התאמת אורן שחור לנטיעה בהר הגבוה בישראל

עמרי בונה, ניר הר ורועי הראל

אורן שחור (Pinus nigra) גדל באופן לא רציף מספרד ומרוקו במערב אגן הים התיכון ועד טורקיה במזרח, וממרוקו וקפריסין בדרום ועד לאוסטריה בצפון, אך עיקר תפוצתו היא במדינות דרום אירופה, חצי האי הבלקני וטורקיה.

בתחום התפוצה של המין במערב אגן הים התיכון, הוא גדל מעל החגורה של אורן ירושלים (P. halepensis) או אורן ימי (P maritima ), ואילו באזור הים-תיכוני בטורקיה הוא גדל מעל החגורה של אורן ברוטיה (P. brutia ).

באזורים אלה האורן השחור גדל עד לגובה טופוגרפי של 1,800 מ', ואילו באזור הים האדריאטי ומרכז אירופה הוא מופיע בגבהים נמוכים יותר של 250 ‑ 400 מ'. באזור הים-תיכוני האורן השחור גדל בתנאי אקלים המאופיינים בקיץ חם ויבש וחורף קר ולח וכמות משקעים שנתית של 400 ‑ 1,500 מ"מ, ואילו במרכז אירופה הוא גדל בבתי גידול המאופיינים בשלגים וטמפרטורות נמוכות (עד -30oc).

אורן שחור גדל היטב במגוון קרקעות, לרבות קרקעות גירניות ויובשניות, תכונות שבגינן הוא ניטע כמין מאוקלם לקיבוע דיונות חול ולשיקום בתי גידול מופרים באנגליה. ענפיו וצמרתו חזקים ועמידים במיוחד לרוח ולמשא של שלג וקרח, ומסיבה זו הוא ניטע גם במזרח המישורים הגדולים בארה"ב כמשבר רוח ולצידי כבישים. הגובה המרבי של האורן השחור נע בין 30 ל-50 מ' וקוטרו המרבי נע בין 1.5 ל-2.0 מ'.

למין זה ישנה עצה המתאימה לתעשיית העץ, והוא ניטע בשל כך בארצות רבות בעולם (מעבר לתפוצתו הטבעית), כגון ניו זילנד, בריטניה, צרפת, בלגיה, ארגנטינה וארצות הברית (Eckenwalder, 2009; Lee, 1968 מצוטטים ב-USDA, 20).

 להורדת המאמר »