נובמבר 2019: מה בין צ'רצ'יל והר דבורה?

תצפית מהר דבורה אל התבור. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
11 ינואר 2019
מסלול שמתחיל בדרך עם נוף מרהיב, וממשיך בעלייה להר דבורה, המפגישה את המטיילים עם עצים וצמחים רבים, ועם כמה אושיות בריטיות רמות מעלה
למי שיגיעו אל ראשו של הר דבורה (437 מ' מעל פני הים), שעומד בדד בצד הדרום-מזרחי של הרי נצרת, מובטחות תצפיות ייחודיות אל עמק יזרעאל, בקעת כסולות, הר תבור, מזרח הגליל והגליל התחתון, ועל הדרך מפגש עם עצים מעניינים. שווה את העלייה...

דבורה הנביאה, ברק הלוחם ונוף מרהיב

תחילת המסלול – גם למעפילים ברגל וגם למעפילים ברכב – היא בנסיעה בדרך נוף יער בית קשת, מכיוון נוף הגליל (נצרת עילית). כק"מ אחד לערך מתחילת הדרך תבחינו בקיר הבולט שמנציח את צ'רצ'יל, אחד מראשי הממשלה המוכרים ביותר של בריטניה, וכשלושה ק"מ אחריו תגיעו למרגלותיו של הר דבורה, שממנו יתחיל מסלול ההליכה. מומלץ לא למהר בדרך הזו, וליהנות מהנוף המרהיב שהיא חושפת.

החנו את רכבכם במפגש בין דרך הנוף שממנה באתם עם הדרך שעולה להר דבורה. לאותה נקודה מגיע גם שביל ישראל, שעולה גם הוא להר דבורה, ושביל נוסף שיוצא מאותה נקודה יורד אל נחל ברק. שמותיהם של ההר – דבורה, ושל הנחל – ברק קשורים לקרב שהתחולל באזור בין צבא ברק בן אבינועם לבין צבא יבין הכנעני, שסיסרא עמד בראשו. דבורה הנביאה הייתה זו שהזעיקה את ברק לעמוד בראש הצבא של השבטים זבולון ונפתלי, והוא וצבאו הביסו את הכנענים.

אם החלטתם להגיע לראש ההר ברכב – תוכלו לנסוע בדרך העפר בת שני הק"מ המגיעה לראש ההר. להולכים ברגל – עלו על שביל ישראל והתחילו לצעוד. כעבור כ-200 מ' תגיעו אל גדר בקר. חצו אותה דרך הפשפש.

תחילה תעברו ביער פארק של אלון התבור (אם תגיעו לכאן בחורף או באביב, תגלו כאן פריחה עשירה ומגוונת). כעבור כ-250 מ', יתווספו לנוף גם עצי אורן ירושלים ואתם תפגשו גם בדרך יער. פנו ימינה ומיד שמאלה, יחד עם שביל ישראל. עכשיו נותר לטפס כחצי ק"מ נוסף עד לדרך עפר, המקיפה את הפסגה כולה. הגעתם אל היעד!
אוהבים כאן את הבריטים. אנדרטת צ'רצ'יל. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

גבירתי המלכה

בשנת 1947 נישאה אליזבת מלכת אנגליה לבחיר ליבה, הנסיך פיליפ. יהודי בריטניה תרמו כסף כדי שחתונת הכסף של הזוג המלכותי תונצח, וכך, ממש על ראש הר דבורה, תפגשו אנדרטה גדולה ועליה כתובת המוקדשת לחתונת הכסף המלכותית.

אחרי שתקודו (רק אם ממש תרצו), תנוחו ותסיימו לשאוף את האוויר וליהנות מהנוף ותחליטו שהגיעה העת לחזור, אתם מוזמנים לעלות על שביל ישראל היורד במורד דרך העפר הרחבה. אם תרצו להשלים את המסלול – המשיכו עם שביל ישראל כ-800 מ' נוספים, ופנו שמאלה בדרך עפר, העוברת בלב יער מחטני. צעדו כק"מ נוסף עד שתגיעו לדרך עפר בסימון שחור, שיורדת לדבורייה. כמה צעדים הוספים ואתם עכשיו בדרך הנוף יער בית קשת. מכאן צעדו מערבה (שמאלה) כ-1.1 ק"מ בחזרה לרכב.

למי מביניכם שיעדיפו לקצר את הדרך חזרה – מפסגת ההר, כ-150 מ' אחרי שתעלו על שביל ישראל, תראו דרך בסימון אדום שיורדת לשמאל. עלו עליה ותגיעו ישירות למטה.

מוזמנים לצפות בתופעה ייחודית

ליורדים מהר דבורה לנחל ברק על השביל הכחול ושביל ישראל, צפויה הפתעה... רקפות מקדימות. ומה תראו? תפרחת ללא עלים. בדרך כלל אנו רגילים לראות את עלי הרקפת צומחים בהתחלה ורק לאחר מכאן פורח הפרח. תופעה זו נצפתה בשנים האחרונות בגלבוע, ומסתבר שגם כאן, בהר דבורה, צומחות כבר עכשיו רקפות ללא עלים. משערים שהסיבה לתופעה מפתיעה זו היא השינויים שחלים במזג האוויר בשנים האחרונות.

מבט על הר דבורה. באופק: התבור. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל