וציפורים אינספור: הנדידה בעיצומה

השלדג הגמדי המרהיב מגיע לאגמון החולה קק"ל כבר באמצע יולי. צילום: pixabay
אם תרימו את הראש למעלה בשלהי הקיץ ובסתיו (אוגוסט עד נובמבר), אין מצב שתפספסו את עונת נדידת הציפורים – כמיליארד ציפורים – ובטח תראו לפחות אחת מהן... אנחנו פה בשביל לעזור לכם להכיר מקרוב את בעלי הכנף החולפים בארצנו, ולהזמין אתכם לבקר באגמון החולה קק"ל
 
מאת: עינבר רובין, מנהלת תוכן והדרכה, אגמון החולה קק"ל. עודכן ב-28.7.2020
בישראל עובר אחד משני נתיבי הנדידה הגדולים ביותר בעולם של ציפורים נודדות. הציפורים נודדות בסתיו מאירופה הקרה לאפריקה החמה, ולהיפך בחודשי האביב. כמיליארד ציפורים עוזבות בחודשים יולי עד אוקטובר את מעונן בארצות הצפון ויוצאות למסע האמיץ דרומה, כמדי עונה. מדובר בכ-300 מינים שונים של ציפורים!

למה ציפורים נודדות דרך ישראל?

עונת הנדידה חלה בין החודשים יולי לדצמבר. ישראל משמשת גשר יבשתי לציפורים הנודדות, שבמהלך נדידתן זקוקות למקום עצירה בטוח, הצטיידות אנרגטית (מים ומזון) ולציפורים דואות המשתמשות בתרמיקות הנוצרות מעל פני הקרקע. חשיבותה של ישראל, ושל אגמון החולה בפרט, לאותן מיליוני הציפורים היא גדולה וקריטית. בהמשך המסע מחכה להן חציית מדבריות רבים, כמו מדבר סיני, מדבריות מצרים ומדבר הסהרה, ימים רבים ללא אוכל ומים. אגמון החולה הוא 'תחנת תדלוק' בעל חשיבות קריטית להצלחת הנדידה.
 
הציפורים הנודדות עוצרות באגמון כדי למלא את מאגרי השומן בגופן, שישמשו אותן בימים הקשים במדבר ובזכותם ישרדו את המסע הקשה. צפרים עוקבים אחרי תנועת הציפורים במספר מוקדים ברחבי הארץ ובמספר שיטות, כגון תצפית עם משקפות מיוחדות, בעזרת מכ"ם, באמצעות דאון או בשיטת הטיבוע לצורכי מחקר. כך למשל, עקב, שטובע באילת בשנת 1985, נלכד במסגרת מחקר לאחר 21 חודשים בדרום אפריקה, כלומר 7,150 ק"מ ממקום הטיבוע.
פותחות את עונת הנדידה. החסידות. צילום: עינבר רובין

שריקות בלילה, ריצות בדשא

את תחילת עונת הנדידה הסתיו אפשר לייחס לציפורים ממשפחת החופמאים, עופות בינוניים שאזורי המחייה שלהם הם מים רדודים – בין החוף למים. בין הראשונים להגיע הם סייפנים, לימוזות ולוחמים. אך למדריכי האגמון, הסימן האמיתי לנדידת הסתיו הוא דווקא ציפור קטנה, "התכשיט של הטבע" והוא השלדג הגמדי, שכבר במחצית יולי אפשר ליהנות מצבעי הטורקיז המרשימים שלו. רוב הציפורים נודדות בלילה, ועדות יחידה להגעתן אל מחוזותינו היא הקריאות והשירה מהסבך והעצים. זיק טורקיז מסגיר את השלדג הגמדי, ריצה מהירה בדשא את הנחליאלי הצהוב.
 
עם בוא השחר מתמלא האגמון אורחים חדשים: קריאותיו הנוגות של החרמשון הגדול, החופמאים נאספים במים הרדודים לחיפוש מזון, כפנים ומגלנים, על מקוריהם המיוחדים, שולים את מזונם מקרקעית האגמון והאנפות האפורות, בשקט בשקט אורבות לטרפן, ללא תזוזה ובסבלנות אין קץ עד שיגיע לפתחן. אז ישלחו את צווארן הארוך ובמהירות רבה יבלעו את הדג בשלמותו.
 
בין כולם שוחים להם בנחת מיני הברווזים השונים. מהם אורחי סתיו כמו הקרקרים ומהם שיישארו איתנו כל החורף – השרשירים, המריות, הברכיות ואחרים. האגמיות, הנדמות לברווזים ונעות בלהקות המונות עשרות פרטים, רצות על פני המים עם כל סימן קל לסכנה.
ברווזים משתעשעים באגמון החולה. צילום: רותי רם

נודדים ודורסים

ובשמים, להקות המונות אלפי איות צרעים, דיות שחורות ועוד מיני דורסים בתרמיקה ודאייה, עולות ויורדות עם משבי הרוח, עוצרות לסעוד מכרסמים בשדות ולסייע לחקלאים להדביר את המזיקים. זרוני הסוף מתמרנים בקלילות ממעופם, מעל סבך הצמחייה והשלכים יורדים בצלילות מרשימות למים, שולים דגים במיומנות רבה.
 
עם התקררות הימים יגיעו גם העיטים הגדולים, עיטי הצפרדעים ועיטי השמש המרשימים, העקבים והעיטמים הגדולים. אגמון החולה הוא אחד מהמקומות היחידים בעולם שבהם אפשר לראות מספר גדול כל כך של עיטים ממינים שונים.
עיט בשדות החולה. מגיע עם ההתקררות. צילום: תומס קרומנקר

כבוד השקנאי והנדידה הסודית

תה מגיעה שעתם של הגדולים ביותר – השקנאים. מאות ואלפי שקנאים מגיעים אלינו משפך הדנובה ונוחתים במי האגמון. השקנאי הוא העוף הגדול ביותר שנודד דרכנו, מוטת כנפיו יכולה להגיע לאורך של שלושה מטרים. השקנאי המצוי נמצא בסכנת הכחדה עולמית, וכל המין נודד דרך ישראל.
 
במקביל, מתרחשת עוד נדידה, כמעט סודית, כמעט בלתי מוכרת, של עשרות אלפי פרפרים המגיעים אל האגמון מאפריקה הרחוקה. דנאיות הדורות צובעות את האזור בכתום חזק, מפרפרות בין צמחי המים הנוטפים צוף מתוק, ממהרות להטיל את ביציהן על צמחי הפונדקאי ולחזור אל הארצות החמות עם התקררות הימים.
מוטת כנפיים עד שלושה מטרים, השקנאי. צילום: תומס קרומנקר

סמל הנאמנות: העגורים

זה מתחיל בקריאה. אחת. מרחוק. כולם מרימים מהר עיניים לשמים. מי יראה ראשון את העגורים הראשונים. עוד קריאה. ועוד אחת. עכשיו כבר אי אפשר לפספס את להקות הענק, משפחות משפחות חוזרות אלינו עם ילדים חדשים. חגיגת העגורים בעיצומה.
 
מדובר בעוף מלכותי ומרשים, המגיע אלינו מרוסיה ומפינלנד. רובם ימשיכו לאפריקה לבלות את החורף באתיופיה ובסודן, למעלה מ-40 אלף פרטים יישארו איתנו לחורף. העגורים מפורסמים בקריאותיהם הרמות ובהיותם מונוגמיים (זוג לכל החיים). הם נשארים עם צאצאיהם לתקופה ארוכה של כמעט שנה, ויש הטוענים כי הלהקות הגדולות הן למעשה המשפחה המורחבת. התנהגות זו הפכה את העגורים לסמל לנאמנות, אריכות ימים ובריאות בתרבויות רבות בעולם.
הנה הם באים העגורים. צילום: תומס קרומנקר

ביקור באגמון החולה

לפרטים על שעות הפעילות ודמי כניסה לפארק אגמון החולה ולמרכז המבקרים:

 
 
שימו לב!
  • אין כניסה לאתר עם כלים ממונעים.
  • בשטח האגמון אי אפשר לרכוב על כלים חשמליים כמו אופניים חשמליים, סאגווי, הוברבורד וכדומה.
  • חל איסור על הדלקת אש באגמון, כולל: מדורה, מנגל, גזיות, כירת גז וכו'. כמו כן אסור לערוך במקום קמפינג.

סרטו של צלם הטבע אייל ברטוב על נדידת הדורסים בסתיו