אישורה של תכנית "יערות הקשת הגדולה" ג/ 17304 – מחזון למציאות

מאת: עמרי בונה, פינחס כהנא, שמעונה סבג וחנה יפה

בתאריך 10.12.2013 אושרה למתן תוקף תכנית המתאר "יערות הקשת הגדולה" ג/ 17304, בתום תהליך תכנון ארוך, שנמשך 17 שנים. התכנית, המשתרעת על שטח של 31,780 דונם, במורדות הדרום-מזרחיים של הרי נצרת, מגינה על המכלול הגדול ביותר של יערות נטועים וחורשים טבעיים בגליל התחתון. האזור, המשמש כמעבר בין הרי נצרת הגיריים והרמות הבזלתיות של מזרח הגליל התחתון, מצטיין בנופיו המרהיבים והוא ייחודי במגוון האקולוגי העשיר שבו. בתחום היער, עברו דרכים עתיקות, שחיברו את החורן עם מישור החוף וגם בימינו חוצים את המקום צירים של נופש ותיירות אזוריים וארציים.

בסוף שנות ה-90 (של המאה הקודמת), החלו להתפתח איומים תכנוניים על היער. העיקרי שבהם היה מצד עיריית נצרת עילית, ששאפה להתפתח מזרחה ולהתחבר לכביש 65 על חשבון נכסי היער. איומים נוספים לשלמות היער נבעו מהרצון להתרחבות של היישובים הערביים, מתכניות פיתוח ביוזמת המועצה האזורית גליל תחתון ומתכניות לפיתוח כבישים שיחצו את היער.

בשנים אלו קק"ל הובילה תהליך מורכב לשימור יער בית קשת, שכלל: הכנת תכניות-אב ומתאר ליער, פיתוח תשתיות לנופש ולתיירות, הובלת מסע של יחסי ציבור להצלת היער וקיום דיאלוג עם הגורמים שביקשו לפתח את האזור על חשבון היער, במגמה לשכנעם לשנות את תכניתם. בנוסף לכך, קק"ל קידמה סקר אקולוגי ומחקרים ביער ועודדה פיתוח יזמויות תיירותיות ביער, כדי לסייע במיצובו כאתר ערכי וייחודי, המתאים לפיתוח מיזמים של נופש ותיירות בשוליו, אך לחלוטין אינו מתאים לכל פיתוח אחר.

אישור התכנית, בניגוד לכל הסיכויים, מעיד על כך, שנחישות והתמדה בכל הרמות הארגוניות בקק"ל אפשרו הובלת תהליך מורכב, שבהדרגה הצליח להסיר את האיומים המרכזיים ליער וכן למזער ולהסיט את מרבית האיומים המשניים, כך שליבת היער לא נפגעה.

 להורדת המאמר