תרומתן של הדבורים לעולם חיונית להמשך התקיימותם של צמחי הבר, גידולים חקלאיים ואיזון אקולוגי. הדבורים נחשבות לחרקים מאביקים, המעבירות את גרגרי האבקה בין הצמחים השונים ובזכותן הצמחים יכולים להתרבות ולהמשיך להתקיים.
הביולוג ד"ר עזריה לופו ממושב עדנים, מרצה וחוקר דבורים והאבקה באוניברסיטת תל-אביב וכוורן מעל 40 שנה ומי שהנחה את נציגי ישראל לכנס הדבורים האירופאי לנוער השנה, מסביר מה יכול לגרום להפרעה המדאיגה: "ישנן השערות רבות לסיבות האפשריות, כמו הרעלות, שאריות של חומרי הדברה, קרינה סלולרית שמשבשת את כושר הניווט, טפילים, מחלות וכיוצא באלה, אבל אין גורם אחד שניתן להצביע עליו בוודאות, ויתכן שבכל מקום ישנו הסבר שונה, או צירוף של מספר גורמים".
לאחרונה נמסרו עדויות כי התופעה קיימת גם באירופה ובישראל, וד"ר לופו מייחס לטפיל אקרית הוורואה חלק נכבד בהפרעת התמוטטות המושבה, ומזהיר כי הוא קיים גם בישראל: "לדעתי מדובר בצירוף של שתי סיבות מרכזיות – וירוס שטפיל הוורואה מעביר אותו ופוגע באוכלוסיית הדבורים, וישנם כמובן עוד וירוסים, מחלות וטפילים. אם לא מטפלים כראוי הוורואה עושה נזקים ומחסלת דבוריות". אלה כמובן סיבות שאינן קשורות בבני אדם, להפך, בני האדם יכולים להדביר את המחלות והטפילים.