קרן קימת לישראל (קק"ל) הוקמה בי"ט בטבת לפני 120 שנים. מאז ועד היום היא עוסקת בפיתוח אדמות בישראל, ייעור, שיקום נחלים, בניית מאגרי מים, שמירה על איכות הסביבה והנחלת ערכים של ציונות ואקולוגיה בישראל ומחוצה לה. בין הדברים הרבים שקק"ל עושה:
בראשיתה הוקמה קק"ל כארגון שמטרתו רכישת קרקע בארץ ישראל בשם העם היהודי ולמענו. בהמשך הרחיבה את פעילותה בתחום הקרקע גם למטרות התיישבות, ייעור ופריצת דרכים. גם כיום עוסקת קק"ל בשמירה על קרקעות העם, ניהולם ופיתוחם באופן הולם ומקיים.
נחלי ישראל הינם מקור חשוב להתפתחות צמחיה ובעלי-חיים ייחודיים ובנוסף הם משמשים אתרי טיול ונופש מוערכים. למרות זאת, במשך הרבה מאוד שנים, לא הקפידו לשמור עליהם מפני זיהום והרס. קרן קימת לישראל ביחד עם גופים נוספים, מכירה בחשיבות הנחלים ורואה בהם חלק בלתי-נפרד מנופיה של הארץ. קק"ל מסייעת בשיקומם ובניקיונם, מחזירה את צמחיית הגדות שלהם והופכת אותם לפארקים ירוקים ויפים. דוגמאות לנחלים שבהם בוצעו פרויקטים של ניקוי ושיקום הם הנחלים: באר שבע, אלכסנדר, חדרה, ציפורי, השופט, שורק, הבשור, הקישון, הירקון ועוד.
קק"ל מסייעת למשק המים הלאומי על ידי כך שבנתה כ-240 מאגרי מים שפירים, מאגרים של מי קולחין מטוהרים וסכרים. בשנת 2010 סיפקו המים שנאספו במאגרים שבנתה קק"ל כמחצית מהמים לחקלאות! מאגרים וסכרים אלה מאפשרים את הרחבת משק המים הלאומי בכ- 280 מיליון מ"ק בשנה. חלק מהמאגרים מביאים תועלת כפולה ומכופלת – הם לא רק מוסיפים מים למשק אלא גם פותרים את בעיית סילוק מי השפכים המטוהרים.
קק"ל נלחמת בכל שנה במאות שריפות והצתות של שטחי יער ירוקים שהושקע בהם עמל רב. כדי להילחם בשריפות קק"ל מחזיקה מערך כיבוי נרחב הכולל מגדלי תצפית, כבאיות, שבילי גישה, מערכת קשר וקבוצות כוננות. קק"ל מפעילה בשיתוף פעולה עם גורמים נוספים את טייסת הכיבוי הלאומית שהוקמה לאחר לקחי אסון הכרמל. מנגנון חשוב נוסף שקק"ל מפעילה במלחמתה באש הוא חינוך והסברה. בעזרת תוכניות חינוכיות, הפעלות חווייתיות, ימי התנדבות ביער ועוד, אנו מקווים להמשיך להאיר ולהעיר את הנושא ולגרום למודעות וצמצום השריפות שנגרמות כתוצאה מפעילות האדם.
קק"ל ממשיכה את דרכו של ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון בשאיפה להפוך את המדבר לירוק ופורח ומסייעת למפעלי ההתיישבות השונים בפריפריה הן בנגב והן בגליל לצמוח ולשגשג. חלק מהאמצעים הינם: סיוע להקמת הישוב עצמו, סלילת דרכי גישה ופיתוח תשתיות, פיתוח מקומות תעסוקה, מחקר ופיתוח חקלאי, פיתוח אתרי תיירות ופארקים בקרבת יישובים.
פיתוח של ירקות בעיצוב חדש, גידול מטעים במים מליחים, בריכות דגים ועוד. קק"ל מממנת כשמונה תחנות מחקר ופיתוח, שכולן ממוקמות באזורי הפריפריה.
קק"ל שותפה במחקר ופיתוח של פרויקטים חדישים שיתרמו להרחבת משק המים של ישראל. דוגמה לפרויקטים כאלו הם: הביופילטר העירוני בכפר סבא, פרויקט האגנים הירוקים בירקון וקידוחי מים חדשים.
קק"ל רואה את האדם כחלק ממערכת גדולה וחשובה ופועלת להשגת איזון המשלב בין פיתוח הארץ וצורכי האוכלוסייה מחד לשמירה על איכות הסביבה והטבע מאידך. קק"ל מאמינה כי שני הדברים שלובים זה בזה, וכי התפתחותה של מדינת ישראל חייבת להתקדם תוך שמירה על נופיה ואתריה.
כבר בימיה הראשונים של קק"ל הקנו לה סמליה חשיבות חינוכית וערכית. הקופסה הכחולה, בולי קק"ל, מפעל הנטיעות ועוד אפשרו אז ועודם מאפשרים לכל אחד ואחת מאיתנו לקחת חלק בשמירה על הארץ והסביבה. החטיבה לחינוך ולנוער בארגון מפעיל תוכניות חינוכיות מרתקות הכוללות סיורים, הדרכות, ימים ירוקים והפעלות מגוונות ובכך תורמים להידוק הזיקה של בני הנוער בארץ ובעולם לארץ, לנופיה ולשמירה עליה ועל איכות הסביבה.