה לאנשים עם מוגבלויות.

נצמדתם להוראות והגעתם ליעד? מצוין! עכשיו עצרו וחנו ברחבת החניה בחורשת גדעון, ונצא לדרך. מומלץ להציץ בשלט שמוצב שם ובו קיים הסבר על האתר שאליו הגעתם ומפה. על גבי המפה מוצגים שני שבילים ותוכלו לבחור בין שתי אופציות: הליכה מערבה בשביל מעגלי שאורכו כ-500 מ' והליכה בשביל נוסף שפונה לכיוון מזרח לצד הפלג ומגיע לשרידי טחנות קמח.
השביל בדרך לטחנת הקמח. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

מערבה לשביל המעגלי

רוצים להגיע למים מהר? פנו שמאלה לכיוון מערב והתחילו לצעוד. לאחר הליכה קצרה תגיעו לבריכה יפהפייה שאורכה כ-15 מ' ועומק המים בה מגיע לחצי מטר. גרם מדרגות נוח יעזור לכם להגיע אליה בבטחה. מכאן תוכלו לשוב לנקודת המוצא. אם עדיין אתם רוצים להמשיך בטיול, המשיכו לצעוד בשביל, עד שתגיעו לגדה הצפונית של הפלג. משם אפשר לשוב דרך מעבר אירי, שבו זורמים מים רדודים.
שרידי תחנות הקמח לצד השביל. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

מזרחה אל טחנות הקמח

רוצים טיול קצת ארוך יותר? פנו ימינה (מזרחה) מרחבת החניה והתחילו לצעוד במורד הפלג. תוכלו להתרשם מהעצים שקק"ל נטעה, ביניהם עצי בוסתן שונים: זית, רימון, תאנה, שקמה, חרוב ותמר. בנוסף נטעה קק"ל – בחורשת גדעון הוותיקה שבה צומחים עצי איקליפטוס וחרוב – גם עצי חורש טבעי, כגון כליל החורש ואלה אטלנטית.

חורשת גדעון – מדוע היא נקראת כך? על שמו של השופט המקראי, גדעון בן יואש, שהציל את ישראל מיד מדיין. כפי שכתוב בתנ"ך, גדעון ומחנהו נחו במעיין חרוד ושם הוא ערך לאנשים שהתנדבו להתגייס לקרב מבחן. 300 הלוחמים שהצליחו ללקק/לשתות את המים, מבלי לכרוע על ברכיהם, נבחרו להכות במדיינים, ועשו זאת, כאמור, בהצלחה רבה.

בואו נמשיך הלאה. לכו כ-200 מ' נוספים, ותגיעו לקיר אבן. שלט שמוצב שם מתאר שכאן נמצאים שרידי טחנת קמח, שפעלה במקום עד תחילת המאה ה-20. מים מנחל חרוד הגיעו אל הארובה, הפעילו גלגל כנפיים, שסובב את אבני הריחיים, וכך נטחנה חיטה לקמח. לאחר שתצעדו 400 מ' נוספים תגיעו לשרידי ארובה ואמת מים של תחנת קמח נוספת. אם תמשיכו ותפנו מזרחה, לאחר 400 מ' תגיעו לשרידי טחנה שלישית שנמצאה באזור ושמה טאחונת אל-וויבידה.
נשאר זמן לביקור היסטורי קצר? אם תיכנסו לגדעונה ותסעו ברחוב הראשי לכיוון הגלבוע תגיעו לבית העלמין הישן של עין חרוד, שנוסד ב-1922. בו קבורים, בין היתר, ראשוני המתיישבים בעמק. מעניין לראות את הסגנון והתוכן של הכיתובים על גבי המצבות הישנות, המעידים על הקשיים הרבים שהיו לחלוצים בזמנים ההם.

* רמת הקושי של המסלול היא קלה והוא מתאים לכל המשפחה.
שכשוכית קרירה בחורשת גדעון. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל