ועידת עכו לעירוניות: בין עיור לייעור

ועידת עכו לעירוניות. צילום: יואב דביר
30 נובמבר 2015 10:32:12
איך מתכננים עיר כך שיהיה נעים ובריא לחיות בה? מהו פיתוח עירוני בסימן קיימות? נושאים אלה ונושאים נוספים נדונו בכנס מקצועי בעיר עכו עם מומחים מכל העולם לקראת תערוכת הביטאט של האו"ם באקוודור. ונחשו על מה דיברו במושב של קק"ל?
 
מאת: אהובה בר-לב

כמה אנשים גרים בערים?

תודו שזה מרשים שכנס עם מומחים מכל העולם התכנס בעכו כדי לדון בסוגיות רמות מעלה כמו פיתוח עירוני בר קיימה. ליתר דיוק, מדובר בוועידת עכו הראשונה לעירוניות, שהתקיימה בין 18-17 בנובמבר 2015, בנוכחות חוקרים, מומחים, קובעי מדיניות ואנשי אקדמיה מהארץ ומהעולם.

מעניין היה לקיים את הוועידה בעיר שבה אוכלוסייה מעורבת, ולהדגיש את החשיבות של שיתוף הפעולה שנועד לפתח מדיניות עירונית בישראל מתוך הכרה באתגרים שמציבות סוגיות הקשורות בפיתוח הערים. מדיניות זו תוצג בכנס הביטאט השלישי של האו"ם, שייערך באקוודור בשנת 2016, בנושא פיתוח עירוני מקיים מבחינה חברתית וסביבתית.

"לערים יש תפקיד חברתי מרכזי, ועלינו לאפשר לתושביהן לחיות כראוי", אמר יואב גלנט, שר הבינוי והשיכון, במליאת הפתיחה של הוועידה. "93% מתושבי ישראל חיים בערים, ולכן כשמדברים על עירוניות בעצם עוסקים בנושא שנמצא במרכז חייהם של רוב תושבי המדינה. שימוש נבון בכלים העומדים לרשותנו לפיתוח ערים הוא מפתח ליצירת חיים טובים יותר לתושבי ישראל".

במשך שלושה ימים נערכו באתרים שונים בעכו הרצאות, דיונים, סיורים, פאנלים וסדנאות, אשר שימשו במה להשקת יוזמות חדשות בנושא עירוניות, כגון: מאיכות סביבה לקיימות, טבע בעיר לשיפור איכות החיים, חקלאות עירונית, יצירת מנועי צמיחה בפריפריה, פיתוח כלכלי, טקטיקה עירונית ליצירת שינוי, אמנות ויצירה, הנגשת מידע לתושבים, פיתוח קהילתי, עיצוב אורבני, שיקום שכונות, מגוון אוכלוסיות, סדנת מנהיגות, הערים הערביות בישראל, צדק ושוויון בין עירוני.

מה בין עיר ליער?

אחד המושבים שעוררו עניין מיוחד נערך על ידי קק"ל תחת הכותרת "בין עיור לייעור". ד"ר דייויד מדוקס מארה"ב דיבר על מיתוג אורבניזם ירוק: "ראשית עלינו לשאול את עצמנו איזה סוג של ערים אנחנו רוצים? אפשר לתאר אותן כערים בנות קיימה, בעלות חוסן, נגישות לכולם, מקומות שטוב לחיות בהם. אנחנו מצפים מהערים שלנו לעמוד בכל הדרישות האלו".

את הערים הירוקות הוא אפיין: "הן כוללות בעיקר מבנים יעילים באנרגיה, טיפול במים ותחבורה. לא תמיד אנחנו מעריכים מספיק את חשיבותו של הירוק הממשי – פארקים, גינות ציבוריות, עצים".

בהמשך מנה מדוקס את חשיבותם של העצים בערים: העלאת ערך הקרקע, צמצום מי הנגר, חיסכון באנרגיה, שיפור איכות האוויר. "עלינו למצוא דרכים לעודד את התושבים להשתתף בתהליך, כדי שיעזרו לנו ליצור את הערים שכולנו רוצים", הוסיף.

ענת גולד, מנהלת אגף התכנון בקק"ל, הציגה תפיסה חדשה אותה כינתה "ערוצי החיים". תמצית הרעיון שהציגה: "ערוצי הנחל חוזרים לקבל תפקיד מרכזי בתכנון הערים. שטחים נטושים עוברים שיקום וחוזרים לשימוש, והטבע נכנס לעיר ויוצר רצף עם השטחים הפתוחים. האזורים המשוקמים מאפשרים פיתוח פארקים עירוניים ואזורי פנאי ונופש".

כך למשל נחל באר שבע שוקם על ידי קק"ל והפך מחצר אחורית מזוהמת, לפארק עירוני מטופח. הפארק כולל גינון, מדשאות, טיילות, שבילי רכיבה והליכה, אמפיתיאטרון ואגם מלאכותי.
דוכן קק"ל בוועידת עכו לעירוניות. צילום: יואב דביר

יער קל"ב

גם רעיון היער הקהילתי תופס תאוצה בשנים האחרונות. משה שלר, מנהל קהילה ויער בקק"ל, מסביר את הרעיון: "יער שמצוי בסמיכות מידית לישוב, נגיש לקהילה ובדרך כלל משרת בעיקר את אנשי המקום. הייעור הקהילתי מטשטש את הגבולות בין הטבע לעיר, ובכך יוצר ערים שטוב לחיות בהן בשיתוף פעולה עם הרשות המקומית והקהילה לטווח ארוך".

אם היער מחוץ לעיר, איזה ירוק אפשר לעשות בתוך העיר? טוב ששאלתם. לענת גולד התשובות: "לצד הפעילות העניפה של קק"ל בשטחים הפתוחים, אנחנו רואים חשיבות רבה גם בפעילות העירונית. קק"ל עוסקת בין היתר בהקמת פארקים עירוניים ובשיקום שטחים פתוחים, מתוך מטרה לצבוע את העיר בירוק".

"פיתוח העירוניות הוא משימה לאומית", הדגישה ח"כ תמר זנדברג, מייסדת שדולת העירוניות בכנסת. "העירוניות הטובה לא נמצאת רק בתל אביב, וגם לא רק במרכז הארץ. אם נמשיך לבנות שכונות פרבריות בזבזניות, הן ימשיכו להיות יקרות ויכלו את השטחים הפתוחים". ח"כ סתיו שפיר מהשדולה לעירוניות הוסיפה: "עלינו לחזק את הערים שלנו ולהפוך אותן למקום הכי אטרקטיבי שיש, בשיתוף תושבי המקום".

הרצאת הסיום של הערב הראשון ניתנה על ידי מינדי טורבוב ממשרד הדיור והפיתוח העירוני בארה"ב, שאמרה: "השאיפה היא ליצור שכונות איכותיות, שימשכו תושבים ומשקיעים, תוך שיפור רמת הביטחון והחינוך של התושבים. הממשלה לא יכולה לעשות הכל לבד, בעוד שלשוק הפרטי יש משאבים עצומים. המשימה היא ליצור תמריצים למגזר הפרטי, תוך הגנה על זכויות התושבים. עלינו ליצור פתרונות לאור הבעיות שמתמודדים איתן ובהתאם לאופיו של כל מקום".

הערב ננעל במופע חגיגי של להקת "זאמן" עם מוזיקה ערבית אותנטית, שהדגישה את הרב-תרבותיות של עכו. נעמי צור, יו"ר ועידת עכו, מסכמת: "הוועידה לא מסמנת את סוף הדרך, אלא צעד ראשון בבניית חזון ראוי לעירוניות ישראלית".

עוד מידע על ועידת עכו לעירוניות באתר קק"ל>>

לאתר ועידת עכו לעירוניות>>
ח"כ סתיו שפיר בוועידה. צילום: יואב דביר