ינואר 2022: משלט י"ד

ינואר 2022: משלט י"ד

משלט י"ד – סיפור גבורה בפארק איילון-קנדה. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
מסלול טיול קצר בפארק איילון-קנדה, שמנציח את סיפור גבורת הלוחמים במשלט י"ד במלחמת העצמאות. בחורף המקום מרהיב ביופיו עם פריחות כרכומים, נרקיסים ורקפות

מידע על המסלול

עונה מומלצת: כל השנה.
אורך מסלול ההליכה: כ-600 מטר.
משך הטיול: שעה-שעתיים.
מתאים: טיול משפחות. מסלול הליכה מעגלי קל ונוח.
נקודת מוצא וסיום: רחבת החניה בכניסה למסלול. הכניסה משולטת בשילוט קק"ל.
מפה: מפת טיולים וסימון שבילים הפרוזדור והרי ירושלים (גיליון מס' 9).

טבע והיסטוריה בלב הארץ

פארק איילון קנדה, שבו נמצא המשלט, משתרע על פני כ-7,000 דונם, באזור שבו גבעות השפלה גולשות לאיטן לעבר עמק איילון. הפארק עשיר בנופי חורש טבעי, ביערות נטע אדם ובעצי בוסתן הפזורים במרחביו. בראשית החורף תיהנו כאן מפריחה משגעת של פרחי העונה, בהם כרכום חורפי, נרקיס מצוי ומרבדי רקפות, שפורחות בהמוניהן מסוף ינואר עד מרץ. בתחום הפארק ובסביבתו קיימים אתרים היסטוריים מרתקים, בהם גם משלט י"ד, שאליו פנינו מועדות, אתר המנציח סיפור גבורה ממלחמת יום העצמאות. קק"ל סימנה ושילטה באתר שביל טיול מעגלי קצר.
בהליכה בשביל בחודשי החורף תהיו מוקפים בפריחה יפה של פרחי בר. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

פעם הייתה כאן מגפה

ניכנס בשער הראשי של פארק איילון-קנדה ואחרי כ-150 מטר נפנה בפנייה הראשונה ימינה. נמשיך בנסיעה של כ-600 מטר בדרך העפר, עד לצומת, שבו נפנה שמאלה במעלה המדרון, על פי השילוט המכוון למשלט י"ד. בדרך נעבור על פני קבר שיח' אבן ג'בל, מבנה אבן מקורה בכיפה. האגדה מספרת ששיח' אבן ג'בל חי במאה השביעית לספירה ונספה במגפה שתקפה את המחנה הערבי שחנה באזור, אחד מ- 25,000 נספים באותה מגפה. כן, מגפות הן לא המצאה של המאה ה-21, הן תקפו את האנושות עוד משחר ההיסטוריה וגבו קורבנות רבים.

מקבר אבן ג'בל נשקפת תצפית מרהיבה על לטרון ועמק איילון ועל מרחבי מישור החוף שבין נתניה לאשדוד. התצפית ממחישה את המרחבים שנראו בימי מלחמת העצמאות גם ממשלט י"ד, שנמצא קרוב מאוד לכאן. באותם ימים הגבעה הייתה חשופה, דבר שהקל על מגיני המוצב הירדני. בימינו מכסה יער את גבעת המוצב.

מקבר אבן ג'בל ניסע עוד כ-250 מטר ונחנה ברחבה הקטנה שליד שלט הכניסה למשלט, המספר בתמציתיות את מה שהתחולל כאן במלחמת העצמאות.
דמיינו את הלוחמים מסתננים בגבעה החשופה. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

קבר עתיק ותעלות קשר

נצא לדרך בשביל שעובר בין עצי היער ולאחר כ-100 מטר נגיע לצומת שבילים. סמוך לצומת נמצא קבר ארגז חצוב בסלע, דומה לסגנון הקבורה שקיים בקברי המכבים. יש להניח שגם קבר זה שייך לתקופה הרומית. לידו נותרו סימני חציבה עתיקים בסלע, כנראה כדי להפיק חומרי בנייה.

בצומת נפנה שמאלה. עד מהרה נגלה מימין לשביל שתי תעלות קשר, שדופנותיהן בנויות אבן. קק"ל שיפצה את התעלות כדי שאפשר יהיה לטייל בתוכן בבטחה. כמה צעדים משם נמצאת עמדת תצפית אל עבר המרחב שבין לוד ורמלה עד אשדוד ואשקלון, בואכה רצועת עזה. בתצפית הוצב שלט המנציח את הנופלים בקרב הקשה על המשלט.

קבר מהתקופה הרומית, דומה לקברות המכבים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

כבשו את המוצב – ונאלצו לסגת

הסיפור של משלט י"ד במלחמת העצמאות הוא סיפור על לוחמים גיבורים שנקלעו לסדרה של טעויות ניווט ופיקוד ושילמו בחייהם. משלט י"ד היה מוצב ירדני חזק בעורף מתחם לטרון המבוצר, בצומת ששלט על הדרך הראשית לירושלים. כוחות צה"ל כבר נכשלו בשני קרבות מרים קודמים לכיבוש לטרון, והפעם החליטו לנסות לתקוף אותו דרך העורף, במשלטים י"ג וי"ד, ולא דרך חזית המתחם ומשטרת לטרון.

בלילה שבין 8 ל-9 ביוני 1948 יצא לדרכו מבצע "יורם" לכיבוש המשלט. בתום המבצע אומנם נכבש משלט י"ד לאחר קרב קשה, אולם, הכוח הישראלי מחטיבת הראל נותר עם פצועים והרוגים רבים, וללא תחמושת מספיקה, ונאלץ לסגת. הירדנים שבו והשתלטו על המקום ולטרון נכבשה רק 19 שנה אחר כך, במלחמת ששת הימים.

שביל המשלט מעגלי וההליכה בו קלה ונוחה. בסיומה נגיע חזרה לצומת שבו התחלנו ללכת וממנו נשוב לנקודת המוצא.

תעלת קשר במשלט י"ד. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל