תוכנית לשיקום המעיין עין שולמית ביערות רמות מנשה

עין שולמית. צילום: ד"ר אורית סקוטלסקי

ביערות רמות מנשה נובעים מעיינות רבים שרובם מתנקזים מזרחה, אל עבר עמק יזרעאל ונחל קישון. המעיינות הקטנים, (למשל עין קיני, עין גחר, עין הכפר, ועין שולמית) ניזונים ממשקעים מקומיים. לכן ספיקת המים בהם עונתית – ובדרך כלל יורדת מאד בעונת הקיץ.

עין שולמית הוא מעיין קטן, עונתי, הנובע בנחל משמר העמק שנמצא ביער רמות מנשה. עד שנות ה-60 מי המעיין נתפסו ושימשו להשקיית שתילי עצים במשתלת קק"ל שבה גידלו עצים לנטיעות של יערות מנשה. מי המעיין נשאבו מבריכת הבטון שנבנתה ע"י קק"ל וקיימת עד היום באזור הנביעה.

לקראת סוף שנות ה-60 קיבל קיבוץ משמר העמק אישור מנציבות המים לתפוס את מי המעיין בצינור ולהשתמש בהם לחקלאות בעמק יזרעאל. בשנים האחרונות, שוחררו מי המעיין מהשימוש החקלאי – וכיום ניתן לשקם את אזור הנביעה של המעיין, ולהשיב את המים לטבע ולציבור. 

יחידת המדען הראשי בקק"ל, ביחד עם אנשי התכנון ויערני רמות מנשה, עורכים תוכנית לשיקום ראש הנביעה במעיין עין שולמית. התוכנית משלבת שיקום הידרולוגי ואקולוגי - שיקום זרימת המים הטבעית ובית גידול מתאים לצמחים ובעלי חיים שחיים במים, עם שיקום מרחבי - להנאה ובטיחות המבקרים ביער.

לקריאה נוספת במצגת

שמירת טבע ונוף במעיינות קק"ל

מעיינות מהווים בית גידול לח חשוב בסביבה היובשנית בישראל. המעיינות, גם אם הם קטנים ועונתיים, משמרים מגוון ביולוגי ייחודי, הכולל מינים של צמחים ובעלי חיים ייחודיים נדירים שחיים רק בבתי גידול לחים - בתוך המים ובקרבתם.

במעיין עין שולמית מתקיימת רבייה שלושה מינים של דו חיים: טריטון הפסים, אילנית מצויה, וצפרדע נחלים. כל מיני הדו-חיים בישראל נמצאים בסכנת הכחדה, בגלל ייבוש, זיהום, והרס בתי הגידול הלחים.
טריטון הפסים טריטון הפסים (Ommatotriton vittatus) הוא מין נדיר ביותר של דו-חיים.

בשונה מצפרדעים וקרפדות, לטריטונים יש זנב במהלך כל מחזור החיים שלהם. טריטון הפסים מתרבה בעיקר במקווי מים זמניים - מעיינות עונתיים, בריכות חורף, וערוצי נחלים רדודים, שרובם מתייבשים לקראת הקיץ. ראשני הטריטון מתפתחים במי המעיין בחודשי החורף והאביב.

אוכלוסיות טריטון הפסים בישראל קטנות ומקוטעות, והמין כולו נמצא בסכנת הכחדה חמורה.

שכשוך של מבקרים במעיינות קטנים בעונת הרביה של הטריטונים ומיני דו-חיים אחרים מסכנת את המשך קיומם במעיינות בישראל. לכן, קק"ל מקדמת תוכניות לשיקום המעיינות ביערות לטובת שמירת הטבע, לצד הסדרת הביקור במעיינות במורד הנביעות. כך ניתן יהיה לשמור על מיני דו-חיים שנמצאים בסכנת לכחדה בישראל, ובה בעת לשכשך ולהתרענן במי המעיינות בצורה בטוחה ומהנה.

המצגת המצורפת כאן מציגה את המידע עליו יתבסס התכנון: חקירת מצב הידרולוגי, אקולוגי ומרחבי בעין שולמית ובנחל משמר העמק. במצגת תוכלו לראות גם תמונות של טריטון הפסים שצולמו בעין שולמית.