ביקור נדיר

קנית בצרה: ברחה מעירק. צילום: ארכיון התמונות של קק"ל
שמה הוא קנית בצרה, היא נדירה מאוד בישראל, ונדירה בכלל, ובכל זאת הציפור הקטנה הזו נראתה לאחרונה ממש כאן, באגמון קק"ל החולה. ההשערה היא שייתכן שמדובר בפליטה מעירק...
ציפור נדירה הגיעה לאגמון קק"ל החולה: הצפר הראשי של קק"ל, ירון צ'רקה, לכד לאחרונה בתחנת הטיבוע המתחדשת באגמון קק"ל החולה, קנית בצרה, ציפור בסכנת הכחדה עולמית שפריטים רבים מהאוכלוסייה שלה הושמדו לאחר מלחמת המפרץ כנקמה של סדאם חוסיין בשבטים המקומיים שתמכו בכוחות האמריקאיים.

מה שהופך את האירוע לנדיר וייחודי אף יותר הוא כי הציפור שנלכדה בקעה מהביצה באביב האחרון. "קשה לומר מהיכן הגיעה הקנית הזו. האם בקעה בעמק החולה, או התחילה נדידה דרומה מאזור שמצפון לאגמון קק"ל החולה. בכל מקרה, מדובר באירוע נדיר משום שלא ידוע על קינון כה צפוני של מין זה", מסביר צ'רקה.

מי את קנית בצרה?

קנית בצרה היא מין שקינן בעיקר בביצות דרום עיראק באזור העיר בצרה בעירק. בשנת 2006 התגלו לראשונה סימני קינון של המין בעמק החולה, אולם בשנים האחרונות לא נצפו עוד פרטים מהמין הנדיר הזה.

בישראל יש מינים רבים של קניות. הקנית הקטנה היא הציפור הרביעית הנפוצה במספר הטיבועים בארץ, לבד ממנה יש קניות רבות נוספות בגודל שלה, וגם שני מינים נפוצים של קניות גדולות – אפריקאית ואירופית. הקנית האירופית עוברת דרכנו בעונת הנדידה דרומה; הקנית האפריקאית יציבה בישראל ונמצאת כאן כל השנה; הקניות הקטנות מקננות כאן ונודדות לאפריקה לקראת החורף.

לעומתן, קנית בצרה היא מזדמנת כאן ונדירה מאוד. גודלה בינוני – בין האפריקאית והאירופית לקניות הקטנות – והיא מוגדרת "מזדמנת נדירה": מין בסכנת הכחדה, שמגיע לישראל לעתים נדירות.

"כל הקניות אוהבות אזורי מחיה הנקראים 'חישות קנה'", מסביר צ'רקה. הן מסתובבות בין הקנים, אוכלות חרקים, מסתתרות בהם ומטבען הן מאוד חששניות. כולן בגוונים של חום ואפור – עובדה המקשה לרוב להבדיל ביניהן. הטיבוע הוא כלי חשוב ומרכזי באיסוף מידע לגביהן, ומאפשר לנו ללמוד עליהן.
מסיבת קניות: קנית אירופית, קנית אפריקאית וקנית בצרה על יד אחת. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

סדאם לא אהב אותה

לאחר מלחמת המפרץ גרמו סדאם חוסיין, שליט עירק דאז, ומשטרו להרס ונזק רב בסביבה על ידי שריפות שטחים טבעיים. כתוצאה מכך נפגעו אוכלוסיות שונות של בעלי חיים, ובהן גם אוכלוסיית קנית בצרה. עדיין לא ברור האם הפרט הזה הגיע מסוריה, מעירק או ממדינה צפונית אחרת או שפשוט בקע באגמון שלנו ונשאר באזורנו, אבל בכל מקרה מדובר בפרט מיוחד ונדיר מאוד.

הנדידה כבר כאן

ירון צ'רקה מציין גם שעונת הנדידה של הסתיו כבר בשיאה, "עוברות אותנו הרבה מאוד חסידות, עשרות אלפי איות צרעים כבר נספרו, והנדידה המרהיבה הזו צפויה להימשך עד סוף נובמבר".

ומתי הכי טוב לצפות בנודדות? בשעות הבוקר, בין שמונה לתשע. אם תגיעו לשולי יערות קק"ל, תוכלו ליהנות מתצפית מיוחדת שממנה אפשר לראות את העופות הדורסים הרבים שעוצרים לנחיתת לילה ביערות קק"ל ומחכים לשעת כושר ולזרם אוויר חם של בוקר כדי להמשיך בנדידה דרומה.