כמה מילים על הגלבוע
בגלבוע, כפי שמסופר בתנ"ך, התרחש אחד האירועים הטרגיים בתולדות עם ישראל. בני ישראל, בהנהגת המלך שאול, ניגפו מפני פלשתים. הפלשתים השיגו את שאול בגלבוע והרגו את בניו - יהונתן, אבינדב ומלכישוע. שאול העדיף ליפול על חרבו מאשר ליפול בידי אויביו. שמות פסגות הגלבוע מנציחים את שאול ובניו.
"הרי בגלבוע, אל טל ואל מטר עליכם ושדי תרומות", מקונן דוד על שאול ובניו, ואמנם, כמעט אין מעיינות בהר הזה. מיעוט המים גרם לכך שבמהלך ההיסטוריה לא קמו בגלבוע יישובים רבים ומרחביו סיפקו עשב לעדרי צאן ובקר.
בשלהי מאי 1948, זמן קצר לאחר פרוץ מלחמת העצמאות, כבש צה"ל את הכפר הערבי זרעין (ליד תל יזרעאל). יישובים ערביים בגלבוע ובמזרח עמק יזרעאל ננטשו, אך ב-10 ביולי כבש הצבא העיראקי את הרכס ממזרח עד לכפר מזאר (הר גיבורים של היום). המטה הכללי לא יכול היה לשלוח תגבורת. אנשי העמק ערכו גיוס כללי ובלילה שלפני ההפוגה השנייה, 18¬-19 ביולי 1948, טיפסו במסע מפרך לפסגת הר ברקן והעניקו למדינת ישראל את ראשו של הגלבוע. אלא שההר היה ישראלי להלכה בלבד ומטיילים לא העזו לעלות לראש הגלבוע ללא כוח אבטחה.
בשנת 1958 התגייסה קק"ל לקבוע עובדות חדשות בה ופרצה את דרך הפטרולים שלאורך הקו הירוק. העבודות נעשו בחירוף נפש ממש, בחסות כוחות של משמר הגבול ואף גבו מחיר דמים. קק"ל המשיכה לפרוץ דרכים בהר והכשירה קרקעות ליישוב מעלה גלבוע (נוסד ב-1962) וליישובים מירב ומלכישוע, שעלו על הגלבוע לאחר מלחמת ששת הימים.
אירוס הגלבוע
הגלבוע מצטיין במגוון עצום של מיני צמחים. הבולט והמפורסם שבהם הוא אירוס הגלבוע, צמח בעל פרחים גדולים מאד ויפים, בצבע סגול עמוק. הצמח מתקיים בגלבוע ובצפון השומרון. פרטים דומים קיימים גם בדרום הגולן ובגלעד, וטרם הוכרע אם הם שייכים לאותו מין, או שהם מין נפרד. לפרח, שקוטרו עשוי להגיע ל-20 ס"מ. יש שלושה עלי עטיף זקופים וביניהם שלושה עלי עטיף כפופים, המעוטרים בכתמים כהים. שיא הפריחה של אירוס הגלבוע מתרחש במרץ. בדרך כלל נראים ריכוזי פריחה, משום שאירוס הגלבוע מתרבה לא רק מזרעים אלא גם מקנה השורש שלו.
דרך נוף גלבוע
דרך נוף גלבוע (כביש 667) חוצה את רכס הגלבוע למלוא אורכו. בקצה המערבי פוגשת הדרך את כביש 675, ליד תל יזרעאל. הקצה המזרחי של הדרך מגיע לכביש 90, מדרום לשדי תרומות שבבקעת הירדן. הכביש סלול ואורכו כ-28 ק"מ. יש לנסוע בו בזהירות שכן הדרך הררית, מפותלת ויש בה מעברי מנע בקר רבים. לצד הדרך הכשירה קק"ל חניונים רבים לבילוי בחיק הטבע. נסיעה לאורך הדרך היא חוויה נופית מרגשת. הנה האתרים המרכזיים ביער, לפי הסדר ממערב למזרח (מכיוון תל יזרעאל לבקעת הירדן).
תל יזרעאל
תל יזרעאל נמצא ממערב לדרך הנוף, בשולי הגלבוע הצונחים לעמק חרוד. הכניסה לתל מכביש הגישה לקיבוץ יזרעאל. בתקופת המקרא הייתה יזרעאל נקודה אסטרטגית בין מגידו ובית שאן, על אם דרך הים ההיסטורית, שמילאה תפקיד חשוב בחיי הממלכה. בראש התל נמצאת אנדרטה המנציחה את זכרם של חברי הפלמ"ח ובני ההכשרה שהקימה את קיבוץ יזרעאל, אך נפלו במלחמת העצמאות.
קק"ל הכשירה בתל שביל נגיש באורך כ-200 מ', המוביל למצפור הצופה על עמק יזרעאל. שביל הולכי רגל יורד מהמצפור לעין יזרעאל, מהלך כ-15 דקות. במעיין יש חניון פיקניק ואגם קטן בצל חורשת אקליפטוס ואפשר להגיע אליו ברכב מכביש 675.
חניון ויניה כהן
חניון קטן, מבודד ואינטימי, על שמו של מי שהיה ממייסדי קיבוץ עין חרוד. קק"ל הכשירה לצד החניון מרפסת תצפית הצופה על עין חרוד ומעניקה מבט מיוחד על הר שאול. הדרך לחניון עבירה לרכב פרטי, אך משובשת.
חניון שער הזהב
החניון בעל השם המוזר נמצא בנקודת המפגש של דרך נוף גלבוע עם דרך הפטרולים. וזה סיפור השם: בשנת 1958 החלה קק"ל לסלול את דרך הפטרולים, מבצע מסוכן שגבה קורבנות בנפש. פורצי הדרך קראו למקום הזה "שער הזהב", משום שבסוף יום העבודה, כשהגיעו לכאן בדרכם הביתה, יכלו לצפות ביישובי העמק והרגישו כאילו הגיעו למקום מבטחים. כ־50 מ' ממזרח לחניון נמצאת רחבת תצפית קטנה הצופה אל כפרי צפון השומרון ומבואות ג'נין.
הר ברקן
ההר נמנה עם מפסגות הגלבוע (497 מ'). הוא סמוך לדרך הנוף וקל לגישה. מההר נראות הפסגות של צפון השומרון. בהר מסומן מסלול מעגלי קצר (סימון אדום) ויורד ממנו שביל באורך כקילומטר, מסומן ירוק, המגיע לחניון האירוסים. לאורך השביל יש ריכוזי פריחה של אירוס הגלבוע.
חניון האירוסים
לצד החניון, שנמצא ממזרח להר ברקן, נמצא אחד מריכוזי הפריחה היפים של אירוס הגלבוע. מרחבת החניה של החניון יוצא שביל מעגלי העובר ליד ריכוזי הפריחה. יש גם שביל באורך כקילומטר, שיורד מהר ברקן לחניון ועובר גם הוא ליד ריכוזי פריחה (סימון שבילים ירוק).
מצוק גפת
מצוק בגובה כ-12 מ', מאושר לגלישת צוקים (בהנחיית מדריכים מוסמכים). למצוק מוליכה דרך עבירה לרכב פרטי, המרוחקת כ-600 מ' מדרך נוף גלבוע.
נחל יצפור
טיול רגלי חד כיווני באורך כ-2 ק"מ, מסומן בסימון שבילים אדום ומתאים למשפחות. ההשראה לשם הנחל באה מקריאתו של השופט גדעון, שנלחם באזור הזה נגד המדיינים: "... מי ירא וחרד ישוב ויצפור מהר גלעד" (שופטים ז 3). יש לדאוג לרכב מאסף בסוף המסלול.
אזהרה: אין לטייל בשביל מיד לאחר הגשם מחשש להחלקה.
מצפור דובי וערן שמיר
נקודת תצפית מרשימה ומקורה בפרגולה, המתנשאת יותר מ-600 מ' מעל בקעת בית שאן. במצפור מוצבים לוחות תצפית מפורטים, חקוקים על אבן גיר, המצביעים על נקודות רבות מהרי נצרת ועד הגלעד שבעבר הירדן. המצפה נקרא על שמם של רס"ן דובי ובנו, סרן ערן שמיר. מהמצפור יוצא שביל עמק המעיינות, שאורכו כ-140 ק"מ.
ליד המצפור פועלות 14 טורבינות רוח, המנצלות את הרוחות העזות המטפסות במעלה הגלבוע. שעת עבודה של טורבינה מספקת תצרוכת של משפחה אחת בחודש בערך. חוות הרוח בגלבוע מפעילה מרכז מבקרים.
חניון אבינדב
שולחנות הפיקניק שבחניון, הנהנים מצל גגות אלכסוניים ועצי חרוב, מעניקים תצפית נאה על עמק חרוד ועמק בית שאן, הגליל התחתון, הגולן והגלעד. החניון וההר שלידו מנציחים את אבינדב בן שאול. בחניון עובר שביל עמק המעיינות.