די לזיהום (בל"ג בעומר)

עושים מדורה ביחד ומורידים את הלהבות. מזהמים פחות, מתחברים יותר. צילום: pexels
19 מאי 2019 11:36:17
ל"ג בעומר לפנינו ואנחנו מקווים שתיהנו ותעברו אותו בשלום, כי רגע אחרי יש מי שייצא "לספור את החלקיקים" (אלה שעוברים בדרכי הנשימה ומזיקים לנו...), שכולנו שיחררנו אל האטמוספירה. אז למה, בעצם, ל"ג בעומר הפך לחג שגורם לכל כך הרבה רעש סביבתי?
מאז ומתמיד היה ל"ג בעומר אחד החגים החביבים על הילדים ובני הנוער – הוא מתחיל במציאת המקום האידאלי למדורה, ממשיך באיסוף הקרשים (ולא, ממש אל תעשו את זה בעגלות סופר) וסינג'ור ההורים להוביל אותם ליעד, הכנת שקי תפוחי אדמה, וכמובן שיפודי מרשמלו, ומסתיים בלילה ארוך מול המדורה.
אבל... לצערנו מסתיים הלילה הזה עם עוד "מתנה" מהאש – זיהום אוויר ברמות הגבוהות עד פי 10! מביום רגיל, שמשמעותו נזקים בריאותיים לנו ונזקים לסביבה.

מה זה הזיהום הזה?

העשן הנפלט מהמדורות מכיל רמות גבוהות של פחמן דו חמצני וגזים אחרים, וכן חלקיקים נשימים – שהם חלקיקים קטנטנים של מוצק או נוזל המרחפים באוויר וגורמים לזיהום אוויר. ככל שהחלקיקים קטנים יותר, כך הם נשארים זמן רב יותר באוויר ויכולים לגרום לנזק גדול יותר. בעת שריפה, כמו בל"ג בעומר, ריכוז החלקיקים הקטנים באוויר העוברים בדרכי הנשימה (ומוגדרים כחלקיקים הקטנים מ-2.5 מיקרון) גדל משמעותית, והסכנה הבריאותית גדלה איתו.
בל"ג בעומר, או בעת שריפה, נפלטים בזמן הבערת העצים גזי חממה לאוויר, העשן סמיך ובריכוז גבוה, וכן – למדורות רבות מושלכים גם חומרים סינתטיים, כמו קרשים הצבועים בלכה, ניילון, פלסטיק וחומרים דמויי עץ, דוגמת MDF. כל אלה גורמים לעלייה משמעותית בזיהום האוויר בחלקיקים קטנים ולהתחממות כדור הארץ.
אל תחממו אותו. הכדור שלנו. צילום: pixabay

מי סובל? אנחנו, בע"ח, הצמחים והכדור שלנו

מי הם הסובלים העיקריים מזיהום האוויר? לרוב אלו אנשים הסובלים מאסתמה, מחלות של דרכי הנשימה ומחלות לב. בל"ג בעומר גדל משמעותית שיעור הפניות של אנשים אלה לחדרי המיון. אך גם אנשים שאינם מוגדרים כאוכלוסייה בסיכון סובלים בל"ג בעומר מתופעות של גירוי בעיניים ובעיות נשימתיות.
מי סובלים מהתחממות כדור הארץ? כו-לם. כדור הארץ הולך ומתחמם כתוצאה מפליטה של גזי חממה (שחלקם מגיעים גם מהמדורות שלנו) וזה גורם ללא מעט בעיות. למשל, אירועי מזג אוויר קיצוניים, שיטפונות, בצורות וסופות קשות, ירידה במספר ימי הגשם והתרחבות המדבר.
ולא רק בני האדם סובלים מנזקי המדורות – בעלי החיים והצמחים שבקרבת המדורות סובלים גם הם מהעשן והזיהום, ובל נשכח את הפגיעה בנוף שגורמות המדורות, הן בשטחים הפתוחים והן בערים.

מה אפשר לעשות?

מכיוון שלא נפסיק לחגוג את ל"ג בעומר, אבל אנחנו ממש רוצים להקל על האוויר שלנו, קבלו כמה הנחיות שהוציא המשרד להגנת הסביבה לקראת ל"ג בעומר. לגזור ולשמור לל"ג בעומר הבא:
אין להשליך למדורה חומרי פלסטיק וניילונים.
יש להימנע מלזרוק למדורה כוסות, צלחות וסכו"ם חד פעמי מפלסטיק וכלים מקלקר. שריפתם של חומרים אלה גורמת לפליטה של חומרים מסרטנים ובנוסף מלווה בריחות רעים.
מומלץ לחגוג בחברותא כדי להפחית את זיהום אוויר (אבל לא להגדיל את המדורה משמעותית בשל איחוד המדורות).
מומלץ לא לשבת קרוב למדורה ולא בכיוון שאליו פונה העשן, כדי להימנע משאיפה מיותרת של מזהמים.
אין לשרוף תחליפי עץ מלא כמו מלמין, M.D.F, ופורמייקה.
יש להימנע מתחליפי עץ מאחר שתהליך ייצורם כולל ערבוב עם דבקים שונים, והם פולטים לאוויר בעת שריפתם חלקיקים המכילים חומרים מסוכנים בתהליך המלווה בריחות רעים.
אין להשליך למדורה עצים צבועים בצבע או בלכה.
אין להשליך למדורה זכוכיות ואבנים. זכוכיות ואבנים עלולים להתפוצץ מחומה של האש ולהוות סכנה לחוגגים סביב המדורה.
שמרו על אש נמוכה. צילום: pixabay