הפוליטיקאי הגרמני אנדרה קופר נטע עץ ביד קנדי

"מי ייתן ועץ זה יצמח ויהיה איתן כמו הידידות בין מדינותינו. מי ייתן שיישא פרי ויביא שלום", הכריז נשיא פרלמנט נורדריין-וסטפאליה בעת שנטע עץ חרוב.

נשיא הפרלמנט של מחוז נורדריין-וסטפאליה וחבר המפלגה הסוציאל- דמוקרטית של גרמניה (SPD) אנדרה קופר, שהיה בביקור רשמי ראשון בישראל, הגיע עם משלחתו ב-5 בספטמבר לאתר הזיכרון יד קנדי שבהרי ירושלים, שם נתקבלו על ידי ראש הטקס בקק"ל אנדי מיכלסון ויהודית פרל-שטרסר ממחלקת אירופה בקק"ל.

אנדרה קופר (במרכז) נוטע את עץ החרוב. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
אנדרה קופר (במרכז) נוטע את עץ החרוב. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

"חברי המשלחת שלי ואנוכי אסירי תודה שקיבלנו את ההזדמנות להיות כאן היום באתר הזיכרון יד קנדי וזכינו בכבוד לטעת עץ", אמר קופר. הוא ציטט גם מספר תהילים: "הצדיק הוא כעץ... אשרי האיש... והיה כעץ שתול על פלגי מים אשר פריו ייתן בעתו ועלהו לא יבול וכל אשר יעשה יצליח..."

"במקום ובזמן כמו זה, מחשבות רבות חולפות בראשו של אדם", הוסיף קופר, "מחשבות על ג'ון פ. קנדי, ששמו ניתן למקום הזה ושחייו נקטעו באופן כה פתאומי. מחשבות על יחסי ישראל וגרמניה, שעוצבו באופן ייחודי על ידי השואה. מחשבות על השאלות הקשות והכמיהה לשלום באזור זה".

לקופר התלוו סמנכ"ל הכספים של קק"ל גרמניה ומנהל לשכת קק"ל בדיסלדורף פול יורצקי, מנהל קבוצת ישראל-גרמניה של מחוז נורדריין-וסטפאליה נורברט רומר, וסגן נשיא המועצה המרכזית ליהודים בגרמניה אברהם לרר.

"נטיעת עץ מסמלת חיים ותקווה בעבור הדורות הבאים", ציינה פרל-שטרסר בדבריה למשלחת. "על ידי נטיעת העץ כאן, באדמה זו, תמיד יהיו לכם כאן שורשים".

קופר, חבר במפלגה הסוציאל- דמוקרטית השלטת בגרמניה, נטע עץ חרוב, שנדרשות לו מספר שנים לשאת פרי ואשר גדל לעץ גדול, המספק צל נעים.

קופר ופמלייתו עם תעודת ההוקרה מקק"ל. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
קופר ופמלייתו עם תעודת ההוקרה מקק"ל. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

אנדי מיכלסון בירך את המשלחת וציין שאביו נולד בברלין. "זהו תענוג גדול לקבל את פניכם כאן היום. אנו יודעים שזהו חלק קטן מביקורכם החשוב, אבל אנו מקווים שבשובכם לבתיכם תזכרו את נטיעת העץ הזה במו ידיכם. הוא יהיה כאן ואנו נטפל בו והוא יגדל להיות עץ גדול ויפה," אמר.
"על פי המסורת היהודית, לנטיעת עץ יש חשיבות כבירה", הוסיף מיכלסון, "והדבר נעשה על מנת לציין אירועים רבים במהלך החיים".

מיכלסון ציין עוד ש"מאז 1901 נטעה קק"ל יותר מ-240 מיליון עצים בישראל, ובכך יצרה יערות באזורים בהם לא היו יערות טבעיים כפי שקיימים בגרמניה. מאז ייסודה, נעשתה קק"ל מעורבת גם בתחומי שימור המים והתיירות, תוך שהיא מתאימה עצמה לצרכים של ישראל, שתמיד מתפתחים".

לפני נטיעת העץ, הקריא ראש קבוצת ישראל-גרמניה הפרלמנטארית נורברט רומר את תפילת הנוטעים בגרמנית. לאחר שנטע את השתיל הצעיר, העניקה פרל-שטרסר לקופר תעודת הוקרה ממוסגרת מקק"ל.

"אני נרגש מההזדמנות לטעת את העץ הזה כאן, ואינני עושה זאת בעבור עצמי, אלא על מנת לקדם את הצמיחה והחיזוק של יחסי ישראל וגרמניה, הדיאלוג בין הדתות, וגם לחילופי נוער בין הארצות שלנו", אמר קופר.

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל